Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa triju mora

Vujnovac nazočio poslovnom forumu: 'Imao sam priliku osvijetliti ključne projekte ENNA-e i PPD-a'

Pavao Vujnovac
Foto: Emica Elveđi/Pixsell
1/2
12.04.2024.
u 12:26

Pavao Vujnovac posebno se osvrnuo na jačanje i nove mogućnosti financiranja projekata geotermalnih izvora energije, kao jednim od ključnih energenata za dostizanje zajedničkog cilja, a to je energetski neovisna Europa

Deveti summit Inicijative triju mora otvoren je poslovnim Međunarodnim poslovnim forumom. Događaj je za Hrvatsku od iznimne važnosti iz više razloga. U kontekstu novih geopolitičkih okolnosti, Hrvatska se svojom infrastrukturom uključuje u regiju srednje Europe kao važan čimbenik. Posebno je to istaknuto u području energetske infrastrukture s obzirom na to da je terminalom za ukapljeni plin i infrastrukturom Jadranskog naftovoda postala nezaobilazna točka za opskrbu ovoga dijela Europe energentima.

Poslovnom forumu ove je godine nazočio i Pavao Vujnovac, osnivač i vlasnik Energie naturalis (ENNA grupa) i Prvog plinarskog društva (PPD-a). On je bio jedini Hrvat na tom događaju. 

“Tijekom večere u okviru Foruma, imao sam priliku osvijetliti ključne projekte ENNA-e i PPD-a unutar regije, ilustrirajući kako hrvatske morske luke i energetska infrastruktura mogu doprinijeti nadilaženju izazova u energetskom sigurnosnom okviru”, napisao je Vujnovac na LinkedIn profilu.

VEZANI ČLANCI:

Na skupu se raspravljalo o idejama trajnijeg jačanja energetske, prometne i digitalne infrastrukture prostora koji obuhvaća zemlje omeđene Jadranskim, Baltičkim i Crnim morem, gdje postoje značajniji izazovi i praznine koje je potrebno popuniti zajedničkim naporom. Pavao Vujnovac posebno se osvrnuo na jačanje i nove mogućnosti financiranja projekata geotermalnih izvora energije, kao jednim od ključnih energenata za dostizanje zajedničkog cilja, a to je energetski neovisna Europa.

“Važno je napomenuti da uspjeh takvih geotermalnih inicijativa uglavnom ovisi o javnom financiranju. Iskustvo SAD-a to jasno pokazuje. Vitalna je podrška vlade u ostvarivanju tako složenih projekata kao što je istraživanje, razvoj i eksploatacija geotermalnih izvora energije”, rekao je Pavao Vujnovac.

Inicijativa triju mora politička je, geopolitička, ekonomska, infrastrukturna i energetska zajednica zemalja omeđenih Jadranskim, Baltičkim i Crnim morem, koja je nastala kao brana utjecajima s istoka i njihovom dubljem prodoru u Europsku uniju. Cilj joj je kroz pouzdane, održiva i inkluzivne odnose zemalja ojačati koheziju Europske unije i obogatiti transatlantske veze.

GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU

Pavao Vujnovac
1/49

Komentara 2

LU
Lumumba
14:12 12.04.2024.

Čovjek je Hrvat, zašto se bojimo naših poduzetnika? Zašto uvijek govorimo o kriminalu i sretni smo kada "padnu" poput Todorića. Zar je bolje da svim poduzećima upravljaju stranci?

Avatar Crni labud
Crni labud
13:51 12.04.2024.

Predator nanjušio dobre poticaje u sektoru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije