Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Ideja s tablicama za svaki grad je dobra, ali za građane je to trošak

19.07.2010., Zagreb, Hrvatska - Skidanje i kradja registarskih tablica sa automobila, ilustracija Photo: Igor Kralj/PIXSELL
02.04.2015.
u 08:00

Gradonačelnici devet gradova Zagrebačke županije nisu protiv uvođenja novih registarskih oznaka osim u Svetom Ivanu Zelini gdje se protive MUP-ovu prijedlogu dvoslovne oznake i umjesto SZ traže da bude ZE

Već od 1. srpnja na području Zagrebačke županije smanjit će se broj vozila sa zagrebačkim registarskim oznakama. Razlog je prijedlog MUP-a da svih 128 gradova u zemlji dobije nove registarske oznake.

Tako bi, od devet gradova u županiji, Dugo Selo imalo oznaku DS, Ivanić Grad IV, Jastrebarsko JS, Samobor SA, Sveta Nedelja SN, Sveti Ivan Zelina SZ, Velika Gorica VG, Vrbovec VR i Zaprešić ZP. Sudeći po riječima gradonačelnika Zaprešića i predsjednika Udruge gradova Željka Turka, samo Zelina ima primjedbu na prijedlog svoje oznake.

Sad još nije potrebno

– Ideja o registarskim oznakama za nas je u redu, ali nismo zadovoljni oznakom SZ. Ona nije prepoznatljiva, pa smo poslali prijedlog MUP-u da naš grad ima oznaku ZE, koja je jasna i vrlo prepoznatljiva – kaže gradonačelnik Hrvoje Košćec.

Ostali se slažu s prijedlozima za svoje gradove, ali upozoravaju da je promjena trenutačno nepotrebna.

– To je dodatni trošak za sve naše sugrađane. Zato smatram da sada oznake nije trebalo mijenjati – kaže Vladimir Bregović, gradonačelnik Vrbovca, a s njim se slaže i gradonačelnik Dugog Sela Stipo Velić.

– Zadovoljni smo oznakom našega grada. No to je trebalo napraviti u budućnosti, kada budu bolja vremena, a ne sada kada je građanima svaka kuna bitna – dodaje Velić. Krešimir Beljak, gradonačelnik Samobora, smatra da se pri promjeni registarskih oznaka trebalo ugledati na zapadne zemlje, prije svega na Njemačku. Tamo manji gradovi na pločicama imaju i po tri slova, a, što je još važnije, dio sredstava od registracije ide i lokalnoj samoupravi, što nije slučaj u Hrvatskoj.

– Onda bismo mi po toj logici dobili tablice SAM, umjesto SA koje neke podsjećaju na Sarajevo. Ali, ne žalimo se. Kažem, bio bih sretniji da se pri određivanju novih oznaka koristio model kao u Njemačkoj – dodaje Beljak ističući da je trebalo razmisliti i o novim registarskim područjima koja bi donijela uštede kod osiguranja.

– Nama odgovara oznaka IG, ali kažem da je promjena pločica u ovom trenutku nepotrebna i iziskuje troškove građana. Lokalna samouprava održava brojne ceste, a novac od registracije slijeva se u državni proračun – kaže gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš. Gradonačelnik Svete Nedelje Drago Prahin kaže da su registarske oznake za Svetu Nedelju priznanje za grad koji je status dobio prije osam godina.

Gorica tražila i prije

Pojedini gradovi u Hrvatskoj već su i prije tražili svoju registarsku oznaku, među njima je i Velika Gorica, po veličini 7. grad u Hrvatskoj. Tako će napokon Velikogoričani od 1. srpnja imati svoje oznake.

– Mi se slažemo s uvođenjem novih oznaka jer to na neki način pomaže i u prepoznatljivosti pojedinih mjesta. MUP treba uvažiti primjedbe gradova – kaže Željko Turk, predsjednik Udruge gradova.

Uz obvezno osiguranje, naknadu za ceste i posebnu naknadu za okoliš (ovisi o vrsti vozila), svaki vozač mora platiti 35 kuna u državnim biljezima, 35 kuna za obrazac prometne dozvole, registarske oznake su 76 kuna za osobna vozila, 42 kune za moped, 54 kune za motocikl i priključna vozila. Kada se sve zbroji, građani će morati izdvojiti više od 150 kuna za nove registracije. Inače, u 2014. je na području PU zagrebačke bilo 479.996 registriranih vozila, 1,1 posto više nego 2013.

Komentara 16

ZG
zgbuco
09:01 02.04.2015.

Pa kaj njih briga za trošak građana. Cijela priča oko tablica je totalno bedasta. pričaju kak treba smanjiti broj županija i podjeliti Hrvatsku na par regija, smanjiti broj gradova i općina, a sad nekima daju registarske pločice. Kak bi se reklo u narodu "Kaj se tiče gluposti-samo nebo je granica"

VO
Vornme
09:47 02.04.2015.

128 gradova imamo, jel to zajebencija :-),

Avatar josipa1
josipa1
09:28 02.04.2015.

Najgluplja ideja u zadnje dve godine. A bez Hrvatskog grba? Pa naravno, kad tu odluku donose antihrvati, jugofili, velikosrbi. Ljudi kojima je Hrvatski grb i Hrvatstvo TRN u oku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije