Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Homofobne izjave

Zar će vrijeđanje homoseksualaca moći prolaziti čak i bez isprike?

\'30.07.2010., Zagreb - Nakon zavrsetka 35. sjednice Izvrsnog odbora Skupstine Hrvatskog nogometnog saveza odrzana je konferencija za novinare. Vlatko Markovic.  Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL\'
Foto: Željko Hladika/PIXSELL
1/3
07.05.2011.
u 14:00

Teško da bi šef HNS-a Vlatko Marković prošao bez kazne da je rekao kako u reprezentaciji ne smiju igrati Hercegovci, Slavonci, crnci...

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić zatražit će da bude umješač u procesu koji su pokrenule homoseksualne udruge protiv predsjednika Hrvatskoga nogometnog saveza Vlatka Markovića zbog homofobne izjave – i izgubile.

Malčić tako pokušava spasiti presudu koja je zgranula mnoge u Hrvatskoj, a mogla bi odjeknuti i u inozemstvu. Šef Nogometnog saveza oslobođen je iako je, u razgovoru za Večernji list, rekao kako, dok je on na čelu HNS-a, nijedan gay neće igrati u reprezentaciji. A na pitanje je li u karijeri sreo gay igrača, izjavio kako nije jer, “na svu sreću, nogomet igraju samo zdravi ljudi”. Sutkinja Jasenka Grgić donijela je rješenje prema kojem je samo HNS mogao provesti diskriminaciju prema spolnoj orijentaciji, a ne i predsjednik tog saveza!

Iznio svoje mišljenje
Feministkinja Rada Borić kaže da je sutkinja postupila po onoj “brigo moja prijeđi na drugoga”, umjesto da je odlučila o izjavi koja je očito diskriminatorna.

Markovića su tužile gay udruge, koje su tražile da u znak isprike on financira postavljanje četiriju transparenata “Stop LGTB diskriminaciji” na utakmici reprezentacije. Nedavno je oslobođen i izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić zbog slične izjave da “gay nogometaši ne mogu igrati za reprezentaciju”.

Sutkinja Jadranka Travaš ocijenila je da Mamićeva izjava nije diskriminirajuća jer on ne slaže reprezentaciju pa ne može nikoga staviti u diskriminatoran položaj! Mamić je po ocjeni sutkinje izrazio svoje mišljenje i pri tome se koristio pravom na slobodu mišljenja i izražavanja!

Dvije sutkinje Županijskog suda u Zagrebu tako ovih dana stvaraju prvu sudsku praksu kad je riječ o diskriminaciji ljudi po bilo kojoj osnovi, od spola do spolne orijentacije, riječ je o prvim slučajevima primjene novoga Zakona o suzbijanju diskriminacije za čiju provedbu je mjerodavan pučki pravobranitelj. Zabrinut zbog takvih rješenja, Malčić je zatražio od suda i pisano rješenje, a nakon toga tražit će da se umiješa u drugostupanjski postupak.

Sloboda izražavanja
Bilo bi zanimljivo vidjeti kakva bi bila odluka da su kojim slučajem Mamić ili Marković rekli da u reprezentaciji ne smiju igrati Hercegovci, Slavonci ili Dalmatinci, crnci, Japanci, Srbi ili pak da su rekli nešto na račun žena. Teško da bi i tada imali pravo na slobodu izražavanja. Pri tome valja znati i da Zakon o suzbijanju diskriminacije predviđa i simbolične kazne, poput javne isprike.

Komentara 54

FR
Freeman
21:20 07.05.2011.

Ah, da... I Čićak !!

LA
Laudate
17:58 07.05.2011.

@ Alapača, po pitanju svećenika homoseksualca kojeg se javno linčiju nisi pokazalaniti malo samilosti. Otkud tolika osjetljivost za jedan opći stav a nema ga za linč pojedinca.

KO
kolovoz
20:16 07.05.2011.

prijatelju moze moze ja se borim i podrzavam kogagod i gdjegod mogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije