Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Vrdoljak

'Talijani 30 godine crpe plin iz Jadrana, možemo biti igrači od kojih će industrija prodisati'

Ivan Vrdoljak
Marko Lukunić/PIXSELL
08.11.2014.
u 10:57

Ne tvrdim da ćemo biti bogataši, ali ovaj projekt može biti ozbiljan projekt kojim možemo oprskrbljivati ovaj dio Europe

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak gostovao je jutros u intervjuu tjedna na Hrvatskome radiju 1. Govorio je o položaju o INI, eksploataciji nafte i plina iz Jadrana i Imunološkom zavodu.

- Osobno očekujem da će arbitraža oko INE završiti za godinu i pol, ali o tome ipak odlučuju suci. Ostajemo pri tome da stari koruptivni ugovori nisu održivi. Ako kolege iz MOL-a prihvate novi model upravljanja, to može završtiti u nekoliko tjedana. Ako dođe do prodaje, to ovisi o MOL-u. Mi ne prodajemo naš udio. Ako oni budu prodavali svoj dio, postoje modeli prema kojima i mi nešto možemo ponuditi – rekao je Vrdoljak.

Stiglo je šest ponuda u prvom krugu projekta istraživanja nafte i plina u Jadranu.

- Bilo nas je strah da se nitko neće javiti na ponudu. Prije godinu i pol kad smo kretali u taj posao bili smo potpuno nespremni. Trebalo je mijenjati zakone, napraviti novu seizmiku, uzeti konzultatne, izreklamirati se u svijetu jer nitko nije čuo za Hrvatsku. Krenuli smo od nule. Do zadnjeg dana sam mislio da se može dogoditi da nas ne shvate ozbiljno. Unatoč pritužbi zelenih, vodimo se najvišim ekološkim standardima koji postoje u svijetu. S talijanske strane Jadrana se eksploatira plin 30 godina. Od 1992. do 2002. uprihodili su 15 milijardi kubika plina na jadranskim platformama.Naša potrošnja je 2,7  milijardi godišnje. Ne tvrdim da ćemo biti bogataši, ali ovaj projekt može biti ozbiljan projekt kojim možemo oprskrbljivati ovaj dio Europe. Važno je i da naša industrija prati preradu plina. Vjerujem u potencijal tog projekta.

Što je s trzavima s Crnom Gorom oko granice?

- U kontinuiranom kontaktu sam s premijerom i ministrom gospodarstva. Treba ih informirati što su naše namjere. Projekt treba nastaviti, a arbitraža će se dogoditi. Vrlo skoro ćemo potpisati pismo namjere o praćenju projekta o obje strane kako bi se pokrenula arbitraža, a tek tada će uslijediti eksploatacija i državni benefit. Projekt se neće zaustavitit da se ne gubi vrijeme na arbitraži - rekao je Ivan Vrdoljak.

O Imunološkom zavodu je rekao:

- Nevjerojatna je količina strpljenja ljudi koji rade ondje. Gledaju godinama kako tvrtka koja nikako ne smije propasti godinama propada. Sporo smo vodili projekt. Sada smo pred nalaskom rješenja. Postoje fakture od kojih će zaraditi, a u tijeku je rješavanje kredita od HPB-a  a to je pitanje dana. Rješavamo pitanje plaće i pokretanje proizvodnje. Idemo sa zahtjevom prema HALMED-u za privremenu dozvolu i traženje strateškog partnera koji mora ući u idućih tri do šest mjeseci - rekao je Vrdoljak.

Komentara 14

DU
Deleted user
12:24 08.11.2014.

Ako Talijani crpe vec 30 godina, pitanje je sto je jos uopce ostalo! I kao drugo: podjimo od cinjenice da u Jadranu zaista ima i nafte i plina. Pitanje je tko ce to vaditi? Stranci? Jer ako to tako bude, mi kao drzava i kao gradjani necemo od toga nista imati. Pogledajte Nigeriju koja ima brdo nafte na kojoj zaradjuju iskljucivo veliki igraci poput Essa ili Shella, a gradjani skapavaju od gladi!

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
12:12 08.11.2014.

On glumi da je ministar pokusava se ponasati kao ministar - prava istina je da ga nitko iz USA korporacije ne ferma 1% i bit ce kako oni kazu! A ovaj samo se slika i glumata....

MO
mojazemlja
12:23 08.11.2014.

Ima što reći,službeno najgori ministar u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije