Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Mjesni odbori određuju lokacije za 235 satova

Svi satovi bit će jednaki - u plavom kućištu koje će biti pričvršćeno na četiri velika nosača
20. rujna 2017. u 09:42 3 komentara 846 prikaza
Javni sat
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Vrijeme je novac. U figurativnom, a u slučaju gradonačelnika Milana Bandića, i u doslovnom smislu. Upravo satove, one javne, odlučio je postaviti na području svih mjesnih odbora i četvrti već početkom sljedeće godine, a za njih potrošiti blizu četrdeset milijuna kuna.

Zagreb: Nova regulacija prometa na kružnom toku Bukovačka - Petrova Skretanje za Rebro Tko je kriv za gužvu – novi komplicirani rotor ili vozači

Utvrdit će se na karti

Gdje točno žele gledati na uru, odlučiti mogu sama vijeća lokalne samouprave, točnije 218 mjesnih odbora i 17 četvrti, koja će ukupno dobiti 235 javnih satova. Neki od njih o lokacijama već su odlučili, dok drugi još uvijek razmatraju prave položaje.

– Raspravljat ćemo o tome na sljedećoj sjednici. Dobili smo dopis da se moramo izjasniti, ali mislim da je najbolje da mjesni odbori o tome odluče jer su oni u neposrednoj interakciji s pojedinim kvartovima – objasnio je predsjednik Gradske četvrti Donji grad Petar Paradžik. Postupiti kao i on odlučio je i kolega mu iz četvrti Peščenica-Žitnjak Dragan Vučić, koji je odluku također odlučio “spustiti” na mjesne odbore.

Javni sat | Autor : Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

– Svaki odbor ima svoje zahtjeve i to je sasvim u redu. Uglavnom se radi o lokacijama poput stajališta javnog prijevoza i kružnim tokovima te većim trgovima – mjesta za satove na području Črnomerca objasnio je tamošnji predsjednik četvrti Josip Jelić pa dodao kako ure možda nisu nužne, ali svakako će Zagreb utvrditi na karti europskih metropola, u kojima su javni satovi važan dio kulture. U to nije baš siguran predsjednik Maksimira Stanko Gačić, u čijoj je četvrti odlučeno da se satovi ipak neće postaviti baš u svaki mjesni odbor.

– Zajednički smo donijeli zaključak da to jednostavno nije potrebno. Izjasnili smo se za nekoliko lokacija, a ono što nam je važno te smo poslali u dopisu Gradu jest da nam se povisi postojeći sat na Kvatriću. Kad se na njega gleda iz okolnih ulica, nema šanse da se vidi koliko je sati – kazao je Stanko Gačić. Na Trnju, s druge strane, također se odlučilo da će lokacije “probrati” mjesni odbori, a samo jednu odabralo je i Vijeće četvrti.

– Postavili bismo jedan ispred upravne zgrade četvrti – rekao je predsjednik Mato Bartoluci, koji, u načelu, baš kao ni većina ostalih čelnika mjesne samouprave, protiv satova nema ništa. Lijepo će izgledati, kažu predsjednici, a koliko su nepotrebni, istaknuli su jučer gradski HSLS-ovci.

Luka Marinović Luka Marinović Satovi su postali statusni simbol

Postavljanje je komplicirano

– Zamislite koliko bi se komunalnih problema moglo riješiti s četrdeset milijuna kuna – rekao je v.d. predsjednika gradskog HSLS-a Vladimir Andrić, dok je njegov stranački kolega i skupštinski zastupnik Darko Klasić ukazao na suvišnost javnih satova u vrijeme kad svatko sa sobom nosi pametni telefon ili ručnu uru. Kako će točno ti novi javni satovi izgledati, još se uvijek ne zna, a radi postavljanja zasad nitko iz Grada nije kontaktirao ni urarsku radionicu Lebarović, u kojoj se inače izrađuju, postavljaju i održavaju zagrebački javni satovi.

– Ništa o tome nisam čak ni čuo, ali trebalo bi detaljno to sve proučiti. Trenutačno na području cijelog Zagreba nema dvjesto satova, sumnjam da će se sad ići na postavljanje njih 235 – rekao je Dalibor Lebarović pa dodao kako je i montiranje samo jednog proces koji traje i tjednima prije samog postavljanja ure. Kako je objasnio, angažirati se mora projektant sata, napraviti statički proračun, vidjeti jesu li riješeni imovinsko-pravni odnosi na zemljištu na kojem se planira postaviti i naći rješenje njegova napajanja.

– To je samo dio radnji koje prethode postavljanju, a sad su mi prve pale na pamet. Nije to tako jednostavno kao što se čini – kazao je Dalibor Lebarović, u čijoj se radionici javni satovi izrađuju od početka do kraja. Točnije, svaki je dio sata zagrebačka proizvodnja. Osim kućišta sata, Lebarovići izrađuju i stupove, a vijek trajanja njihovih je javnih satova, održavaju li se redovito, čak pola stoljeća. Osim najpoznatijeg na Trgu bana Jelačića, postavili su i one na Savskom mostu, u Trnskom, Sigetu, Utrini, kod Doma sportova, na Borongaju, Knežiji, Trešnjevačkom i Kvaternikovu trgu, ali i u ostalim gradovima, između ostalih, u Orahovici, Jaski, Krku, Pazinu, Delnicama te Gornjoj Stubici.

Gradi se magarotor! Treba još malo trpjeti gužvu da ne bude više gužvi dragocjenosti NE PROPUSTITE JEDINSTVENU PRILIKU Vaše dragocjenosti vjerojatno vrijede više nego što mislite Tissot Boutique sa satovima U središtu Zagreba uz brojne poznate otvoren novi Tissot boutique
Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • 2Xgeneral:

    jedan duplo veći odmah postaviti na ulazu u remetinec kako bi mikiju otkucavao dolazak. može jedan i u krugu kuda biu šetao dnevno po dva sata!!! ja ću snositi troškove!!!

  • matiasmartinis19:

    u prosjeku 170 tisuća kuna za sat??? wtf? to je tu lud... nema mjesta za fontane pa sad treba na satovima prati pare...

  • Deleted user:

    Očito Zagrepčanima treba čestiti na izboru, kako gradonačelnika tako i vijećnika! Od prve dana ponašaju se ko pijani mornari. Postoji li mogućnost da isti shvate koliko je zapravo sati u našem gradskom budžetu i što su nam prioriteti? Održavanje samo ... prikaži još!o onih fontana u jarku košta 2,5 miliona. Zastava 4 miliona. Satova?