Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zeleni dol pobijedio grad

Nakon 10 godina i 187 dopisa izborili su se za lift

lift
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
17.07.2017.
u 13:23

Sabor je usvojio izmjene zakona o prostornom uređenju, pa stanarima GUP više ne bi trebao biti prepreka

Deset godina, 187 dopisa Gradu, niz otvorenih pisama i odlazaka na razna ministarstva, a sve kako bi svakodnevna muka 101 stepenice što prije postala samo sjećanje. Nije išlo glatko, ali stanari zgrade na Zelenom dolu 2 konačno su uspjeli – izmjene i dopune zakona o prostornom uređenju, koje je Sabor usvojio 5. srpnja, njima su donijele pobjedu i, unatoč zabrani Generalnog urbanističkog plana (GUP), na svoju šesterokatnicu smiju ugraditi lift.

Savršeno bi odgovaralo

– GUP na našem području zabranjuje zahvate na objektima s više od tri etaže ako su na čestici manjoj od 600 kvadrata. Odnosno, zabranjivao je jer novi zakon sad kaže kako se “omogućava dogradnja vanjskog dizala na postojeću zgradu neovisno o odredbama prostornog plana” – objasnio je predstavnik stanara u Ulici Zeleni dol 2 Ivan Kresonja, pa objasnio kako se u gruntovnici njihova zgrada vodi kao četverokatnica, što je dosad i bila jedna od najvećih zapreka u njihovu pregovaranju s Gradom. Dizalo im ne treba, odgovor je koji su najčešće dobivali, ni ne znajući, kaže Ivan Kresonja, da zgrada zapravo ima šest katova.

– Prvi kat se vodi kao prizemlje, a posljednji, šesti, uopće nije upisan – rekao je predstavnik stanara, koji godinama već ima potpise suvlasnika, a i gotov projekt za lift. On je predviđen na stražnjoj strani zgrade, gdje je njen dio kod prozora stubišta čak i uvučen te bi dizalo savršeno odgovaralo.

Dok ne vidim, ne vjerujem

– Ne želimo ni mi da nam to izgleda nakaradno. Ali taj nam je lift prijeko potreban – govori predstavnik stanara pa dodaje kako u njegovoj zgradi žive tri stopostotne osobe s invaliditetom, jedna osamdesetpostotna te dvije tridesetpostotne, čije je kretanje trenutno ograničeno na njihove stanove. Ali ne još zadugo jer ovaj je predstavnik stanara uvjeren da će najkasnije do 31. rujna projektant početi raditi na njihovu liftu, dok će se prvi puta njime stanari provozati još prije nove 2018. godine. Uvjeren u uspjeh, unatoč zakonu, ipak nije jedan od stanara Zelenog dola 2, Mate Mrkonjić.

– Stvarno se trudimo godinama, angažirali smo sve oko sebe, hodočastimo u gradsku upravu nonstop, došli smo i do pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, koja nam je isto puno pomogla, ali dok ja ne vidim da je nama Grad dao taj komadićak zemljišta na koji bi trebao doći lift i dok ne krene gradnja, ne vjerujem ništa – skeptičan je ipak građevinar u mirovini Mate Mrkonjić.

Komentara 3

OB
ObrenM
15:25 17.07.2017.

Koliko je potrebito da sabor instalira zakon za povecanje placa,mirovina i ostalih benificija za svoju guzicu?

DU
Deleted user
19:35 17.07.2017.

Pomalo me čudi Bandić! Po njemu bi bio dovoljan štrik , neka se građani penju,!? Svakako , dobro je za zdravlje? Pa i on trči maratone bolestan? Zašto to nebi i drugi sa 63 godine penjali na četvrti kat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije