Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog otkazivanja nastupa 12 skupina odgođen Festival ojkača u Petrinji

SKD Prosvjeta u Srpsko narodno vijeće poslalo pismo UNESCO-u upozoravajući na ovaj slučaj.
24. kolovoza 2018. u 09:52 69 komentara 3985 prikaza
ojkanje
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nakon što je 12 od 13 prijavljenih skupina koji su trebali nastupiti na trećem Festivalu ojkača u Petrinji otkazalo svoje nastupe, organizatori su odlučili festival odgoditi za studeni.

Darko Dumbović Prosvjeta i SNV Zbog ojkanja pisali UNESCO-u

"Na trećem Festivalu ojkača je trebalo nastupiti 13 grupa, a odmah nakon prvih tiskovnih konferencija braniteljskih udruga i zahtjevima za odgodom Festivala, svoj dolazak na Festival ojkača otkazale su dvije grupe iz Srbije, a potom je svoj dolazak otkazalo i 10 grupa iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske. Zbog toga smo primorani odgoditi održavanje trećeg Festivala ojkača u Petrinji u subotu 25. kolovoza za drugi, novi termin i to početkom studenoga ove godine“, stoji u priopćenju organizatora festivala, SKD Prosvjete pododbora iz Petrinje, kojeg potpisuje Mara Vilus.

Mara Vilus dodaje kako je zajedno s članovima Organizacijskog odbora tijekom prošlog vikenda obišla sva sela, postavljali su plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice. 

- U velikoj većini ljudi su uplašeni i ne usude se doći u Petrinju na treći Festival ojkače, a ni oni koji žive u samom gradu, da ne bi imali neugodnosti. Oni imaju informaciju da je treći Festival ojkače u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruga proisteklih iz domovinskog rata i i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo ih razuvjeriti, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje - napominje Vilus u priopćenju.

ojkanje Denis Derk Braneći pravo na ojkanje odaje se počast braniteljima

Prosvjeta podsjeća i na događaje iz 2015. godine s prvog Festivala ojkača.

- Dva sata prije održavanja prvog Festivala, Koordinacija udruga proisteklih i domovinskog rata Petrinje, protestirali su kod tadašnje zamjenice gradonačelnika, Svjetlane Lazić, da otkažemo šetnju kroz park, da se ne pojavljujemo u povorci. Za vrijeme priprema i održavanja prva dva Festivala organizatori i izvođači programa, doživljavali su niz prijetnji, kao i pritisaka na izvođače i javnost tko i kada smije odnosno ne smije pjevati; to su provokacije, vrijeđanja, pokušaj omalovažavanja, ružnih psovki upućenih izvođačima, zastrašivanja, ometanja izvođenja programa, čak i uništavanja imovine izvođača, tj, kamenovanje i razbijanje automobila sudionika na drugom Festivalu iz BiH. Policiju taj sudionik nije obavještavao zbog straha, nastalu štetu sam je snosio - ističe organizator Festivala pojasnivši kako je na prvom festivalu sudjelovalo 20 skupina, za drugi je već broj skupina bio smanjen na 15 jer neki odustaju, a 2017. festival nije održan.

baština 'Problem petrinjskih branitelja s festivalom ojkača očito je politički'

Podsjetimo, nakon najave kako bi se treći festival ojkača u Petrinji trebao održati 25. kolovoza braniteljske udruge s područja Petrinje tražili su da se taj festival ne održi u tom gradu smatrajući da to nije tradicija tog područja. Zbog toga je SKD Prosvjeta u Srpsko narodno vijeće poslalo pismo UNESCO-u upozoravajući na ovaj slučaj, a temeljem toga što je ojkanje upisano u Registar kulturnih dobara RH - Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara te na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita. 

Pogledajte video - Najveći sajam u Hrvatskoj


[video: 26279 / Sajam u Benkovcu najveći je u Hrvatskoj, a postao je i turistička atrakcija]
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar bodavica
  bodavica:

  10 grupa iz BIH, 2 grupe iz Srbije i tek jedna grupa iz Hrvatske i sad vas pitam kakve to ima veze sa Hrvatskom!!!!!

 • Jania:

  Srbi iz Prosvjete i SNV-a pišu UNESCU zbog ojkanja?!?!. Imaju iskustva. Sigurno su pisali i dok su raketirali dubrovački Stradun i šibensku Katedralu.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  odgodite do 2784. godine...