Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četvrto izdanje

Započinje VukovarArt festival, Vukovar dobiva novih pet slika na pročeljima zgrada

Započinje VukovarArt festival
Foto: Branimir Bradarić
1/3
21.08.2020.
u 14:56

Po prvobitnim planovima, trebao je biti održan početkom ljeta, ali je epidemija koronavirusa sve prolongirala

Tijekom proteklih nekoliko godina Vukovar je, u sklopu festivala VukovarArt – Luka umjetnosti, postao svojevrsna galerija na otvorenome. U tri godine festivala na fasadama vukovarskih zgrada oslikano je 18 slika koje su postale jedna od gradskih atrakcija i novi turistički sadržaj Vukovara. Četvrto izdanje VukovarARt festivala započet će 22. kolovoza i trajat će do 5. rujna.

- Tijekom ovogodišnjeg festivala Vukovar će dobiti 5 novih murala. Od domaćih će nam snaga doći dvije umjetnice, Tea Jurišić i OKO te Eugen Varzić iz Poreča. Iz inozemstva nam dolaze Boogie iz Švicarske i duo Arsek & Erase iz Bugarske. Slikat će murale stilski različite od onih koje već imamo, što je jako dobro za galeriju na otvorenom i ukupnu kvalitetu postava, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare autor prve 3D slike u Vukovaru i idejni začetnik VukovArt festivala Filip Mrvelj.

Rad na novim muralima započinje u ponedjeljak, a prema najavama sve bi slike, ukoliko to vrijeme dozvoli, trebale biti gotove do 5. rujna. Mrvelj podsjeća kako je ovogodišnji VukovarArt festival, po prvobitnim planovima, trebao biti održan početkom ljeta, ali da je epidemija koronavirusa sve prolongirala, ali ne i odgodila, i spriječila dolazak umjetnika iz Australije, Italije i Rusije. Planove su mijenjali u hodu te su se prilagodili prilikama tako da su pronašli nove umjetnike koji nisu ništa lošiji nego oni koji su prvobitno planirani.

- Vukovar će uz postojećih 18 slika dobiti 5 novih i to tri u Vukovaru i dvije u gradskoj četvrti Borovo naselje. Iznimno mi je drago što će naselje Olajnica dobiti prvu sliku, baš kao i Sajmište. Važno je istaknuti kako ovogodišnje izdanje sufinancira EU iz Europskog socijalnog fonda, a vrijednost projekta je gotovo milijun i pol kuna u dvogodišnjem razdoblju, što nam je uz uštedu u gradskom proračunu dalo i mogućnost širenja sadržaja, rekla je zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Kazala je i kako je VukovarArt festival postao nadaleko poznat pa je tako prošle godine promotivnu kampanju preko društvenih mreža vidjelo više od pet milijuna ljudi, dok je novu kampanju u posljednjih tjedan dana vidjelo čak pola milijuna ljudi.

Uz novih 5 slika u sklopu VukovarArt festivala pripremljen je i bogati popratni program. Program je započeo velikom biciklijadom tijekom koje će sudionici obići sve do sada napravljene slike. Bit će održano i predavanje Hrvoja Jurića, hrvatskog avanturista i putopisca, pod nazivom 'Biciklom oko svijeta' te koncert vukovarskog benda. Nisu zaboravljeni ni najmlađi koji će moći sudjelovati na uličnom festivalu na kojem djeca kredama na pločniku pokazuju svoju umjetničku stranu – Kredica. Bit će održano i predavanje jednog od najpoznatijih domaćih suvremenih strip autora Dubravka Matakovića kao i panel diskusija o značaju i raznovrsnosti bogate ulične umjetnosti u svim dijelovima Hrvatske. Očekuje se i dolazak Domagoja Jakopovića Ribafisha koji će predstaviti svoj projekt za djecu i roditelje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije