Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSOBA TJEDNA

Vladimir Faber: Završio posao u Osijeku

obz-faber-txt.jpg
import
11.05.2007.
u 15:08

Podignuta je i druga optužnica za ratni zločin protiv saborskog zastupnika Branimira Glavaša – nakon osječkog “slučaja selotejp”, odlučeno je to i u zagrebačkom postupku “garaža”. Gotovo dvogodišnji posao privremenog načelnika PU osječko-baranjske Vladimira Fabera time je završen. Na vjerojatno posljednjoj konferenciji za novinare, u četvrtak, Faber je objavio da je podnesena kaznena prijava protiv trojice Srba, za mučko zlostavljanje i ubijanje 19 Hrvata u Tenji kod Osijeka 1991. godine. Time je, vjerojatno, na kraju svoga mandata, odgovorio i na brojna prozivanja, u kojima je najglasnija bila osječka Hvidra, kako je došao u Osijek “zatvoriti Hrvate, pa agresorska vojska likuje, iako je na osječkom području bilo 1650 žrtava”.

Faberov je dolazak u Osijek u srpnju 2005. godine burno dočekan, a bilo je jasno da dolazi rasvijetliti zločine počinjene 1991. Stigao je, naime, nakon što je Krunoslav Fehir javno prozvao Branimira Glavaša za naređivanje mučenja srpskih civila, u kojima su život izgubila dvojica. Glavni je državni odvjetnik Mladen Bajić potom zatražio ispitivanje činjeničnog stanja, a Ministarstvo unutarnjih poslova tada je službeno priopćilo kako je poslan stručnjak koji će neovisno,  neopterećen politikom, provesti izvide o osječkim likvidacijama. Godinu dana poslije, kad je već trajala istraga u “slučaju garaža”, podnesena je još jedna kaznena prijava protiv Glavaša, ali i protiv šest pripadnika Samostalne uskočke satnije.

– Nakon 15 godina skinuli smo veo tajni s likvidacija na Dravi. Predali smo kaznenu prijavu. Sada su na potezu Državno odvjetništvo i sud. Slučaj Glavaš ne želim nikad više komentirati – rekao je tada Faber, koji je, nesklon javnim 'obračunima’, šutke podnosio 'udarce’.

No, suzdržati se od komentara nije mu bilo nimalo lako jer je u ove dvije godine, uz Glavaša, najspominjaniji u medijima i inače u Osijeku. Protiv njega je podneseno čak pet kaznenih prijava, zbog navodnih nezakonitih prikupljanja, pa čak i proizvodnje dokaza. Vijećnici vladajuće koalicije u županiji tražili su izglasavanje nepovjerenja tvrdeći kako je “više od 120 milijuna kuna potrošeno na proizvodnju dokaza protiv Glavaša, a istodobno komunalci metu drogu s ulice”. Nije daleko od istine kažemo li da je on i osoba s najviše dodijeljenih mu 'atributa’, a krugovi bliski Glavašu nazivali su ga šerifom, milicajcem koji je za sve režime obavljao prljave poslove, neprijateljem grada... Načelnik je, govorilo se, bio izložen i zastrašivanju i prijetnjama. Ipak, za takve je postupke Glavaš prozivao upravo Fabera. Tako je pred samim vratima zatvora, 17. travnja, u obraćanju građanima zahvalio što su “hrabro podnosili zastrašivanja i ucjene jugomilicajca”. Faber je, dakle, bio dežurni krivac za sva zbivanja u “slučaju Glavaš”.

– Ne želim voditi nikakve javne polemike o radu ove PU, unutarnja je kontrola naš rad ocijenila kvalitetnim. Odvjetništvo je odbacilo i petu kaznenu prijavu protiv mene, što je najbolja potvrda zakonitosti našega rada – kazao je u četvrtak Faber, policajac sa zavidnom biografijom, koji će vjerojatno idućeg tjedna mjesto načelnika zamijeniti funkcijom savjetnika ministra.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije