Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ VIKENDICA NESLAVNO OKONČAN NAKON 24 GODINE

Zbog apsolutne zastare Vrhovni sud Zagorčevu oslobađajuću presudu preinačio u odbijajuću

Vladimir Zagorec
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
15.06.2021.
u 13:32

Prema optužnici, riječ je o djelima iz 1997., a Zagorec i Kakarigi teretili su se da su naložili tajnu i hitnu obnovu vikendice Antuna Šporera koji je na njoj prijavio ratnu štetu

Kada se mjerodavni iščuđavaju što javnost ne vjeruje pravosuđu, kao ogledni primjerak mogao bi im poslužiti slučaj Vikendica koji se po sudovima vukao više od 20 godina, a sada je Vrhovni sud preinačio posljednju nepravomoćnu presudu iz lipnja 2019. kojom su Vladimir Zagorec i Matko Kakarigi na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno bili oslobođeni optužbi za zloporabu položaja.

Već se tada znalo da apsolutna zastara u tom predmetu nastupa u kolovozu te godine, no Vrhovni sud je o predmetu raspravljao tek prošli tjedan. Odbili su žalbu tužiteljstva te su preinačili oslobađajuću presudu u odbijajuću jer je, kako su naveli, zastara za ono što se Zagorcu i Kakarigiju stavljalo na teret nastupila prije no što je spis došao na Vrhovni sud.

Prema optužnici, riječ je o djelima iz 1997., a Zagorec i Kakarigi teretili su se da su naložili tajnu i hitnu obnovu vikendice Antuna Šporera koji je na njoj prijavio ratnu štetu iako prethodno nije prijavio da je vikendica oštećena. U kući je tijekom ratnih operacija boravila Hrvatska vojska, a MORH je po Zagorčevu nalogu, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra obrane, obnovio Šporerovu vikendicu, za što je utrošeno oko milijun kuna iz proračuna. Obnova vikendice navodno je trebala "pomoći" Šporeru da bude prevaga u tadašnjim izborima za zagrebačku skupštinu.

"Vrhovni je sud utvrdio da je za kazneno djelo za koje su optuženici oslobođeni optužbe nastupila zastara kaznenog progona prije nego što je spis došao na Vrhovni sud Republike Hrvatske (18. rujna 2019.). U optužnici je kao vrijeme počinjenja djela navedeno 'krajem svibnja i početkom lipnja 1997.'. Prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo koje je bilo predmet postupka zastara kaznenog progona nastupa dvadeset godina nakon počinjenja djela. Ako je prije nastupa zastare donesena prvostupanjska presuda, onda se zastara kaznenog progona produljuje za dvije godine. U ovom postupku prije je bila donesena prvostupanjska presuda koja je u žalbenom postupku ukinuta pa je zastarni rok 22 godine. S obzirom na to da je od počinjenja djela prošlo više od 22 godine, utvrđeno je da je nastupila zastara kaznenog progona i to prije nego što je spis došao na Vrhovni sud Republike Hrvatske. Kada nastupi zastara kaznenog progona, tada se prema zakonu i po službenoj dužnosti optužba mora odbiti pa je takvu odluku Vrhovni sud i donio", navedeno je u odluci Vrhovnog suda.

Inače, u tom je spisu bilo doneseno nekoliko presuda, no one su naknadno ukinute, a na spisu se izmijenilo i nekoliko sudaca

Komentara 18

KO
konoplja
14:11 15.06.2021.

Kakvo prskanje po Hrvatima, ovoga nema niti na ....nhubu. Živjela zemlja u kojoj pravo i pravda imaju svoju cijenu! Ne dao Bog da ti HDZ-ovac dijete zgazio na zebri jer ćeš mu ti plaćati popravak branika i traume!

Avatar madcap
madcap
13:55 15.06.2021.

.... I onda Mrčela kaže da bi se suci trebali birati između sebe i ne odgovarati nikome. Sve hadezeov puleni. Treba njima uvest izvanredno stanje u pravosuđu, MUP bi trebao ući u zgrade suda, i vojska oko zgrade, a sve presude poslat na recenziju vani, koliko god da košta.

ČS
Čuvaj se senjske ruke
15:13 15.06.2021.

Nitko ne piše kakva je situacija sa sucima izvan metropole. Ti su pravi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije