Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stanari u cvjetnom:

Kamo ćemo? Pa natrag u “crvene” domove

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
19.08.2020.
u 09:15

Studenti počinju dolaziti u sobe, a oni čiji su stanovi stradali u potresu još čekaju rješenje

Točno pet mjeseci navršava se u subotu otkako je Zagrepčane iz njihovih domova na ulicu izbacio potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Onim sretnijima agonija se svela na nekoliko sati smrzavanja pred zgradama nakon čega su se vratili normalnom životu. Ovi drugi, pak, preko noći su postali prognanici u vlastitom gradu i još čekaju rješenje stambenog pitanja. A njega nema na vidiku. Osobito za 289 ljudi koji još uvijek borave u paviljonu 1. i 2. Studentskog doma Cvjetno naselje te strahuju da bi na jesen mogli biti izbačeni na ulicu. Zakon koji bi im omogućio zbrinjavanje još uvijek nije izglasan, a 1. rujan i početak nove akademske godine sve su bliže.

Kriva predodžba o stradalima

– Pogledajte nas, mi smo vam ti bogataši iz centra. Dok se zastupnici odmaraju, mi strahujemo od deložacije – govori nam sarkastično Ibrica, jedan od stanara Cvjetnog. Stan u zgradi blizu Svačićeva trga u kojem živi već 35 godina ima crvenu naljepnicu. Još uvijek nitko nije napravio temeljiti pregled zgrade. I drugi okupljeni na klupicama ispred spavaonica, koje su postale mjesto druženja, imaju sličnu priču. Većina njih i dalje je ovdje jer usprkos neimaštini, nemaju status socijalnih slučajeva. I dalje su ovdje obitelji s malom djecom te umirovljenici koji su odbili ponudu da idu u starački dom, što im je ponudio Grad Zagreb. Dragana Petrovića, pak, žalosti kriva predodžba o stradalima u potresu, a dok s njim razgovaramo oko nas se skuplja sve veći broj stanara.

Svaki od njih govori nam o muljanju s naljepnicama, lažnim statičarima koji nisu obavili preglede kako treba, pokušajima pojedinih susjeda da kupe zelenu naljepnicu kako bi prodali svoj oštećeni stan jer su našli kupca te čudnim ljudima koji im se svakodnevno motaju oko nekretnina dok oni sjede ovdje, na klupicama ispred Cvjetnog. Sve više je, doznajemo od njih, zgrada u centru koje su prozvali semaforima jer imaju sve tri naljepnice. Među umirovljenicima koji su odbili ponudu gradske uprave da odu u starački dom je i Tanja Šorman. Dosta joj je, kaže, lažnih obećanja i seljakanja. Želi se samo vratiti kući.

– Neću u starački, hvala lijepa. Radije ću pod most – kaže Katica Vrebac. I ona, kao i drugi koji su odbili mjesto u staračkom domu, učinili su to iz straha da ih, u zamjenu za smještaj i topli obrok ne natjeraju da Gradu prepišu nekretninu. Oni mlađi, poput Džane Kahteran Hodžić i njezine dvogodišnje kćeri, tu su jer ne mogu pronaći podstanarski stan. Cijene su, kaže, nakon potresa skočile u nebo.

– Pristojan stan za mene, supruga i dijete je oko 400, 500 eura plus polog. Taj novac nemamo – govori nam ona dok njezina kćerkica trčkara oko nas. Stan u Ilici u kojem su živjele prije potresa dodatno je uništila poplava nakon nedavnog nevremena.

– Naše su zgrade svima “na izvol’te”. Oni koji ih popravljaju zarađuju na našoj nesreći. Susjed je 100 eura platio najlon za krov i 6000 kuna za najlon za zabatni zid. Krpaju nam rupe pur–pjenom za 2000 kuna. Zašto da ulažemo u sanaciju kad ne znamo hoće li biti rušene kad konačno prođe zakon – ogorčena je ova majka.

I studenti negoduju

Obespravljenima pomaže umirovljeni pravnik Marko Bonifačić, čija kuća ima žutu naljepnicu. On smatra da se ovakvim postupanjem krši njihovo ustavno pravo na dom.

– Nismo ovdje bespravno i nismo provalnici. Dobili smo ključ i ovdje živimo čekajući Zakon o obnovi. Za to vrijeme huška se građane protiv nas. Mjesta za nas ima, neka ga nađu umjesto da se ovako loptaju s našim sudbinama – ogorčen je ovaj umirovljeni pravnik, dodajući da je u gradskom vlasništvu 4000 stanova, a u nekima od njih ima i bespravnih stanara. Paralelno s ogorčenjem stanara Cvjetnog raste i nezadovoljstvo studenata koji nemaju kamo useliti pa sve jače negoduju. No kako doznajemo od Marija Župana, savjetnika ravnatelja SC–a, problem nisu samo stanari Cvjetnog. Za studentski smještaj ove se godine prijavilo 10.230 studenata, a SC raspolaže s ukupno 6300 mjesta. I da se svi stradalnici potresa isele, i dalje ne bi bilo dovoljno kreveta za sve, a SC, kaže Župan, ionako ne odlučuje o tome.

– SC nema ovlasti rješavati statuse unesrećenih građana. Nadamo se da će odluku o tome donijeti Grad Zagreb, nadležno ministarstvo i Vlada RH – kaže on, a iz razgovora s jednim zaposlenikom SC–a saznajemo da i tamo strahuju da će 1. rujna nastati kaos. Toga se boje i stanari Cvjetnog koji jednoglasno zaključuju da će se u tom slučaju vratiti u svoje crvene i žute zgrade, pa što bude – bit će. 

Ključne riječi

Komentara 8

KO
Kokoiduhovi
11:09 19.08.2020.

Saborskim zastupnicima, s odličnim plaćam, dnevnicama, jeftinim restoranom, osiguranom odličnom mirovinom - plaćamo najam stanova u Zagrebu ako su izvan Zgb-a. Zašto te stanove ne bi privremeno uselili naši sugrađani koji su trenutno beskućnici zbog elementarne nepogode - potresa, dakle višom silom ?

WT
WTF!
11:21 19.08.2020.

Ne bu nikakav ostatak HR plaćao obnovu tih tzv.skupih stanova,a kad smo već kod toga,17% ZG poreza već godinama odlazi u isti taj ostatak HR. Mjesto u domu za penziće nije ponuđeno za trajno,nego na 6 mjeseci. Ima tu puno previše nijansi i svesti tu priču na crno- bijelo je nemoguće. Lako je pametovati kad se ima siguran krov nad glavom. Većini jako dobro ide dodavanje soli na ranu. A 1945.je kolko vidim,debelo u trendu. Jadno!

PL
plenkikok
18:11 19.08.2020.

Pa ima mjesta po cijeloj Hrvatskoj. Neka prodaju nekretnine i presele se. Kupe jeftiniju nekretninu i ulože ostatak u posao. Kao što bi to napravili u uređenoj državi. A da, zaboravih. Uništila se Hrvatska centralizacijom i sve se nabacalo u Zagreb tako da većina sela nema ni vodovod ni kanalizaciju ni brzi internet ni...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije