Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova

Do samog vrha katedrale ići će se liftom, a moći će se i pješice

katedrala
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
11.01.2014.
u 08:22

Trenutačno se obnavlja južni zvonik, a cjelokupna njegova obnova trebala bi trajati pet godina

Rijetki su među užurbanim prolaznicima koji svaki dan prođu pored zagrebačke prvostolnice na putu u školu ili na posao primijetili da je vrh južnog tornja napokon oslobođen skela. Konačnom rezultatu izbliza se mogu diviti samo radnici, najzaslužniji za novu vizuru katedrale, koji su na sedamdesetak metara visine vadili kamen po kamen ne bi li dovršili tek dio opsežnog projekta obnove. Radnici južni toranj pripremaju i za moderan lift koji će voditi do samog vrha, a koji bi trebao biti postavljen odmah nakon završetka obnove. Odbor za obnovu katedrale već je dobio dvije ponude tvrtke Otis, najvećeg svjetskog proizvođača dizala. Projekt bi koštao 80.000 eura, dok je vrijednost ostalih radova i infrastrukture procijenjena na 300.000 eura, no traži se –- investitor.

Južni zvonik dovršen

– Sve katedrale u velikim metropolama imaju lift. Imaju ga i katedrale u Beču, Kölnu... Turisti vole posjećivati katedralu, zašto je ne bi vidjeli iznutra – kaže potpredsjednik Odbora za obnovu katedrale Mijo Gabrić te dodaje da bi se uredilo i stubište kojim bi se moglo penjati i pješice. Normalna tarifa u inozemstvu za lift je šest eura, dok pješaci plaćaju tri eura, a u tim okvirima bi se naplaćivao i ulazak u južni toranj. Iako su ovih dana skinuli skele s vrha južnog tornja, a pripremaju i skelu za najzahtjevniji dio zvonika, onaj središnji, kraj radova ne može predvidjeti ni nadzorni inženjer Zvonimir Rukavina, a za njegovu potpunu obnovu potrebno je još pet godina, a potom bi se uređivali okolni zidovi. U više od 20 godina koliko traju radovi dovršeni su sjeverni zvonik te zapadno, glavno pročelje.

Dosad je potrošeno 750 kubnih metara kamena, koji naručuju iz Tivolija u Italiji, a jedan kubik, uključujući klesanje, dopremanje, piljenje prema nacrtu... stoji 10.000 eura.

– Prisiljeni smo ga uvoziti jer moramo koristiti isti kamen kakav je koristio Herman Bolle tijekom posljednje rekonstrukcije nakon velikog potresa 1880. godine. On je vapnenac većinom nabavljao iz kamenoloma u Bizeku, a kamen je nalazio i u Vrapču, Markuševcu pa i Samoboru. Tih kamenoloma danas više nema – kaže Rukavina, koji na obnovi radi od samog početka, te dodaje da gotovo svaki kamen ručno vade kako bi ga zamijenili novim. Od 1990. godine, kada je počela obnova, nitko nije ozlijeđen, ni radnici ni prolaznici.

Čuvaju ih anđeli

– Lani u siječnju pod pritiskom snijega ogroman kamen pao je u dvorište Nadbiskupije. Sami anđeli nas čuvaju – kaže Rukavina objašnjavajući da su zidove katedrale najviše oštetile sumporne kiše nastale izgaranjem ugljena, glavnog energenta svakog kućanstva 20. stoljeća. U sjevernom je tornju u malenom stanu donedavno živio i zvonar, no odlaskom u mirovinu preselio se. Bio je zadužen i za navijanje sata postavljenog 1900. u timpanonsku kućicu smještenu između dva zvonika. No 2006. i sat je otišao u mirovinu, a na njega je montiran električni brojčanik, povezan s atomskim satom u Frankfurtu. Najtočnije je to vrijeme, kaže Rukavina, koje se može imati.

Komentara 4

PI
pipo41
14:35 11.01.2014.

"Rijetki su među užurbanim prolaznicima koji svaki dan prođu pored zagrebačke prvostolnice na putu u školu ili na posao primijetili da je vrh južnog tornja napokon oslobođen skela. " a pored katedrale se prođe samo kad se ide na posaoo ili u školu, nitko ne ide na misu..

BL
Blomberg
11:15 11.01.2014.

A nitko ne spominje da je u juznom tornju i bio lift kojeg je 1957 G.odrzavala Fa.-Dizalo- iz Vlaske Ul.

DU
Deleted user
20:49 12.01.2014.

kaj bi pustali da se gore penju? taj precasni gospon Gabric bi se moral pitat kak misli organizirati oiguranje ? sest eura je premalo. ulaznice bi trebale biti po deset eura.tak da nesto i katedrali ostane kad se plati ciscenjeenje i odrzavanje stuba i lifta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije