Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Elementarna nepogoda za Vrbovec, Veliku Goricu, Rugvicu i Pokupsko

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić danas je zbog ogromnih šteta od velikih oborina i poplava proglasio elementarnu nepogodu, pa općinska i gradska povjerenstva moraju procijeniti razmjere štete i prijaviti ih u nadležni registar
17. veljače 2014. u 16:05 0 komentara 1438 prikaza
Poplave
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Zbog velikih oborina i poplava u Zagrebačkoj županiji, župan Stjepan Kožić danas je proglasio elementarnu nepogodu za područje gradova Vrbovec i Velika Gorica, te općina Rugvica i Pokupsko.

Poplave su dovele do velikih poremećaja u gospodarskom životu i životu stanovništva, stoji u obrazloženju proglašenje elementarne nepogode, a općinska i gradska povjerenstva za procjenu šteta sada su na potezu - moraju u zakonskom roku napraviti procjenu šteta i upisati je u registar šteta za poljoprivredu.

Iz Ureda župana Zagrebačke županije navode koje su posljedice na područjima poplavljenima 11., 12. i 13. veljače:

Poplave | Autor : Željko Lukunić/PIXSELL Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

-u Vrbovcu uzrokovale su oštećenje stambenih objekata u katastarskim općinama Brčevec, Luka, Lonjica Žunce, Peskovec, Pirakovec i Poljanski Lug. Ujedno, poplava je uzrokovala i zagađenje bunara na cijelom područja Vrbovca, uništene su kulture i poljoprivredni usjevi kao i gospodarski objekti.

- u Velikoj Gorici u naseljima Ogulinec, Buševec, Mraclin, Okuje, Rakitovec, Turopolje, Čička Poljana, Jagodno, Kuče, Ribnica i Petrovina poplave su uzrokovale štete na poljoprivrednim površinama te gospodarskim i stambenim objektima.

- u Rugvici u katastarskim općinama Hrušćica, Okunšćak, Rugvica, Novaki Oborovski, Oborovo, Leprovica i Ježevo uslijed poplave zbog izlijevanja potoka Črnec i drugih melioracijskih kanala u zaobalju Save, uništeni su objekti i poljoprivredne površine.

- u Pokupskom zbog izlijevanja Kupe nastale su štete na poljoprivrednim kulturama te gospodarskim i stambenim objektima u naseljima Lijevi Štefanki, Auguštanovec, Lijevi Degoj i Pokupsko. Poplava je uzrokovala otežano prometovanje na državnim, županijskim i lokalnim cestama, a aktivirano je i nekoliko klizišta.

>>Stožer spreman za evakuaciju: Osigurali smo prihvatne centre

špica
Kako se vi pozdravljate?
Svi koristimo neku verziju pozdrava "bok", no znate li što on govori o vama?
INA Klub volontera
Volontiranje u Hrvatskoj
Deseti im je rođendan otkako su svoje vrijeme nesebično počeli ulagati u dobrobit zajednice
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.