Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta vam je 'pljačke'?

Kava se u Zagrebu može popiti i za euro, napravili smo veliki vodič niskih cijena za dobar provod

storyeditor/2023-08-11/turisti_kafici.jpg
Foto: Lovro Domitorvic/PIXSELL
1/5
12.08.2023.
u 15:30

Jutarnju dozu kofeina u Jiggy Baru u Perkovčevoj do deset sati platit ćete samo jedan euro, a dobro ćete proći i u Pifu, Alcatrazu te kafiću MK Krolo. Znate li i vi za neko mjesto koje zaslužuje pohvalu i preporuku zbog dobre usluge i niskih cijena? Dojavite nam na mail gradska@vecernji.net

"Turisti u čudu zbog cijena u Hrvatskoj", "Cijene divljaju", "Sladoled košta kao u Njemačkoj", samo su neke od brojnih varijacija naslova koji u posljednje vrijeme pune retke novinskih stranica te skupljaju klikove na portalima. No, prošećete li se usred tjedna, u bilo koje doba dana, užim centrom grada, primijetit ćete prepune terase kafića i restorana, duge redove ispred slastičarnica, po čemu možemo zaključiti da se većina Zagrepčana i njihovih gostiju, bez obzira na cijene, još uvijek voli počastiti.

Za premium okus 30 centi više

Ove smo godine uočili najduže redove ispred pekarnica uokolo Trga bana Jelačića iz čega se da zaključiti da su džepovi domaćih i turista ipak nešto prazniji. Rast cijena svega nije pratio rast plaća, a usprkos tome u centru je teško pronaći kafić gdje dobru kavu možete popiti za manje od dva eura, pojesti ćevape za manje od osam ili se zasladiti kuglicom sladoleda ispod dva, no nije nemoguće.

VEZANI ČLANCI: 

Iskusni poznavatelji zagrebačkog kavanskog života znaju da će, primjerice, protegnu li noge Preradovićevom nizvodno, tridesetak metara od špice prema Glavnom kolodvoru nabasati na jedan od najjeftinijih kafića u strogom centru metropole. Kultni Alcatraz ne samo da u ovim visokim datumima brani zagrebački noćni život od potpunog debakla već ondje tijekom dana kavu možete popiti za 1,10 eura, a onu s mlijekom za 30 centi više. Domaće pivo od pola litre, u popularnom "Alkiću" stoji 2,40 eura.

Prihvatljive su cijene i u Caffe baru MK Krolo u Radićevoj gdje kava stoji 1,30, ona s mlijekom 30 je centi skuplja, dok se pivo može popiti za 2,30 era. Još je povoljniji Caffe bar Petit u Petrićevu prolazu gdje ćete kavu s mlijekom platiti samo 1,19 eura, dok kava bez mlijeka stoji 1,06 eura, a možete ju uzeti i za van. Po istoj cijeni platit ćete i kavu bez mlijeka dok se domaćom pivom od pola litre na akciji možete osvježiti za samo 1,59 eura što je najpovoljnija ponuda koju smo pronašli.

09.01.2023., Zagreb - Da u opcem zaokruzivanju na vise pri uvodjenju eura neki postuju zakone primjer je kafic Petit u polazu nabodera koji je cijene kave zaokruzio na nize i time isao u korist svojih gostiju. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Odlučite li se u Petitu, koji se nalazi i na Iblerovu trgu, počastiti nekim bezalkoholnim pićem, izdvojit ćete dva eura, dok isto piće u većini drugih zagrebačkih kafića stoji gotovo euro više. Prvu jutarnju kavu, za samo euro i pol, možete popiti i na Cvjetnom trgu, u Caffe baru Pif, koji u jutarnjim satima ima posebnu akciju. A od 7 do 10 sati akcija je i u kafiću Argentina u Tkalčićevoj, gdje ćete espresso platiti također euro i pol, a kavu s mlijekom deset centi više. Najjeftiniju jutarnju kavu pronašli smo u Jiggy Baru u Perkovčevoj gdje od 7 do 10 sati stoji tek jedan euro.

Poželite li u šetnji Ilicom osvježenje potražiti u kuglici sladoleda, onu s klasičnim okusom u slastičarnici Oranž platit ćete 2,20, a za kuglicu premium okusa izdvojit ćete 30 centi više. No, produžite li niz Ilicu, možete se zasladiti i po jeftinijoj cijeni, odnosno 1,80 eura, koliko ćete platiti kuglicu sladoleda u popularnom Vinceku.

Pretjeruje se s cijenama

– Živim u Zagrebu posljednjih pet godina i primjećujem da su cijene sve veće. Znalo se u centru naći povoljnih restorana poput Nokturna ili Capucinera, ali imam osjećaj da ni ondje više nije povoljno. Suludo je da cijena najobičnije pizze na nekim mjestima premašuje deset eura, ali kada se baš želim počastiti odem u Bastu, a kada mi se jedu mesni specijaliteti najdraži mi je Batak – žali se studentica Stefani.

VEZANI ČLANCI: 

Sedam ćevapčića u porciju se stavlja i u popularnom Batku, a platit ćete ih 5,90 eura, no u ponudi je i porcija od deset ćevapa kojom se možete počastiti za ako dodate 90 centi.

Najjeftinije pizze na meniju popularne Baste u Varšavskoj su klasična "capricciosa" s umakom od rajčice, mozzarellom, šunkom, gljivama, maslinama i bosiljkom te "margherita" s rajčicom, mozzarellom i bosiljkom, a stoje deset eura. Cijene pizza u Kapucineru na Kaptolu nešto su niže, pa ćete običnu "margheritu" ondje platiti 7,90 eura, a "capricciosu" 70 centi više.

Jedan od zagrebačkih restorana s najpovoljnijim cijenama je i Nokturno u Skalinskoj. Najskuplja pizza, ona s goveđim pršutom, ondje stoji 9,20 eura, a najjeftinije su one klasične, poput one s rajčicom i sirom te ona sa šunkom i sirom, a stoje 7,30 eura. 

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
23:39 12.08.2023.

Batak, 10 čevapa, ali manjih.. I bez Somun, tak da nije to baš povoljno, ali spram krađe i ne kvalitete na Jadran u raketa. Na Jadran u duže vrijeme ne jedem, ne pijem.. Samo kavica..

DU
Deleted user
23:36 12.08.2023.

Ok, sigurno da ove cijene nisu kao na moru, ali što se tiče pizza omjer uloženo dobiveno nije baš povoljan, pizze su tanke, male, ustvari to je pola pizza od prije 10ak god, a za pol pizza nije malo 8-10 Eur.. Najobičnije. No svakako nije krađa kao na Jadran u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije