Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestabilnost regije

Američki diplomat: Prekrajanje granica na Balkanu je loša ideja

Foto: Wikimedia Commons
05.09.2018.
u 16:29

Prekrajanje nacionalnih granica da bi se riješili etnički prijepori je praksa koja se koristila u kolonijalnoj eri s ciljem stvaranja velikih etnički čistih područja. Taj koncept se sviđa nacionalistima i sadrži u sebi popriličnu dozu rasizma.

Američka diplomacija na Balkanu, od Dejtonskog sporazuma u Bosni 1995. do proglašenja kosovske neovisnosti 2008. godine nikada nije slijedila ideju prekrajanja međunarodnih granica zemalja koje su nastale nakon raspada Jugoslavije. Umjesto da predlaže mijenjanje granica, Washington je uvijek htio pomoći u rješavanju etničkih problema instrumentima demokracije, ističe James W. Pardew za Deutsche Welle

Na pregovorima o Ohridskom sporazumu u kojima su sudjelovali i Europska unija i SAD, a kojim je spriječen etnički građanski rat u Makedoniji, pregovaračke strane ni u jednom trenutku nisu ozbiljno razmatrale mogućnost teritorijalnog odvajanja kao rješenje prijepora. Štoviše, Ohridski sporazum kao temeljno načelo postavlja tvrdnju kako "nema teritorijalnih rješenja za etnička pitanja."

Pardew, iskusni američki diplomat, ističe da zadnji prijedlog koji Prištini očito nije baš mrzak je da se sjever Kosova iznad rijeke Ibra gdje živi veliki broj Srba trampi za komadić Preševske doline na jugu Srbije gdje živi veliki broj Abanaca. To bi, kao, trebalo Kosovu i Srbiji omogućiti da krenu dalje na putu prema članstvu u Europsku uniju.

Takva razmjena teritorija je vrlo loša ideja. Prekrajanje nacionalnih granica da bi se riješili etnički prijepori je praksa koja se koristila u kolonijalnoj eri s ciljem stvaranja velikih etnički čistih područja. Taj koncept se sviđa nacionalistima i sadrži u sebi popriličnu dozu rasizma. On je u prošlosti malo pridonio sprečavanju etničkih tenzija i teško da će to moći i sada, smatra Pardew. 

Ovakva razmjena teritorija bi stoga vrlo vjerojatno stvorila samo još veću nestabilnost u regiji. Ako ta opcija prođe, Srbija i Republika Srpska će gotovo pa sigurno početi tražiti druge razmjene teritorija. Pardew opasnost vidi i u Rusiji koja konstantno radi na destabiliziranju regije. Prekrajanje granica na Balkanu bi  bilo u skladu s ruskim akcijama u Gruziji i Ukrajini.

Crtanje novih granica na kartama uvijek izgleda kao jednostavno rješenje. Ali ono to nije. Pojavit će se problemi oko Srba koji će ostati građani Kosova i Albanaca koji će i dalje nastaviti živjeti na teritoriju Srbije. Bit će problematično i izjednačavanje vrijednosti teritorija. Kosovo će vjerojatno tražiti potpuno priznanje svoje suverenosti i odvajanja od Srbije prije nego što se postigne bilo kakav dogovor. Mora biti riješeno i pitanje srpskog pristupa povijesnim spomenicima na Kosovu. Pregovori oko ovih tema će biti vrlo teški i nema garancije da će biti uspješni, zaključuje Pardew. 

POGLEDAJTE VIDEO Turisti snimili opasne vratolomije u napuštenim hotelima na jugu Jadrana

 

Ključne riječi

Komentara 211

Avatar Balcanicus
Balcanicus
18:11 05.09.2018.

Rat sa Srbima je gotov i zna se tko je pobjedio. Granice su stabilne, možda par metara lijevo ili desno na Dunavu. Sa njima više nema rata, nema oko čega. Na koncu, nema tko ratovati. Korekcija granica je moguća jedino u BiH. Ako se Republika Srpska izdvoji iz BiH, Hrvati iz BiH imaju pravo priključiti se matici.

Avatar jest
jest
18:36 05.09.2018.

U pravilu se gotovo nikada ne slažem sa ocjenama američkih i britanskih geopolitičara ali ovdje je stvar sasvim jasna, apsolutno su u pravu kada tvrde da bi trgovanje teritorijem dovelo do lančane reakcije. Takvim anakronim postupcima koji nisu stvar 21.st. već u najboljem slučaju sredine 20.st. evociraju sve sva zla 20.st. kojima su temelj bile toksične ideje sredine 19.st. koje su metastazirale u obliku krvavih ratova za "krv" i "rasnu čistoću". Hrvatska svim silama mora nastojati oko ideje cjelovitog Kosova jer to je od strateške važnosti za njenu budućnost, za konačnu demontažu svih separatističkih ideja na njenom teritoriju i ne manje bezazlenih separatizama u BiH, koji bi na granicu Hrvatske donjeli Balkan sa svim njegovim problemima i metastazama. Uz sve navedeno izuzetno je važno radikalno osnaživanje naših vojnih kapaciteta, odnosno daljnja profesionalizacija naših vojnih kadrova - odvraćanje je najbolje sredstvo obrane.

DU
Deleted user
03:37 06.09.2018.

Granice svih zemalja kroz povijest nikada nisu netaknute, znači stalno su se mijenjale i gotovo nikada mirnim putem. Trenutno Hrvatska ima samo jednog realno opasnog neprijatelja, koji nikada nije prestao sa apetitima prema zemljama u susjedstvu, a posebno prema Hrvatskoj, a svoju zemlju naziva “Sve Srpske zemlje”, kao da je Ujedinjeno kraljevstvo. Svoju djecu uče da su Hrvati monstrumi, da su oni vodili pravedne bitke u kojima bi pobjedili, jer su oni nepobjedivi, ali je Hrvatskoj uvijek netko priteknuo u pomoć. Uče djecu da nisu oni ubijali Vukovar, Srebrenicu i da su svi jezici nastali od njihovog. Spremaju ih za nove osvajačke ratove u kampovima na Zlatiboru i u stalnoj su fazi kupovanja oružja i diplomatkom laganju. Dakle kada bi Hrvatska vlast bila pametna, ne bi se puno oslonila na saveznike i na NATO, vec svakodnevno i intenzivno jačala oružane snage i vojnu industriju. Uvela obavezni vojni rok, ubrzala rokove za dolazak novih F16, nabavila nove raketne sustave, tenkove, i Tomahawke, kao i dogovorila sa Izraelom nabavku Patriota. Posrnulim brodogradilištima dala nove poslove, raketne topovnjače, krstarice i razarače za HRM, kao i nabavku čitavog seta bespilotnih ofanzivnih letilica. Uz sve to pojačati aktivnosti SOA-e i VSOA-e. Znam da zvuči ludo, ali u Srbiji imamo predsjednika koji je rekao da Glina nikada neće biti Hrvatska, imamo zamjenika Miloševića, Dačića kao ministar inozemnih poslova i ludog Šešelja kao jamca pijanih i primitivnih srpskih dragovoljaca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije