Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zahtjev za povlačenje odluke na referendumu na Ustavnom sudu

Po važećem Zakonu članak 6., da bi referendum bio valjan, potrebno je da na njega izađe više od 50% upisanih birača. Treba li bolji dokaz da je referendum protuzakonit? – piše u priopćenju HČSP-a
25. siječnja 2012. u 16:51 27 komentara 5 prikaza
referendum (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Na jučerašnji zahtjev HČSP-a, u kojem se traži povlačenje odluke o pravovaljanosti rezultata referenduma jer ga smatraju nevažećim budući da na njega nije izašlo više od 50 posto građana, odgovorilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP) koje je proslijedilo njihov zahtjev na daljnje postupanje Ustavnom sudu.

– Po važećem Zakonu članak 6., da bi referendum bio valjan, potrebno je da na njega izađe više od 50% upisanih birača. Treba li bolji dokaz da je referendum protuzakonit? – piše u priopćenju HČSP-a.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • mare_split:

    ... njih preko 1 milijun ...

  • perozagreb:

    Ne samo da je prema članku 6. potreban nadpolovični izlazak birača, nego je ZAKONom O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O REFERENDUMU I DRUGIM OBLICIMA OSOBNOG SUDJELOVANJA U OBAVLJANJU DRŽAVNE VLASTI I LOKALNE SAMOUPRAVE od 17. listopada 2001. u članku 6. ... prikaži još! definirano: Članak 6. Članak 5. mije¬nja se i glasi: »Na državnom referendumu imaju pravo sudjelovati hrvatski držav¬ljani koji imaju prebivalište i prebivaju u Republici Hrvat¬skoj najma¬nje godinu dana bez prekida do dana održava¬nja referenduma. Birači iz stavka 1. ovoga članka imaju pravo sudjelovati na referendumu i ako se u vrijeme održava¬nja referenduma zateknu izvan granica Republike Hrvatske na način da se izjaš¬njavaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u državama u kojima su se zatekli ili na koji drugi način određen zakonom. Prema tome, naši gastarbajteri koji su mahom glasali ZA uniju ne bi imali pravo glasa jer ne mogu imati dva prebivališta, kao što ih ne mogu imati ni u slučaju kada voze auto sa stranim pločicama unutar RH, a carina im pronađe da imaju prebivalište u RH. Tada čine carinski prekršaj, a vozilo se oduzima.

  • razzzor007:

    sadašnja*