Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao što se i očekivalo, u X. izbornoj jedinici najviše glasova Sanaderu

X. izborna jedinica: HDZ u Dalmaciji skoro apsolutni pobjednik

26.11.2007.
u 02:03

Kao što se i očekivalo, u X. izbornoj jedinici, po mnogima “utvrdi hrvatstva”, najviše glasova birača prema prvim neslužbenim rezultatima osvojio je HDZ. Dobio je između 45 i 50 posto glasova, dok je SDP-u pripalo oko 25 posto. Na trećem je mjestu, s oko pet posto glasova, koalicija HSS-HSLS-PGS, čiju je listu u X. izbornoj jedinici predvodio Stipo Gabrić Jambo, a na četvrtom HSP s oko četiri posto.

Ludilo u stožeru HDZ-a
U HDZ-ovu izbornom stožeru u Splitu sinoć je vladalo pravo ludilo. Nakon objave prvih rezultata, uz mandoline i gitare zaorilo se “Večeras je naša fešta”, dok se samo sat vremena prije, oko 20 sati, u SDP-u na Bačvicama, na temelju izlaznih anketa, pjevalo “Marin je, majko, lipo ime...”. Naravno, pjevali su Marinu Jurjeviću.

U prostorijama HSP-a bilo je poprilično tužno. Jedino je Ruža Tomašić, koja se u splitskoj bolnici oporavlja nakon operacije žuči, kazala kako se nada da će ući u Sabor.
– Mene izlazne ankete ne opterećuju, bit će ono što je narod htio – kazala nam je Tomašićeva u telefonskom razgovoru iz bolničke sobe, osluškujući rezultate koji su stalno bili ispod priželjkivanih 5 posto.

U usporedbi s rezultatima iz 2003., apsolutni gubitnik u X. izbornoj jedinici je HNS, koji je dobio samo nešto više od 3 posto glasova. Prije četiri godine osvojio je dvostruko više.

Jedno mjesto HSP-u?
Ako Ruža Tomašić opet dobije mandat, HSP je na istom kao i 2003. i osvaja jedno mjesto. Bolje od nje kotira Stipo Gabrić Jambo, predvodnik zeleno-žute koalicije, koji se približava osvajanju 6 posto glasova. I prije 4 godine HSS je osvojio jedan mandat.

HDZ, neosporni pobjednik u X. izbornoj izbornoj jedinici, ako ne bude većih promjena, prošao je mnogo bolje nego prije četiri godine. Tada je dobio 39,17 posto glasova, što mu je donijelo 7 saborskih mjesta.

SDP je ostao gotovo na istom, jer je i 2003. “ubrao” 22 posto glasova, čime je osigurao 4 saborska mjesta. Neovisne liste su u X. izbornoj jedinici za ovih parlamentarnih izbora iznimno loše prošle. Nijedna, čini se, nije prešla prag, a posebno iznenađuje podatak prema kojem se Tonči Tadić, koji je po brojnim anketama i procjenama jedini od neovisnih imao “sigurno” mjesto u Saboru, stalno vrtio između 3 i 4 posto. Očito je Tadićev izlazak iz HSP-a pogodio tu stranku, ali ni njemu samom nije donio ništa dobro. Dok su u prošlom sazivu Sabora i R. Tomašić i Tadić bili zastupnici, izgleda da u ovome neće biti.

Mjesto nije osigurao ni HČSP na čelu s Lukom Podrugom, a ni Ljubica Vrdoljak, nositeljica liste Jedino Hrvatska, koju su podupirali novinar Josip Jović i slikar Josip Botteri Dini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije