Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMATIČNI PREDSJEDNIK

Vučić Kosovarima: Vi ste obični lažovi i prevaranti

07.09.2018.
u 20:01

Marko Đurić tvrdi da su Kosovari “prijetili čak i Vučićevoj 16-godišnjoj kćeri”. U stvarnosti, to nije bila prijetnja, nego ironija kosovskog oporbenjaka A. Kurtija.

Prvo je podigao očekivanja pola Europe u mogućnost da uime Srbije postigne povijesni sporazum s Kosovom koji bi uključivao i “korekciju” granica, a onda se danas pojavio na novom krugu pregovora u Bruxellesu samo da bi se – iz protesta odbio sastati s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem, praktički okrenuo na petama i vratio u Beograd.

Bio je to klasični Vučić, predsjednik Srbije i producent rijetko viđenih drama koje nisu baš svima jasne.

Kasno Vučić na Kosovo stiže

Došao je u Bruxelles, sastao se samo bilateralno s visokom predstavnicom EU Federicom Mogherini, rekao joj da se odbija sastati u trilateralnoj formi tog bruxelleskog dijaloga koja uključuje i Thaçija (poanta dijaloga je u razgovoru s Thaçijem) i poslao svog suradnika Marka Đurića, šefa ureda za Kosovo u Vladi Srbije, da pred novinarima izvrijeđa Kosovare kao “lažove i prevarante”.

– Nakon svih gadosti koje su učinili, ne želimo ih vidjeti – rekao je Đurić novinarima u Bruxellesu. Sve to samo dva tjedna nakon što su Vučić i Thaçi na međunarodnom forumu u austrijskom mjestu Alpbachu sjedili na pozornici i uvjeravali sami sebe, Europu i svijet da je rješenje za normalizaciju odnosa u tome da im se dopusti da povedu razgovor o razmjeni teritorija.

Očekivalo se da će taj zalet koji su uhvatili u austrijskim Alpama biti nastavljen u belgijskoj nizini, u Bruxellesu gdje Beograd i Priština vode dijalog o normalizaciji odnosa od 2012., ali današnji ishod bio je zapravo korak unatrag. Nitko, ipak, to nije želio tako nazvati, pa ni Thaçi, a pogotovo ne Mogherini, jer svima je stalo do toga da se dijalog nastavi, pa su odlučili pokušati sljedeći put, na novom sastanku do kraja ovog mjeseca.

– Za početak je potrebno da Albanci iz Prištine prestanu lagati i varati, pa će se poslije vidjeti o čemu i kako će se razgovarati – rekao je Vučićev suradnik Đurić.

Vučić je odbio sastanak s Thaçijem uz obrazloženje da su se vlasti u Prištini služile “prijevarama, prijetnjama i lažima” kad su mu odbile dati dozvolu da u sklopu posjeta Kosovu, najavljenog za ovaj vikend, posjeti i branu na jezeru Gazivode kod Zubina Potoka. Vučić je na Kosovu trebao održati i govor koji je unaprijed dramatično najavljivao kao “govor svog života”, no taj govor je valjda podrazumijevao da prije toga razgovara s Thaçijem o korekciji granica, a kako se to u Bruxellesu nije dogodilo, pitanje je je li govor Vučićeva života umro u porođajnim mukama.

Velike razlike i male šanse

Kosovski predsjednik Thaçi nastojao je zvučati pomirljivo na izlasku, ali je priznao da su razlike između dviju strana “vrlo velike”.

Šanse za postizanje sporazuma koji bi uključivao razmjenu teritorija Thaçi je nazvao samo “teoretskima”. Mogherini je samo poručila da vjeruje u spremnost obojice lidera da nastave dijalog i “sljedećih mjeseci” dođu do sporazuma. 

 

Komentara 187

Avatar TheJack
TheJack
20:16 07.09.2018.

Ha, ha, ha .... ala mu siptari usi zavrcu. Kosovo je Srbija ..... ha, ha, ha. ...... Doista me zabavlja taj klaun.

Avatar Mamlazac
Mamlazac
20:20 07.09.2018.

Kosovo ce se tako i tako uskoro ujediniti s Albanijom, Albanija priznata drzava + NATO clanica uskoro ce ih zastupati i u UN. Ne trebaju oni priznanje Srbije niti popustati Vucicevim ucjenama., to Jedan narod i Jedna nacija kojoj suu Srbi ukrali dio teritorija prije stotinjak godina, dosta veci dio od danasnjeg Kosova, jednako kao i nama Vojvodinu sto polako dolazi na dnevni red

DU
Deleted user
20:26 07.09.2018.

Izgleda da će uskoro Albanija izbiti na granicu s Rumunjskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije