Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI PO POPLAVI

Zbog kamenja na putu ne možemo u polja do kukuruza

Ozalj: Reportaža sa poplavljenih podru?ja
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/8
23.09.2022.
u 22:12

Mještani Brodaraca pitaju se do kada će ostati box barijere, kako će do usjeva koje trebaju pobrati i kada će početi gradnja njihova nasipa uz Kupu

Danima nakon poplava koje su proteklog vikenda zadesile stanovnike mjesta uz Kupu na ozaljskom i karlovačkom području trajat će sanacija šteta koje je veliki vodeni val od čak 804 centimetra u Karlovcu donio sa sobom. Voda se povukla s cesta početkom tjedna u svim naseljima, od Levkušja, Brodaraca uzvodno od Karlovca, do Koritinje nizvodno od grada, no trebat će još puno sunčanih dana da se isuše vlažni zidovi u objektima u Levkušju, Trgu kod Ozlja, ali i u Brodarcima. Najviše u gospodarskim objektima, garažama, a negdje i u sobama obiteljskih kuća.

Isušivanje pred zimu

– Iz Crvenog križa su nam dopremili sušilicu i sada ona radi kako bismo isušili svu vlagu iz kuće prije zime. Napravili smo mi propuh, srećom su sada i sunčani dani, ali sve bi to presporo trajalo da nismo dobili sušilicu. Važno nam je da prije zime vlagu izvučeno najviše što možemo iz soba gdje su zidovi i laminat natopljeni vodom – priča nam Stanka Alavanja iz Levkušja, mjesta uz Kupu između Ozlja i Karlovca. Priča nam kako je voda u nedjelju tijekom dana šokantnom brzinom nadirala preko polja prema kući, tako da je ni vreće s pijeskom nisu uspjele zadržati.

Ozalj: Reportaža sa poplavljenih podru?ja
1/8

Mještani Brodaraca uz desnu obalu Kupe i ovih dana čekaju da Hrvatske vode uklone mobilne boks-barijere koje su u nedjelju pale na testu izdržljivosti i popustile pred naletom vodenog vala, s obzirom na to da nisu na vrijeme postavljene i napunjene vodom. Sada stoje razbacane po polju, zajedno s ostatkom sustava koji je testiran ovog vikenda.

– Činjenica je da su prekasno postavljene. Vatrogasci su se stvarno trudili, oni su zapravo i jedini bili na terenu sve vrijeme. Ali žali truda i svega kada su od nadležnih dobili krive procjene i s postavljanjem počeli kasno, ali i na krivome mjestu. Ovdje Kupa, kada se izlije iz korita, dolazi i preko polja, dakle sa svih strana i ovo nema smisla – kaže nam Andrija Županić iz Brodaraca.

I on je, kao i ostali susjedi, gledao napore vatrogasaca da spase naselje od poplava, ali prodor vode je bio toliki da su svi samo bespomoćno mogli gledati kamo će se sve rijeka izliti. Mještani kažu da stručnjaci koji dolaze na teren uopće ne razgovaraju s mještanima koji žive uz rijeku kako bi od njih saznali kako se rijeka ponaša, odakle se sve vode dižu s porastom Kupe.

– Ne znamo što će sada biti s tim boksovima koji raštrkani leže po polju. Isto tako, ovdje je na poljski put koji vodi do naših nasada kukuruza i plastenika nasipano čak 26 kamiona većeg i manjeg kamena, čime je put na dijelu povišen za pola metra. Mi preko njega ne možemo traktorima ili kombajnom do kukuruza, a moramo pobrati urod – priča nam Dubravko Volarić koji je od poplave spašavao svoje kokice, svinje, krave...

Kako do uroda?

I susjed Mladen Kišić pita se kako dalje, kada će početi gradnja nasipa i s njihove strane Kupe te kako će ljudi do nasada prije zime. Iz Hrvatskih voda pojašnjavaju da će teren u Brodarcima kamo su dovezene mobilne boks-barijere biti saniran, ali da čekaju da se zemlja osuši, s obzirom na to da bageri po natopljenom terenu ne mogu raditi.

20.09.2022., Ozalj - Reportaza sa mjestanima Ozlja, zaseoka Trg, Levkusje i Brodarci koji su najvise stradali za vrijeme poplave i izlijevanjem rijeke Kupe. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

– Mobilne boks-barijere ćemo posušiti, složiti i vratiti u robne zalihe Civilne zaštite. One nisu ni predviđene da ostaju na terenu, kako u Brodarcima tako niti u Koritinji. Navezeni ćemo materijal prilagoditi i omogućiti mještanima da dođu do svojih usjeva i poberu ih, samo ni te radove ne može se obaviti dok se zemlja ne posuši. Usjevi i navod nalaze se na otkupljenom zemljištu gdje ćemo obaviti radove – pojasnili su iz Hrvatskih voda.

Mještane Brodaraca, koji su nam rekli da im je zemlja uz rijeku već odavno otkupljena za gradnju nasipa, ali da ne znaju kada će se to dogoditi, umiruje Biljana Željeznjak, voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda.

– Mi smo pred potpisivanjem natječaja za odabir izvođača radova i vjerujem da ćemo u proljeće iduće godine početi gradnju nasipa u Brodarcima koja bi trebala trajati dvije godine. Riječ je o ukupno šest kilometara nasipa. Od zgrade Karlovačke pivovare do mosta na Kupi u Brodarcima predviđena je gradnja zemljanog nasipa, a uzvodno od mosta do nekadašnjeg mlina nasip će biti zidani – pojasnila je B. Željeznjak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije