Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pejčinović Burić: Hrvatskoj je neprihvatljiva ideja razmjene teritorija Kosova i Srbije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošlih tjedana iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora.
05. rujna 2018. u 15:24 45 komentara 2352 prikaza
Marija Pejčinović Burić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatska drži da otvaranje pitanja razmjene teritorija nije dobro u kontekstu stabilnosti jugoistoka Europe, rekla je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirajući ideju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o promjeni granica između Srbije i Kosova

Ramush Haradinaj Sporazum Vučić – Thaçi I Haradinaj i EU protiv promjene granica

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošlih tjedana iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci se prvotno složio, ali je zadnjih dana djelomično povukao potporu tom prijedlogu. Sjedinjene Države su se u međuvremenu izjasnile da će prihvatiti rješenje ako se oko njega slože obje strane, a zemlje poput Njemačke i Austrije izrazile su zabrinutost. 

"Naš je stav da otvaranje pitanja granice i razmjene teritorija nije dobro načelo u smislu doprinosa stabilnosti u ovom dijelu Europe, ali i šire", poručila je ministrica Pejčinović Burić u Banjoj Luci nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Načelnik Srebrenice želi nagraditi Milorada Dodika KOSOVSKI MINISTAR Novi Dodikov skandal: 'Ministar te lažne države ne može biti dobrodošao u RS'

Na sastanku je sudjelovao i srbijanski ministar Ivica Dačić, dok je kosovski ministar Behgjet Pacolli otkazao sudjelovanje nakon što mu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio kako je nepoželjan u tom gradu. 

"Otvaranje pitanja granica možda može riješiti jedan problem, ali i otvoriti mnoge druge, i stoga smo vrlo oprezni oko bilo kakvih mogućih rješenja koja bi to uzela u osnovu, no ne bi vodila računa o aspektu stabilnosti i sigurnosti u regiji", poručila je ministrica, dodavši kako bi se razmjenom teritorija mogla otvoriti pitanja i u drugim dijelovima Europe. 

Na opasnost razmjene teritorija prošli su tjedan upozorila i trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH.

"Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta", napisali su u otvorenom pismu šefici europske diplomacije Federici Mogherini švedski, britanski i njemački diplomati Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling.

Dubrovnik: 13. međunarodna konferencija Dubrovnik Forum 2018. Ramush Haradinaj Kosovski premijer: `Bilo kakvo prekrajanje granica poziv je na nove tragedije`

Predstavljanje BiH predsjedanja SEECP-om

Pejčinović Burić je u Banjoj Luci sudjelovala na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država SEECP-a, procesa pokrenutog 1996. u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje. 

Tom prigodom je BiH predstavila svoje prioritete za drugo predsjedanje inicijativom koje je preuzela u travnju 2018. od Slovenije, sa sloganom "Bolja povezanost za bolji život", što je i prioritet bosanskohercegovačkog vodstva SEECP-om

kosovo Bernard Karakaš Opasna “korekcija granica” Srbije i Kosova

Ministrica je čestitala BiH na preuzimanju predsjedanja i naglasila kako su "predstavljeni prioriteti vrlo slični interesu i većine država članica EU", od kojih 5 sudjeluje i u tom procesu.

Članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija i Kosovo. 

Adrenalinska Hrvatska
Adrenalinska Hrvatska
Rafting može biti idealna zabava, ali hrvatske rijeke kriju mnoge opasnosti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Zemunka
  Zemunka:

  Tko samo sastavi ovo drustvo? Sto se vise sastaju o jacanju "Regionalne suradnje" tim "Regija " postaje sve nestabilnija! Hebale vas regije , tu Hrvatska nema sto sudjelovati.

 • Bubalamala:

  Bedastoća političara, da bi se to dogodilo trebalo bi pristanak međunarodne zajednice a to je za njih ne prihvatljivo. Multikulturalnosti je to što se traži da nacionalne manjine osjećaju da su u svojoj domovini sve drugo je populizam od kojim ... prikaži još! populisti dobro žive !

 • Diosiario:

  Zašto neprihvatljiva? Zašto bi se trebali držati načela AVNOJ-a kao pijani plota kad ta organizacija koja je odredila današnje granice uopće nije bila demokratska niti je izbrana na nekim izborima? Bolje je prekrojiti granice lijepo po etničkim linijama da se ... prikaži još! zna što je čije i dokle je čije i gdje je granica, a ne ovako se patiti samo.