Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privatizacija na hrvatski način

Vuksanović: Telefonski odlučiti o prodaji dobrostojećih državnih tvrtki je neozbiljno. Je li idući korak prodaja na Ebayu?

Irena Petrijevčanin Vuksanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.05.2016.
u 12:45

Telefonski odlučiti o prodaji dobrostojećih državnih tvrtki pa to je potpuno ne primjereno i neozbiljno – komentirala je Hridova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Odluka Vlade da s popisa strateških i tvrtki od posebnog državnog interesa makne Podravku, ACI, Petrokemiju, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia Osiguranje, Croatia banku te Končar elektroindustriju nije naišla na odobravanje u Saboru, zbog čega je saborsko jutro počelo zahtjevima za stanku kako bi zatražili posebnu sjednicu na tu temu.

- Ima jedna zloćudna bolest od koje su bolovale sve hrvatske Vlade, a zove se privatizacija na štetu države. I čim netko zasjedne u fotelju Vlade ubrzo postane bolestan od te bolesti i počne sa potezima da bi odradio tu privatizaciju na hrvatski način. I dok jučer gledamo da Danska objavljuje da postaje 100 posto ekološka zemlja, kod nas se telefonski rasprodaje ono malo što je preostalo od strateške imovine. Telefonski odlučiti o prodaji dobrostojećih državnih tvrtki pa to je potpuno ne primjereno i neozbiljno – komentirala je Hridova Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Zanima ju i je li sljedeći korak prodaja i na e-bayu.

- Hoće li isto tako premijer ili potpredsjednik Vlade nazvati svoju suprugu i reći, halo, čuj, prodati ću stan, garažu, tri jutra zemlje i još će reći, ali nemoj me pitati kome prodajem jer ti to ne mogu otkriti. I ponovno ću podsjetiti da tražimo izvanrednu sjednicu Sabora o tome što će se prodati i po kojoj metodologiji – poručila je zastupnica Hridi koja osim sindroma zloćudne bolesti hrvatske privatizacije među političarima vidi još jedan sindrom - da volje srljati kao guske u maglu.

- Isto tako možemo pitati pa zašto Vlada donosi odluku kada su pojedini zastupnici MOST-a još jučer rekli da tu odluku neće podržati. Čak koliko vidim i neki zastupnici iz Domoljubne koalicije. Pa jel ovaj teatar apsurda više ima kraja? - čudi se Irena Petrijevčanin Vuksanović.

Reformis Radimir Čačić svjestan je da neke od izbrisanih tvrtki "nisu cvijeće", no ipak Vladi zamjera što tako jaku odluku donosi bez javne rasprave i to još na telefonskoj sjednici. 

- Podravka je tema, da li je to poluga o kojoj država može i hoće razmišljati sutra ili je to prostor za uhljebljenje političkog lokalnih ili šire podobnika kao što je bio desetljećima pa ga želimo tako zadržati. To je tema. A može biti i neka poluga u jednom razvoju sutra – rekao je Čačić te također zatražio raspravu u Saboru te konkretne analize spomenutih tvrtki. 

SDP-ovu Milanku Opačić zanima zašto se prodaju tvrtke koje dobro stoje.

- Zbog čega se prodaje npr. Podravka koju smo dokapitalizirali i koja je stala na svoje noge, koja posluje u pozitivi? Zbog čega se prodaje Croatia airlines koji isto tako posluje pozitivno za razliku od mnogih drugih zrakoplovnih tvrtki koje su sve ove godine se spajale sa ostalim aviokompanijama da bi mogle preživjeti, Croatia airlines kao jedna mala kompanija dobrim vođenjem u zadnje 4 godine ustvari je isplivala i posluje sa pozitivom. Pitanje je koje treba građanima odgovoriti i da li će novi vlasnici npr. Podravke kupovati od naših proizvođača sve ono što danas Podravka kupuje? Sasvim sigurno neće, dovlačit će ovdje svoje proizvode, naši ljudi će ponovno ostati bez mogućnosti da bilo kome nešto prodaju i da žive od svoga rada – tvrdi Opačić.

SDP-ovka je uvjerena da je ovih osam tvrtki već prodano, iako to još nije objavljeno. 

- Prodane su u zadnjih 15, 20 dana kada je predsjednica prodavala ACI,neću govoriti kojim zemljama i njihovim predsjednicima. Predsjednica je prodavala i neke druge tvrtke. Premijer Orešković prodao je već 10.000 hektara, samo traži gdje će naći 10.000 hektara zemlje u Slavoniji. Dakle, očito su ove tvrtke na političkoj razini prodane. Možda je neke prodala i supruga gospodina Karamarka, jučer smo pričali o tome, putem svoje agencije i putem svojih kućnih prijatelja ali i poslovnih – kazala je Opačić te zatražila da u Sabor dođu odgovorni ministri ili premijer i objasne jučerašnju sjednicu jer sve te tvrtke nisu nečija privatna imovina već imovina građana Hrvatske koji imaju pravo znati sve činjenice i sve podatke.

Završno je pitala i je li ova odluka samo HDZ-ova ili kompletne koalicije koja vlada Hrvatskom.

>>Vlada objavila koje tvrtke više nisu od posebnog interesa, Bulj i Kovačić se usprotivili

 

Komentara 2

Avatar Melankolija
Melankolija
13:36 12.05.2016.

HRID je definitvno najboje iznenadjenje izbora. Ako ovako nastave mogli bi biti ozbiljna snaga na slijedecim izborima.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
13:17 12.05.2016.

Naravno... Turci imaju strategiju razvoje i prosperiteta svoje države za narednih 500 godina... a mi rasprodajemo državu... dajemo je naštampane papiriće... da se smanjio dnevni deficit u proračunu... a štop znači da ili imamo " super stratege" ili rade za nekog drugog...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije