Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa

'U kulturi vlada nered, tražimo poseban ured, kako je i obećano'

kultura Kosor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
10.03.2015.
u 14:16

Kad svi kulturnjaci žele jedno, nema tog političara da bude protiv toga, kazao je predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor, kojemu su predstavnici kulturnih ustanova predali peticiju s potpisom 561 djelatnika

Inicijatori s područja kulturnih djelatnosti predali su predsjedniku Gradske skupštine Darinku Kosoru peticiju za izdvajanje samostalnog Ureda za kulturu, a koju je potpisalo 561 kulturnih djelatnika.

Kosor je obećao da će se prijedlog o izdvajanju kulture od obrazovanja i sporta naći na sjednici Skupštine 26. ožujka, a u idućih tjedan dana dogovorit će se sa zamjenicom gradonačelnika Sandrom Švaljek hoće li prijedlog poslati ona ili će to biti inicijativa zastupnika u Skupštini.

- Nekoliko tisuća ljudi zaposlenih u kulturnim institucijama podržali su ovu inicijativu. Kad svi kulturnjaci žele jedno i živi za jedno, nema tog političara da bude protiv toga. Postoji visok broj zastupnika koji razumiju probleme u kulturi - kazao je Kosor.

Maestro Vladimir Kranjčević kazao je da njegovo pamćenje seže daleko te istaknuo da se pred lokalne izbore u kampanji obećavao samostalni Ured za kulturu.

- Govorilo se da je prioritet razdvajanje Ureda za kulturu, ovako dalje ne može. Strategija kulture se sada navrat-nanos donijela da se Zagreb može kandidirati za prijestolnicu kulture, a nije ni prošla javnu raspravu. To je dokaz nereda u upravljanju u kulturi - kazao je Kranjčević. Redateljica Snježana Banović kazala je da je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek bila benevolentna prema njihovoj inicijativi te istaknula da Grad koji želi postati prijestolnica kulture treba ured koji će o kulturi i skrbiti.

Predsjednik Skupštine Koso nije želio komentirati mogućnost da se gradonačelnika Milana Bandića vrati u pritvor no garantira, kazao je, da će gradska uprava, Skupština i Zagrebački holding funkcionirati.

- Na njemu je da pred pravosudnim tijelima dokaže svoju nevinost - kazao je Kosor dodajući da novoj Upravi Holdinga treba dati 100 dana da se snađu.
- Dajmo im sto dana da vidimo kako će raditi. Svoje odluke moraju predložiti Skupštini društva ili Gradskoj skupštini - kazao je Kosor.

Komentara 1

KO
Komacero
17:54 10.03.2015.

Kultura u Hrvata je mrtva od osnutka Jugoslavije a i danas je vode veliko Srbi.To je velika sramota kako za drzavi tako i za narod jer narod bez kulture nikad nije narod a i samim time nezasluzuje drzavu.Udba zna kako izgubit bitke a dobit rat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije