Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska plinara

Balenović upozorava na prijave za kriminal protiv Buchbergera

buchberger
Tomislav Miletić/PIXSELL
08.10.2010.
u 19:40

Ona je u svojoj prijavi novog direktora optužila za milijunske gubitke zbog “hlapljenja” nafte, toleriranja zastara, unajmljivanja privatnika,....

Na imenovanje Milovana Buchbergera na čelo Gradske plinare-opskrba, reagirala je Vesna Balenović, predsjednica udruge Zviždač koja Buchberhgera tereti kao najodgovornijeg operativca u kriminalu kojega je ona prokazala u INA-i.

I Linić potvrdio

Njih su dvoje skupa radili u toj naftnoj tvrtci gdje je V. Balenović dobila otkaz 2001. nakon što je javno prokazala malverzacije i digla kaznenu prijavu protiv odgovornog vodstva. Osim nje, protiv Buchberhgera i ostalnih čelnih ljudi dignuto je više prijava među kojima su i prijave interne revizije INA-e i kolege im I. Tomić. Balenović je pak u srpnju pokrenula reviziju rješenja Općinskog državnog odvjetništva donesenog na njezinu prijavu u kojem se poziva na nedavne izjave tadašnjeg predsjednika NO-a INA-e Slavka Linića koji je potvrdio kriminal u naftnoj kompaniji. Buchbergera tereti da je kao šef Sektora transporta i logistike puštao da 2000. “ishlapi” 3,6 milijuna kuna nafte u transportu INA-inim cisternama, da unatoč upozorenjima da će otići u zastaru nije tražio milijunske dugove autoprijevoznika za izgubljenu naftu (2000. se radilo o iznosu višem od 20 milijuna kuna), da se tvrtku oštećuje jer se umjesto kupnje jeftinijeg vlastitog voznog parka unajmljuju privatnici i to izravnom pogodbom, da je za vrijeme Buchbergerovog šefovanja naglo porastao broj reklamacija što znači da je pri istakanju goriva na benzijskoj pumpi manjak bio veći od dozvoljenog.

– Samo u kolovozu 2000. broj reklamacija bio je 8600, a prije toga se radilo o 1000 do 2000 reklamacija. Računica kaže da se samo na tome mjesečno gubilo više od dva milijuna kuna –tvrdi Balenović.

Priznaje loše običaje

Buchberger priznaje da je dio poslovne politike u INA-i bio loš i da se radilo o nasljeđenim običajima. No tvrdi da nije namjerno dopuštao gubitke.

–Prijevoznici su bili posrednici i na njih je bilo najlakše svaliti krivnju za gubitke što nije u redu. Broj reklamacija je povećan jer je rastao i broj istakanja. Nije bilo lako raditi kako izgleda jer smo bili pod raznim pritiscima, između ostalih i od autoprijevoznika – odgovorio je Buchberger na računovodstvene analize.

Komentara 15

AM
amadeusa
20:31 08.10.2010.

Dok je Buchberger radio u RH Alanu šef mu je bio general Zagorec. Dok je radio u INI šef mu je bio Dragičević. Ispekao je dobar jopovski zanat u obje firme. Sad je u Gradskoj plinari i šef mu je Čivić. E moj Čoviću, Čoviću..........

DU
Deleted user
20:59 08.10.2010.

Malo humora ... Pa zato su ga i stavili u Plinaru jer tamo nema auto prijevoza cisternama, a to se pokazalo kao njegova slabost prije, zar ne

AM
amadeusa
10:10 12.10.2010.

Balenovićka nije radila protiv svoje firme, već za svoju firmu. Radila je protiv kriminalaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije