Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne, nismo u Australiji

Božić je i ne cvokoćemo u kaputu, sunčamo se u kratkim rukavima

Vrijeme u Zagrebu
Foto: M. Lukunić, P.Macek/PIXSELL
1/5
VL
Autor
Matea Šobak
24.12.2015.
u 10:30

Iz DHMZ-a poručili su kako će ova zima biti natprosječno topla. Nije dobro da nikako ne zahladi, ostat će štetočine žive, poručuju Zagrepčani

Ispod lampica i božićnih drvaca u gradu popila se jučer pokoja šalica kuhanog vina. Zagrepčani su obavljali posljednje kupnje za Božić na tržnicama i u trgovinama pa usput uživali i u adventskom ugođaju. I sve to kratkih rukava.

Ipak daleko od rekorda

U 15 sati bilo je točno 15 Celzijevih stupnjeva pa su sunčane naočale i jakna obješena oko ruke bili glavni modni detalji. Sunčalo se na Ribnjaku, a uživali su i kućni ljubimci, koji su veselo skakutali oko svojih vlasnika. Da je proljeće, pomislile su i tratinčice, koje su izvirile kako bi uživale u lijepom vremenu, a pridružilo im se i propupalo drveće.

– I sviđa nam se i ne sviđa – komentirale su vrijeme neobično za ovo doba godine prijateljice Ana Marija Mikić i Veronika Modrić, dok su pile kavu na Cvjetnom trgu. Kako su objasnile, u suncu vole uživati i draže im je kad je toplo, ali za Božić si ipak žele “barem malo snijega”.

– Naravno da je realističniji blagdanski ugođaj kad se probudite na božićno jutro, a kroz prozor vidite pahulje. Ali, nije samo do toga, mislim da nikako nije dobro da ne zahladi zimi, ostat će žive sve štetočine – smatra Marija Mikić, dok iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) poručuju kako će ova zima najvjerojatnije biti iznadprosječno topla. I dok je, primjerice, još prije deset godina Zagreb na sam Badnjak mjerio minus, ove godine do kraja prosinca temperature se neće spuštati ispod osam Celzijevih stupnjeva.

Unatoč tome, jesenski i zimski rekord ostat će onaj iz 1964. godine, kada je na Griču 16. studenog izmjereno čak 25 stupnjeva.

– Ma, ja vam baš volim lijepo vrijeme i ne smeta mi nimalo što nema snijega. Nadam se da ga i neće biti, već da će se ovakvo vrijeme nastaviti sve do proljeća – rekao je umirovljenik Stipe Miletić, koji je jučer šetao Maksimirom sa svojom ljubimicom, pekinezericom Minom. I Mina, kaže Miletić, najviše od svega voli sunce, a u njemu je, sudeći prema DHMZ-u, ove godine posebno mogla uživati.

Samo da ne pokvari doček

– Globalna prosječna temperatura iznad kopna zabilježena u razdoblju od siječnja do listopada sugerira da će 2015. biti jedna od najtoplijih ikad zabilježenih godina – kažu iz Hidrometeorološkog zavoda.

Nešto niže temperature, oko dva stupnja, bit će tek krajem ovog mjeseca, i to u noći sa Stare na Novu godinu.

– Ići ćemo na doček na Trg bana Jelačića, ali neće nam vrijeme pokvariti zabavu. Bilo je i gorih dana za doček, znali smo cupkati na minus deset, neće nam sad dvojka pokvariti večer – objasnili su Marko Pilić i njegova djevojka Milena Andrić, koji su jučer, poput mnogih drugih Zagrepčana, u centru grada obavljali šoping u zadnji čas. Snijeg su poželjeli, ali u periodu između Božića i Nove, kako im ne bi pokvario doček.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije