Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Živi zid protiv izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području Dvora

– U Sloveniji postoji odlagalište i ima mjesta za još dva silosa. To je rješenje jer se tamo može skladištiti i hrvatski dio otpada iz nuklearke Krško – rekao je u ponedjeljak u Sisku, na tiskovnoj konferenciji, supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.
29. lipnja 2015. u 14:22 13 komentara 653 prikaza
Živi zid
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Živi zid smatra kako bi nuklearni otpad Hrvatska trebala riješiti u dogovoru sa Slovenijom te je protiv toga da se odlagalište gradi na području Dvora.

– U Sloveniji postoji odlagalište i ima mjesta za još dva silosa. To je rješenje jer se tamo može skladištiti i hrvatski dio otpada iz Nuklearke Krško. Cijena je kažu, oko 180 milijuna eura, a na računu HEP-a za dekontaminaciju Krškog već je 1,2 milijarde kuna. Taj smo novac svi platili preko računa za struju, rekao je u ponedjeljak u Sisku, na tiskovnoj konferenciji, supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Koordinator stranke za Sisačko-moslavačku županiju Dušan Cvetanović izrazio je bojazan da se od općine radi opstrukcija u pogledu odlučivanja građana o ovoj temi.

– Dvor je jedno od ekološki najčišćih područja Hrvatske i sada se tu gura odlagalište nuklearnog otpada koje će poništiti tu jedinu prednost Općine. Općinsko vijeće, u kojem većinu čine vijećnici HDZ-a i SDSS-a, ni dva mjeseca nakon odluke nije počelo s organizacijom zborova građana na kojima bi mještani odlučivali o tome žele li odlagalište ili ga ne žele, a bez odluke građana nemoguće je donijeti odluku o odlagalištu. Želi se spriječiti njihovo odlučivanje, a s druge strane organiziraju se obilasci Krškog i odlagališta u europskim državama, rekao je Cvetanović optuživši SDSS-ova načelnika Nikolu Arbutinu za opstrukciju.

– Očito je riječ o trgovini na nekom višem nivou, a nije slučajno što je Milorad Pupovac u Saboru glasovao za Strategiju o zbrinjavanju radioaktivnog otpada koja Dvor navodi kao jednu od potencijalnih lokacija – dodao je Cvetanović.

Dejana Miličević iz Živog zida Dvor istaknula je kako država na područje Općine u 20 godina nije uložila "ni jednu ciglu, a sada Općinu žele razviti na krilima nuklearnog odlagališta". – Stanovništvo Dvora još je 2003. reklo "ne" odlagalištu, i tada je skupljeno 16.000 potpisa protivljenja toj namjeri, što je jasna poruka naroda", dodala je Miličević.

>> Sinčićeva udruga Stop deložacijama ne plaća režije za stan

>> Aktivisti Živog zida dužnicima ilegalno priključivali vodu

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • jason22:

    a za šta vi uopće jeste???..daj prestani više p...t sinčiću

  • balic:

    dejo60---- jel ti znas citati ,gdje pisem da razvijene zemlje nemaju,maju ali ne grade nove kao sto nasi zele u Dalju nuklearku graditi i na drugim mjestima u hrvatskoj,nego se sve vise orjentiraju obnovljivom izvoru energije... bionergiji iz bio otpada,Vjetrenjace,solarna energija itd.

  • balic:

    Njemacka ce do 2024 veci broj svojih iz pogona izuzeti,moderna Njemacka ide naprijed zaostala Hrvatska nuklerake gradit i ugrozavat zdravlje i zivote ljudi.Fokusima bi svima kao i Tchernobyl trebali biti upozorenje..