Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na ledini kod rotora gradili bi “novi Goljak”, a planiraju i dvije škole

Cilj je projekta, kažu u Gradu, Centar za odgoj i obrazovanje, koji sada djeluje na tri lokacije, premjestiti u jedan kompleks
15. studenoga 2020. u 10:21 2 komentara 4137 prikaza

Centar za odgoj i obrazovanje Goljak preselit će se, kako sada stvari stoje, na gradsku parcelu nedaleko od rotora u Remetincu. Vidljivo je to najprije iz dokumenta pod nazivom “Analiza inicijative mogućnosti realizacije gradnje objekta Centar za odgoj i obrazovanje Goljak” , koji se konkretno odnosi na k. č. 974/1, 975/1, 76/1, sve k.o. Blato. Prema tlocrtu priloženom uz dokument kojim se traži očitovanje Gradske četvrti Novi Zagreb zapad, prostor koji bi zauzimao “novi Goljak” obuhvaćao bi otprilike područje od spoja rotora i Remetinečke pa do preko ravnine ruba igrališta Osnovne škole Savski Gaj. Dodatno pojašnjenje potencijalnog novog projekta tražili smo od Gradskog ureda za obrazovanje, na čijem je čelu Ivica Lovrić. A ondje kažu kako Goljak trenutačno djeluje na tri lokacije pa je ured inicirao gradnju novog objekta s ciljem ostvarivanja cjelokupnog odgojnoobrazovnog rada za sve učenike centra na jednome mjestu.

– Uzevši u obzir specične prostorne i organizacijske uvjete koje treba zadovoljiti pri deniranju lokacije i gradnje objekta, uključujući nužnost lake prometne dostupnosti, budući da većina polaznika koristi uslugu organiziranog prijevoza, u suradnji s drugim nadležnim tijelima razmatramo mogućnost i prihvatljivost zemljišta planske oznake D, omeđenog Jadranskom avenijom, rotorom i Remetinečkom cestom, sjeverno od postojeće OŠ Savski Gaj, za gradnju objekta centra Goljak – ističu u Uredu za obrazovanje te usto napominju kako je u planu i gradnja nove osnovne škole za učenike s područja Laništa i Jaruščice, a pred završetkom je i postupak za izbor izvođača radova za gradnju područne škole OŠ Savski Gaj u Blatu.

Pedagoški rad Goljaka, podsjetimo, počeo je 1946. u sklopu Zavoda za rehabilitaciju djece oboljele od cerebralne paralize, a kao centar za odgoj i obrazovanje registrirao se 27. veljače 1984. Za više informacija o planiranom premještanju na Lanište, kao i o projektima za dvije nove škole, pak, raspitali smo se i kod Jadranka Baturića, predsjednika Vijeća četvrti Novi Zagreb zapad. Iz dostupne dokumentacije, naime, može se vidjeti kako je obavljen natječaj za gradnju područne škole OŠ Savski Gaj u Blatu, a planirani su troškovi 21 milijun kuna.

– Škola će se graditi pokraj Dječjeg vrtića Zvončić, na mjestu gdje je sada zgrada stare koja je u jednome trenutku prestala s radom zbog premalog broja djece. Situacija se, međutim, promijenila i sada postoji velika potreba za još jednom školom. Bit će to veći objekt u kojem će se održavati nastava za četiri razreda – kaže Baturić.

Škola koja se planira graditi na Laništu, nedaleko od vrtića i OŠ Savski Gaj, dodaje, bit će veliki objekt za svih osam razreda, s pripadajućim radionicama, kuhinjom i drugim sadržajima.

– Inzistiramo da se uz novi centar Goljak ostavi prostor za uređenje parkovne površine i igrališta, što bi bilo korisno za cijelo naselje – napominje Baturić. Škola u Blatu, doznajemo u Uredu za obrazovanje, trebala bi niknuti do konca 2021., a ona za učenike s područja Laništa i Jaruščice u fazi je projektiranja te se njezina gradnja očekuje do kraja 2022. Očekivani rok gradnje centra Goljak u ovom je trenutku teško planirati, ali okvirno je to rujan 2023.

Mogućnost njegova preseljenja u prostor kod rotora dana je na mišljenje i Mjesnom odboru Lanište, u kojemu ističu kako su još jednom dobili vrlo kratak rok za donošenje odluke, i to bez kvalitetne prezentacije i dokumentacije iz koje bi bilo sasvim razvidno o čemu je riječ te što bi smještanje takvog objekta donijelo kvartu.

– Ovo je jako napučeno naselje gdje je rastući problem manjak parkirnih mjesta. S dolaskom ovakvog objekta taj bi se problem mogao i pogoršati, a svakako moram naglasiti i to da imamo kroničan nedostatak sadržaja za mlade. Ovdje i u susjednoj Jaruščici ima puno mladih obitelji s djecom koja nemaju pravih sadržaja. Također, godinama ne dobivamo adekvatno obilježje Domovinskog rata ili park, iako je ovo naselje prvenstveno namijenjeno braniteljima – kaže Gordana Pejić, predsjednica Mjesnoga odbora Lanište.

Goran Ivanišević
ĐOKOVIĆEV TRENER
Goran Ivanišević: Uništio mi je život, zbog njega nisam mogao spavati
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • darko246:

    Sad će biti projekata i obečanja na papiru koliko hoćeš... bliže se izbori hehehe

  • Deleted user:

    logično blizina zagrebačkog Manhattana, možda dovrše sveučilišnu bolnicu, bolje nego na zagrebačkom Bel Airu ili zagrebačkom Beverly Hillsu