Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vojnicima tzv. SAO Krajine osam godina zatvora zbog mučenja hrvatskog zarobljenika

Sudac je istaknuo da je iz optužnice izuzeto kazneno djelo ubojstva jer nije utvrđeno da su nepravomoćno osuđeni ubili Pezerovića
25. siječnja 2019. u 13:38 13 komentara 2394 prikaza
Kuljani: Otkriveno spomen obilježje Šefiku Pezeroviću, prvom poginulom Bošnjaku branitelju
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Trojica pripadnika vojske tzv. SAO Krajine, Mirko Ćurčija, Milenko Milković i Momčilo Buinac danas su na Županijskom sudu u odsutnosti osuđeni na osam godina zatvora zbog nečovječnog postupanja i mučenja zarobljenog pripadnika hrvatskog MUP-a Šefika Pezerovića krajem kolovoza 1991. u Jovcu na Baniji.

Zoran Tadić Lociran Krvnik iz Škabrnje u Australiji je radio kod - Hrvata

U obrazloženju presude sudac Zdravko Majerović naveo je kako je tijekom sudskog postupka utvrđeno da su Ćurčija, Milković i Buinac, kršeći pravila međunarodnog prava, mučili i nečovječno postupali prema Pezeroviću i time počinili zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sudac je istaknuo da je iz optužnice izuzeto kazneno djelo ubojstva jer nije utvrđeno da su nepravomoćno osuđeni pripadnici vojske tzv. SAO Krajine ubili Pezerovića.

Trojici je suđeno u odsustvu budući da se nalaze u Srbiji, a za njima je raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog te im je otprije određen pritvor.

Policija Nedostupan pravosuđu Zapovjednik vojske tzv. SAO Krajine prijavljen za ratni zločin nad 13 Poljančana

Prema optužnici, Ćurčija, Milković i Buinac su 27. srpnja 1991. u mjestu Jovac tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga RH i nelegalnih oružanih postrojbi tzv. SAO Krajine rukama i nogama udarali Pezerovića kojeg je ranije zarobio Jablan Keić.

Nakon što je pokušao pobjeći, trojica pripadnika Teritorijalne obrane SAO Krajine uhvatila su Pezerovića, vezali ga žicom i nastavili tući, nakon čega su ga stavili u prtljažnik automobila i odvezli se u smjeru mjesta Šakanlije. Na kraju su Pezerovića izbacili na livadu u blizini Zrina gdje je uslijed zadobivenih ozljeda preminuo.

Pezerovićevo mrtvo tijelo pronađeno je 17. kolovoza 2000. prilikom ekshumacije na lokaciji Dvor-Zrin livada prema Staroj kuli.

Pogledajte i video o akciji Maslenica:

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji