Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za brže izvlačenje

Vrdoljak i Mrak Taritaš otvorili radove na plinskim bušotinama u G. Polju

Ivan Vrdoljak,Anka Mrak Taritaš
Foto: Michael Palijan
1/6
14.11.2014.
u 15:43

Skladište plina s dnevnim kapacitetom od 70 do 100 tisuća prostornih metara na sat bit potpora Okolima nedaleko Siska.

- Po pitanju nafte smo sigurni. I statičkih kapaciteta plina imamo oko 550 milijuna prostornih metara u Okolima. No, nedostaje nam brzina izvlačenja plina kada popunjenost vršnog opterećenja padne ispod 50 posto. Ovaj projekt će osigurati upravo to - kazao je to danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Grubišnom Polju. Naime, ondje je zajedno s kolegicom ministricom Ankom Mrak Taritaš otvorio rudarsko-remontne radove na eksploatacijskom polju u tamošnjem naselju Gornjoj Rašenici, kao početku I. faze izgradnje vršnoga skladišta plina Grubišno Polje.

Radovi I. faze vrijedni 30 milijuna kuna do kraja 2016. godine obuhvatit će dodatne istražne radove i crpljenje plina.

- Upravo je I. faza važna jer će se na temelju njezinih  rezultata i podataka o stvarnom stanju ležišta donijeti i konačna odluka o investiciji i početi izgradnja vršnoga skladišta plina-kazao je Krešimir Malec, direktor tvrtke Podzemnog skladišta plina, investitora jučer započetog posla. Potom je plan u II. fazi izgraditi objekte i postrojenja za skladište plina kapaciteta od 24 do 40 milijuna prostornih metara, koje će s dnevnim kapacitetom od 70 do 100 tisuća prostornih metara na sat biti potpora Okolima nedaleko Siska. Cijeli je, pak, projekt vrijedan 250 milijuna kuna, a potrebne su četiri godine da se privede kraju.

Iako se već cijelo desetljeće o njemu govori, a provedbu su odlagale i usporavale mnoge prepreke, ministrica Anka Mrak Taritaš uvjerava da je dolazak dva ministra znak da će biti priveden kraju na vrijeme. Rekla je da će ona i Vrdoljak ''skakati po glavi Malecu da završi investiciju, ne kako bi se hvalili što su napravili, već da građanima Hrvatske osiguraju energent“. Ta će investicija, čulo se, osim sigurne opskrbe plinom hrvatskim potrošačima i Grubišnom Polju i Bjelovarsko-bilogorske županiji osigurati svojevrsnu stabilnost, jer i jedni i drugi uz određeni dio radnih mjesta, mogu računati na izdašne rente. Investitor uvjerava da posao provodi prema visokim standardima sigurnosti i zaštite okoliša, te najsuvremenijim tehničkim rješenjima kojima jamči visoku sigurnost i za bušotine i za okolinu.

>>Mrak Taritaš će biti HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba

>>'Talijani 30 godine crpe plin iz Jadrana, možemo biti igrači od kojih će industrija prodisati'
 

Komentara 4

JS
ja sam gladan
16:43 14.11.2014.

Koji cirkus!!!! Pa i otvaranje lifta bio je veći investicijski potez od ove komedije koju sad izvodi HNS. Mrak!!!!

DO
doktorica
18:48 14.11.2014.

zar nije ova gđa već debelo za mirovinu?!Druge ova vlast tjera u mirovinu,a njihovi mogu raditi do 90-te...

CJ
crni@jahac@
17:06 14.11.2014.

Postovani inzinjeri sigurnosi iz Crosca, da li ste se usudili zaustaviti gospodu politicare koji se usude doci na radiliste bez zastitnih naocala, rukavica, radnih odjela i zastitnih cizama. Sramota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije