Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplave

Strah na sisačkom području zbog rasta vodostaja. Policija: Nije bilo krađa!

Hrvatska Kostajnica - poplava
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/11
14.03.2018.
u 15:56

Ulicama Hrvatske Kostajnice kretati se može čamcima, a ne automobilima. Kuće se brane zečjim nasipima.

Na Karlovačkom području polako opadaju vodostaji rijeka. No, zastrašujuće slike jučer su stizale iz Hrvatske Kostajnice, gdje je uslijed poplava došlo do odrona stijene, prilikom čega je sedam kuća urušeno, a dvije su napukle. Klizište je i dalje aktivno, a kućama se ne može pristupiti. 

Područje je jučer posjetio premijer Andrej Plenković koji je nakon sastanka Kriznog stožera izjavio kako su kuće, ceste i automobili nestali kao u filmu te obećao pomoć države u obnovi. Građanima je u pomoć stigla i vojska.

Tijek događanja:

15:49 - Puno je delegacija ovih dana hodočastilo kroz Karlovac zbog poplava i obećana je pomoć. Na nama je sada da ustrajno inzistiramo na tome da se obećano i ostvari, da se pomogne Karlovcu da što prije izgradi trajni sustav obrane od poplava uz sve svoje rijeke - kazao je Damir Mandić, karlovački gradonačelnik koji je danas obišao mještane Pokupske doline. 

Tamošnja naselja Selce, Gradac, Donje Mekušje, Husje, Vodostaj, Kobilić već su danima odsječeni od svijeta. Kada je Kupa počela rasti i prešla 620 cm, već je preplavila neke ceste, s daljnjim rastom rijeke, a dosegla je najviših 775 cm, plavile su i ostale ceste. Podigle su se i zaobalne vode i preplavile niz prometnica kroz sva ta mjesta tako da je 450 domaćinstava ostalo zarobljeno u mjestima, a s obzirom na to da se vode sporo povlače, tako će biti još danima. Do njih se može samo čamcima, a tako je k njima stigao i gradonačelnik Damir Mandić. U vatrogasnim čamcima kojima koji su tamošnjem stanovništvu ovih dana i lokalna trgovina, ljekarna, prijevoz do liječnika. Tko se ne može snaći ne ide na posao, djeca ne odlaze u školu na Baniju, jer do Karlovca ne mogu. 

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/11

- Srećom, niti jedna kuća nije poplavljena. Mještanima pomažemo podizanjem niveleta cesta, u Husju, Čurjacima i prema Kobiliću kako ne bi i ubuduće bili odsječeni. Krajnji je cilj što prije izgraditi sustav obrane od poplava. S obzirom na to da je na ovom području drugačija konfiguracija tla, box barijere nisu dobro rješenje, ali mi imamo prijedlog kojeg smo na Stožeru civilne zaštite usvojili i upućen je Hrvatskim vodama  – kazao je D. Mandić.

15:20 - Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadni general Siniša Jurković, liječnik iz bojne „Gromovi“ Hrvatske kopnene vojske poručnik Roko Hatvalić, zapovjednik bojne „Tigrovi“ bojnik Mario Mlinarić, čiji su pripadnici angažirani u obrani od poplava, u pratnji predstavnika Hrvatskog crvenog križa i Državne uprave za zaštitu i spašavanje te predstavnici Hrvatske Kostajnice obišli su stanovnike Hrvatske Kostajnice, koji su evakuirani iz svojih kuća i ponudili im pomoć.

Tijekom obilaska klizišta i poplavljenih područja Hrvatske Kostajnice, general Jurković razgovarao je s mještanima istaknuvši: „Održali smo obećanje da će Hrvatska vojska ponovno doći i učiniti sve što je u našoj moći kako bismo vam pomogli. U suradnji s lokalnom zajednicom i drugim sastavnicama Domovinske sigurnosti Hrvatska vojska će pomoći našem narodu kada im je najteže“.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/5

13:58 - Vodostaji karlovačkih rijeka su u opadanju, ali zbog visokih razina zasićenosti tla i novih oborina najavljenih za nedjelju, karlovačke interventne službe i Stožer civilne zaštite ostat će i dalje pripravni za izvanredne mjere obrane od poplave, rekao je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić u Donjem Mekušju kamo je došao čamcem karlovačke javne vatrogasne postrojbe.

To prigradsko naselje kod viših vodostaja postaje ada, baš kao i naselja Husje, Kobilić i Vodostaj jer se do njih ne može doći cestom čim se Kupa izlije iz svojeg korita.

Članica vijeća mjesnog odbora Pokupska dolina Katarina Malenica rekla je da su odsječeni od grada već kod vodostaja Kupe od 710 centimetara te podsjetila kako je od 2014. više puta bilo dramatično, jer je bilo potopljeno i stotinjak kuća, posebno sela Vodostaj, Čurjaci i Donje Mekušje pa su mještani s razlogom zabrinuti i ogorčeni.

Gradonačelnik Mandić rekao je kako će inzistirati da se do izgradnje trajnog sustava obrane od poplave privremenim rješenjima zaštite i stanovnici Mekušja, odnosno da se podigne nivo ceste u Čurjacima prema Državnoj cesti D 36 i u Husju prema Vodostaju. Treba podići ceste do razine plavljenja na ovim vodostajima te sa zapornicama u cestama kontrolirati protok zaobalnih voda, odnosno protjecanje vode, dodao je.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/62

"Treba omogućiti i protok vode i cestovnu komunikaciju, a na nama je da zamolimo ili natjeramo Hrvatske vode da čim završe gradnju privremenog zida u Logorištu, Mekušju i Mostanju, nastave s preventivnim rješenjima uz Kupu", rekao je Mandić.

Na terenu su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije Goran Franković i zamjenik gradonačelnika Ivan Mrzljak koji je u vezi trajne zaštite od poplava rekao da su Hrvatske vode već isprojektirale lijevoobalni nasip od Selca do Donje Rečice, za što postoji i lokacijska dozvola. Radi se o šest dionica od kojih će na četiri mjesta biti zid, a na ostalom djelu zemljani nasip, dodao je.

13:15 - U Hrvatskoj Kostajnici vodostaj Une je u laganom opadanju, no klizište je još uvijek aktivno pa policijski službenici osiguravaju mjesto događaja, izvijestili su iz Policijske uprave sisačko-moslavačke nakon katastrofalnog klizanja tla u kojem je potpuno ili djelomično stradalo 12 obiteljskih kuća.

 

"U ulici Stari put u Hrvatskoj Kostajnici je najvjerojatnije zbog trenutačnih vremenskih neprilika, natopljenosti tla od topljenja snijega, došlo do odrona zemlje s brda i klizišta. Od odrona velike količine zemlje u potpunosti je za sada srušeno sedam kuća, dok je jedna napukla i nagnula se. Tri kuće su bile nenaseljene, dok su iz drugih ukućani uspjeli na vrijeme izaći te nitko nije ozlijeđen. S obzirom da je klizište još uvijek aktivno, policijski službenici mjesto događaja do daljnjega osiguravaju radi zaštite ljudskih života i imovine", stoji u službenom priopćenju iz PU sisačko-moslavačke o uzrocima tragedije.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/18

Kostajnicom se pronio i glas kako je već prve noći opljačkano nekoliko kuća. Međutim, u Policijskoj upravi dematiraju takve glasine i napominju kako policijski službenici danonoćno osiguravaju područje klizišta. Tako se i jedna vlasnica kuće žalila na policiju, koja joj nije omogućila da uđe u svoju oštećenu kuću po lijekove. Ona je upućena liječniku opće prakse da joj izda nove recepte.

Svi stanovnici stradalih kuća privremeno su evakuirani, neki su preselili kod rodbine, a petnaestak ih je smješteno u kostajnički Hotel Central. Svi su u stanju šoka, jer su u samo nekoliko minuta izgubili životnu imovinu.

Kako je najavio kostajnički gradonačelnik Dalibor Bišćan, u tijeku su dogovori da se za stradalnike organizira i psihofizička pomoć.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/7

Na teren će uskoro izaći građevinski stručnjaci kako bi ustanovili stupanj oštećenja kuća, a pretpostavlja se kako se ni manje oštećene kuće neće moći sanirati, jer je život na ugroženom području nesiguran. Osim toga, stanovnici neoštećenih kuća na ugroženom području sada žive u strahu da se klizanje tla ne ponovi.

Tragedija klizanja terena u drugi je plan stavila opasnost od poplava. Ohrabrujuće je da se vodostaj Une nalazi u laganom opadanju, oko jedan centimetar na sat. Tako je u srijedu u podne iznosio 451 centimetar, što je šest centimetara manje nego protekle noći. Ipak, na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava i sve se službe nalaze u stalnoj pripravnosti.

12:40 -  Zbog visokog vodostaja rijeke Kupe zatvorene su brojne lokalne prometnice nizvodno od Karlovca. Mjesta uz Kupu - Selce, Gradac, Donje Mekušje, Husje, Vodostaj i Kobilić s ukupno oko 450 kućanstava u potpunosti su odsječena, pa do grada mogu jedino čamcima. Osim prometnica srećom nijedna kuća nije poplavljena.

11:37 - Policija je demantirala informacije koje su se jutros pojavile - da je bilo pljački iz srušenih kuća.

- Policija 24 sata dnevno osigurava tamo teren iz sigurnosnih razloga i nije bilo pokušaja krađe iz kuća - javili su iz policijske uprave sisačko moslavačke.

11:35 - Ulicama Hrvatske Kostajnice kretati se može čamcima, a ne automobilima. Kuće se brane zečjim nasipima. Rijeka Una sada je na 435 centimetara, ali vodostaj pada u prosjeku jedan centimetar po satu, javlja N1. U Hrvatskim vodama kažu da se fokus s ovoga područja okreće na Savu, na područje Siska jer će tamo vodostaj više rasti.

11:30 - U vikend naselju Žažina kod Siska rijeka Kupa počela je ulaziti u kuće, a poplavljena je i cesta, javlja HRT.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/23

11:25 - I zagrebački HNS uključuje se u akciju i do daljnjega prikuplja sve potrebne potrepštine, hranu, odjeću, obuću, posteljinu... za obitelji iz Hrvatske Kostajnice koji su ostali bez kuća i svega ostaloga potrebnog za normalan život. Stvari se mogu donijeti od 9 do 17 sati u prostorije HNS-a Grada Zagreba, Ilica 61, tel. 01/48 46 106, mob: 091/41 11 035, e-mail: info@zagreb.hns.hr.

Ukoliko niste u mogućnosti sami donijeti stvari, slobodno nas nazovite, doći ćemo mi po njih i predati ih u Vaše ime, poručuju iz HNS-a.

11:15 - Hrvatski Crveni križ (HCK) pozvao je građane i tvrtke da uplate novac za ljude kojima su u utorak na klizištu uništene kuće u Hrvatskoj Kostajnici. Prikupljenim financijskim sredstvima odgovorit će se na potrebe koje će se u nadolazećim danima javiti, priopćio je HCK koji je najavio da će danas u 11,30 sati u Hrvatskoj Kostajnici uručiti 1000 kuna jednokratne pomoći za 15 osoba čiji su domovi uništeni i koji u uništenim kućama imaju prijavljeno prebivalište. Tim obiteljima danas će biti uručeni i SET2Go ruksaci za krizne situacije, gumene čizme, odjeća, higijenske potrepštine te ostalo po potrebi.

 

Timovi za psihosocijalnu podršku od jučer su prisutni na terenu i stradalim ljudima, kao i onima koji su privremeno smješteni kod susjeda i rodbine, pružaju pomoć. 

Građani i tvrtke koji mogu i žele pomoći ljudima kojima su uništeni domovi mogu to učiniti pozivom na telefonski broj 060 9011 (cijena poziva 6 kuna i 25 lipa, PDV je uključen), uplatom na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb (IBAN: HR6923400091511555516, poziv na broj 20; za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X) te internetskim donacijama na stranici www.hck.hr. Sve internetske uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada, napominje HCK.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/9

10:00 - Namjenski organizirane snage Oružanih snaga RH (NOS OS RH) i dalje pružaju pomoć civilnom stanovništvu Letovanića i Petrinje u Sisačko-moslavačkoj županiji koji su ugroženi poplavama. Na terenu se trenutno nalazi 90 pripadnika Protupoplavnog voda NOS OS RH i to 70 pripadnika u Letovaniću, a 20 ih je angažirano na području Petrinje. Pripadnici Oružanih snaga RH s motornim strojevima i vozilima angažirani su na aktivnostima u pomoći.

9:55 - Ministar financija Zdravko Marić najavio je kako će Vlada, vezano uz situaciju u Hrvatskoj Kostajnici, već ovaj tjedan osmisliti set mjera kako bi se u kratkom roku pomoglo stradalima i kako je, srećom, nastala samo materijalna šteta i bez ljudskih žrtava te da će stanje na tom području pratiti i dalje i pomoći koliko god se može. 

Premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić po povratku iz Hrvatske Kostajnice izvijestili su ostale ministre o stanju u Hrvatskoj Kostajnici, rekao je Marić novinarima.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/7

9:00 – Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kaže za N1 da neki zloupotrebljavaju situaciju s odronom.

– Neki su pokušali pljačkati porušene kuće, a neki traže odštetu, a uopće tu ne žive – kaže Bišćan.

8:30 – Evakuirane su 23 osobe koje su noć provele u hotelu u Hrvatskoj Kostajnici. Crveni križ donirat će im jednokratnu pomoć od 1000 kuna, a najavili su i da će se otvoriti donatorski telefon za pomoć.

Hrvatska Kostajnica - poplava
1/16

8:00 – Iako na karlovačkom području vodostaji rijeka opadaju, i dalje su visoki pa su za Kupu i Koranu na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. Vodostaj Korane u 6 sati u Karlovcu bio je 765 centimetara i stagnirao je, a vodostaj Kupe u blagom je opadanju i u 6 sati iznosio je 750 centimetara, javlja N1

Komentara 11

DU
Deleted user
10:50 14.03.2018.

Kakva policija? U ovakvim situacijama izlazi vojska i tko se uhvati u pljački odmah se smakne.

Avatar PlenKiMoon
PlenKiMoon
11:35 14.03.2018.

Jučer je PLENKI u Kostajnici rekao kako će ljudima nač hitno isti dan smještaj jer su im kuče porušene a vlada će se pobrinut za obnovu kuča, kasnije na NOVA-tv,žena tlakaš sa dva preživljena infarkta kaže, rekli su mi dat lijekove za tlak i nač smještaj,dali su mi andol,tabletu za smirenje i rekli da odem svom liječniku, a o smještaju ni riječi! SOCIOPATI se došli slikat i otišli!!

MI
miki45
12:49 14.03.2018.

opet ce neki dojdesi dotepenci dobiti hrvatski novac a sto se tice kuca napravljene kao i po sljemenu ------------po sljemenu gradili razni dotepenci jer domaci tu nisu gradili bez dozvola i icega dabog da da se sruse tako je ovdje bog pokazao kako je on vladar a ne razni soferi bandic mamici dojdesice Koje laju da ni voditelj emisije nemoze nista reci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije