Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Iz Dugava me već 35 godina može izvući jedino more

U obitelji Kalebota glazba je vrlo važan segment. Sin zastupnice Tigran Kalebota bubnjar je Psihomodo Popa
01. lipnja 2016. u 12:00 0 komentara 3401 prikaza
27.05.2016., Zagreb - Marija Kalebota kvartovska zastupnica u Dugavama. DKS_56138258  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Kad ona počne “tapkati nožicama”, znak je to da je stiglo ljeto - tako su se s Marijom Kalebotom (79) šalile njene kolegice čim bi se u Zagrebu pojavilo malo jače sunce. Znale su, govori ova zastupnica u Gradskoj skupštini, da je rođenoj Splićanki već pomalo vrijeme da se počne spremati da ode “dolje”.

Druženje s umirovljenicima

– Zima u Zagrebu, a ljeto na moru. Ali mogu vam reći da se jednako veselim kad idem u Split, kao što se veselim i kad se vraćam u Zagreb. Ipak je ovdje moj dom već 55 godina - objašnjava Marija Kalebota, koja posljednjih 35 godina živi na istoj adresi u Dugavama. U zgradu je doselila kad su je izgradili, predstavnica je stanara u svom ulazu, a posebno je ponosna na cvijeće koje ispred zgrade koje sama uređuje.

- Prije Dugava, živjeli smo u Sigetu. Nije bilo dućana, a autobus bi došao do kvarta samo ako bi se vozaču dalo. Ali bilo je divno - prisjeća se zastupnica te dodaje kako je Zagreb, od njenog dolaska u grad, napredovao u svakom pogledu. U tome je, kaže, uvelike pomogao sadašnji gradonačelnik, u čijem klubu zastupnika u Skupštini se i ona sama nalazi.

–Rad je ključan za napredak. Znamo to i mi u Matici umirovljenika, stalno smišljamo različite projekte i programe da kreativnost što bolje dođe do izražaja - objasnila je Kalebota, koja je, uz skupštinske dužnosti, gdje je predsjednica Odbora za socijalnu skrb i članica Odbora za kulturu, ujedno i predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba.

Posla je puno, kaže zastupnica, ali uz dobru organizaciju, sve se stigne. Pročitati dobru knjigu, okupiti obitelj na ručku, otići na dobar koncert ili predstavu.

– Knjige jednostavno obožavam. Ne mogu se ni sjetiti koliko sam puta dobila jedinicu u školi jer nisam pratila nastavu, nego po skrivečki čitala - smije se Kalebota, koja je, s prijateljicama, pretplatnica Plavog i Bijelog ciklusa Zagrebačke filharmonije te izvedbe u Lisinskom ne propušta.

Suprug poznati redatelj

–Ljubav prema glazbi obiteljsko je naslijeđe. Moja je mama jako dobro svirala glasovir, a i braća su također nadarena - kaže Marija Kalebota, čiji sin je također vrlo veliki ljubitelj glazbe. Tigran Kalebota bubnjar je Psihomodo Popa, ali nikako jedina zvijezda u obitelji. Njegov otac Marin redatelj je i novinar koji je realizirao više od 1500 prijenosa na HRT-u, između ostalog posjet američkog predsjednika Richarda Nixona Kumrovcu i niz Sinjskih alki.

- Žao mi je što njegov rad na matičnoj mu kući nije više cijenjen i priznat - priznala je Marija Kalebota. 

 

Slobodno vrijeme

Čitanje – Marko Marulić omiljeni joj je književnik, a slobodno vrijeme najčešće provede čitajući. Radni je vijek provela u Znanju.

Glazba – Ne propušta Plavi i Bijeli ciklus Zagrebačke filharmonije, posebno voli klasiku, a u posljednje vrijeme i crossover glazbu

Obitelj – Nedjeljom su svi kod nje na ručku, a posebno se voli družiti s unukom koja se sad sprema za fakultet.

Adventska šopingmanija
Adventska šopingmanija
Vodič kroz najoriginalnije božićne darove za koje nećete morati izdvojiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.