Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za čišćenje mina u Zadarskoj županiji potrebno pola mlrd. kuna

Ove godine u Zadarskoj županiji planira se razminirati tri milijuna četvornih metara minski sumnjivog područja
06. veljače 2012. u 14:28 3 komentara 5 prikaza
mine (1)
Foto: Iva Vidović/VLM

ZADAR – Zadarska županija sa 56,9 kilometara četvornih na petom je mjestu minski sumnjivih područja u Hrvatskoj.

– Ove godine u Zadarskoj županiji planiramo razminirati tri milijuna četvornih metara minski sumnjivog područja, i to na području grada Zadra, oko bivše vojarne na Babin Dubu, Posedarja, Lišana, Jasenica, Škabrnje, Paljuva i Poličnika – rekao je Mladen Crnković, predstojnik ureda ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, na današnjoj konferenciji za novinare.

Pročelnik zadarske podružnice HCR-a Josip Čerina izvijestio je da u Zadarskoj županiji na 2,276.236 četvornih metara trenutačno ima 1824 oznaka za minski sumnjiva područja. Prekontrolirane su 1432 oznake, zamijenjene 333, uklonjene su 234, a postavljeno je 147 novih. Od 1998. godine do danas u razminiranje Zadarske županije uloženo je 441,5 milijuna kuna, ali da bi se županija posve očistila od mina, potrebno je pola milijarde kuna. Osim iz državnog proračuna, novac za razminiranje donirali su SAD, Njemačka, Monako i Japan, ukupno oko 3,300.000 kuna, a Hrvatske šume lani su donirale 70 milijuna kuna za razminiranje svojih površina. 

HCR kontinuirano provodi definiranje minski sumnjivih područja, izrađuje idejne projekte i provodi dopunske izvide diljem županije. Istaknuo je primjer općine Jasenice koja s više od osam kilometara četvornih pod minama predstavlja opasan teren, vrlo težak i nepristupačan za pirotehničare kojih je od 1998. samo u Zadarskoj županiji poginulo 14, rekao je Čerina.

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
 • Avatar Petrica Kerempuh
  Petrica Kerempuh:

  166 Kn/ m2 ! ???

 • tepčin:

  Tko je sijao mine, neka ih čisti, ili da pare za čišćenje! Jer ovo prelazi sve granice! Većina, koji su te mine sijali ili njima slični, uživaju negdje drugdje, i čekaju da im se kuće naprave, pa će se možda vratiti natrag.

 • _mungos_:

  Kao i sve institucije u hrvatskoj,i HCR vrvi od korupcije i pljačke,posla za uskok koliko hoćeš. Tko određuje i po kojem kriteriju koja su područja potencijalno opasna? Zbog čega se ne primjenjuju modernije i efikasnije metode otkrivanja mina? Do kad ... prikaži još! će to razminiranje trajati?