Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojica s Krka

Ženu živu zapalio i mora HZMO-u vratiti novac za mirovine djeci

Valter Vičević
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/3
28.11.2018.
u 15:20

Zbog 60.000 maraka ubio je suprugu, 15 godina nakon osude mora platiti više od 160.000 kuna

Osuđeni ubojica Valter Vičević s Krka, koji je 30. prosinca 2003. živu zapalio svoju suprugu Nelu, presudom Općinskog suda u Sisku mora platiti 164.156,87 kuna i kamate Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, koji je od 2004. njihovim troje djece isplaćivao obiteljsku mirovinu.

Valter je 2003. na cesti na Učki zapalio svoju ženu u automobilu, nastojeći to prikazati kao prometnu nesreću, a sve radi 60.000 njemačkih maraka na koliko je ugovorio policu životnog osiguranja na njezino ime. Iako je osmislio alibi i sve pripremio, odala ga je zaboravljena najlonska rukavica u blizini mjesta gdje je zapalio automobil u kojem je bila supruga, a za koju je utvrđeno da je bila živa u trenutku požara. Za zločin je osuđen na 34 godine zatvora, a kaznu služi u kaznionici u Glini. Presudu je 2007. potvrdio i Vrhovni sud.

Valter Vičević
1/3

S obzirom na smrt majke i oca u zatvoru, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje je za troje djece obitelji Vičević od 2004. isplaćivao obiteljsku mirovinu na temelju pokojne osiguranice Nele Vičević. Sada je HZMO odlučio potraživati isplaćeni novac jer je, kako je sud i utvrdio, upravo Valter uzrokovao smrt osigurane osobe, a na temelju čega je određena isplata obiteljske mirovine njezinoj djeci.

Sudac Općinskog suda u Sisku Mirko Đukić HZMO-u je dao za pravo te naložio Valteru Vičeviću da plati tužitelju HZMO-u 164.156,87 kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

U odgovoru na tužbu osuđeni Valter nije negirao da je njegovoj djeci isplaćivana obiteljska mirovina, no uložio je prigovor na zastaru potraživanja smatrajući da tražbina naknade štete zastarijeva za tri godine. To je sud odbio utvrdivši kako je šteta nastala kaznenim djelom gdje je predviđen dulji rok zastare. Budući da jedno dijete i dalje prima obiteljsku mirovinu, može se očekivati da će Valter morati platiti i dodatni iznos.

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar adminjepeder
adminjepeder
16:20 28.11.2018.

Ne znam zašto ja moram odvajati 34 godine iz mog osobnog dohotka novac da se hrani, oblači, i ima gdje spavati u toplom spodoba koja je zapalila svojeg najbližeg. Ako se već ne smije metak u potiljak, jer smo civiliziranii svijet, ono, postoje rudnici ugljena u Raši pa neka barem malo pridonese osvjetljavanju lijepe naše.

DO
domxerex
18:18 28.11.2018.

Za takve likove bih zabranio bilo kakav vid milosti ili milosrđa. Kada toliko voli novac, morao bi mi sve što dobije u zatvoru dobrano odraditi i zaraditi. Ako neće neka crkne od gladi ili studeni. Nije zaslužio ništa bolje.

ZA
Zagy154
20:57 28.11.2018.

za takvu spodobu treba se drzati one:oko za oko zub za zub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije