Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je novi šef PU zagrebačke

Dobrovoljno je dva puta išao u treći razred srednje škole kako bi postao policajac

Marko Rašić
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
21.09.2017.
u 19:30

Novi načelnik najavljuje borbu protiv kriminala, jačanje prevencije te suradnju s braniteljskim i nevladinim udrugama

U policiju sam došao kao dijete, a sad imam kćer od 29 godina. Karijerni sam policajac i nemam drugog zanimanja osim ovoga – tako svoj radni vijek u Ministarstvu unutarnjih poslova sažimlje Marko Rašić, od jučer novi načelnik Policijske uprave zagrebačke.

U svom petogodišnjem mandatu na čelu najveće policijske uprave u državi Rašić kani napraviti iskorak u proaktivnom postupanju policije. Kaže da će se više raditi na prevenciji, najavljuje beskompromisnu borbu protiv kriminala te suradnju s čelnicima lokalne uprave, nevladinim organizacijama i braniteljskim udrugama.

Tuđmanova odlikovanja

– Dat ću sve od sebe da opravdam ukazano povjerenje – izgovorio je Rašić jučer u PUZ-u gdje ga je medijima predstavio glavni ravnatelj policije Nikola Milina kazavši kako vjeruje da će Rašić svojim iskustvom pridonijeti poboljšanju stanja sigurnosti.

Bogato policijsko iskustvo na koje se Milina poziva leži u činjenici da je Rašić u policiju došao kao dvadesetogodišnjak, još 1985. godine. Njegovi nam znanci kažu da je, kako bi upisao srednju policijsku školu dobrovoljno ponavljao treći razred. Naime, školovanje za policajca podrazumijevalo je da se u toj školi završi treći i četvrti razred, nakon što su prva dva “okončana” negdje drugdje. No, Marko je već bio završio treći razred kada je odlučio što će u životu raditi pa ga je – ponovio.

Novi šef zagrebačke policije rođen je prije 52 godine u Mišincima u BiH, no cijeli je život u Zagrebu. Živi u Gredicama, oženjen je, ima odrasle kćer i sina. Branitelj je iz Domovinskog rata te ratni dozapovjednik ATJ Lučko, elitne postrojbe policije u kojoj je bio od njezina osnutka. Predsjednik Franjo Tuđman dodijelio mu je čin bojnika te ga u više navrata odlikovao – redovima Nikole Šubića Zrinskog, bana Josipa Jelačića, Hrvatskog trolista, Hrvatskog pletera, spomenicama Domovinske zahvalnosti i Domovinskog rata te medaljama Bljesak i Oluja. U operaciji Maslenica Rašić je bio ozlijeđen, zbog čega ima status ratnog vojnog invalida. Po zanimanju je stručni specijalist kriminalistike. Ima zvanje glavnog policijskog savjetnika. U 32 godine staža u policiji Rašić je bio načelnikom u PU brodsko-posavskoj, pomoćnik zapovjednika u ATJ Lučko, načelnik Odjela za psihološko-promidžbenu djelatnost u specijalnoj policiji, pomoćnik ravnatelj – načelnik Uprave policije, kada je inicirao i pokretanje projekta Sigurna turistička sezona – dolazak stranih policajaca u Hrvatsku tijekom turističke sezone, traje i danas.

Uhitio sisačku županicu

Na mjesto šefa zagrebačke policije Rašić dolazi s čelnog mjesta u PU sisačko-moslavačkoj, gdje je načelnikom bio devet godina. U njegovu je mandatu uhićena bivša županica Marina Lovrić-Merzel, a protiv gradonačelnice Kristine Ikić-Baniček policija je podnijela, pa povukla optužni prijedlog za vrijeđanje i omalovažavanje krim-policije. Gradonačelnica je ustvrdila da je prijava rezultat političkih pritisaka, što je MUP odbacio, a o čemu Rašić danas kaže kako je krim-policija bila podnijela prijavu protiv Ikić-Baniček, smatrajući da ima utemeljene dokaze i argumente, no nakon analize od prijave se odustalo.     

Komentara 31

BE
beitsche
19:45 21.09.2017.

Naslovu moze zaviditi i alan ford.svako ocigledno ima skrivene talente

ST
stefj
19:49 21.09.2017.

Eh, dvaput je ipak dvaput...

LO
Long
19:56 21.09.2017.

Cudo od djeteta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije