Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Vlada zabranila božićne domjenke i naredila štednju u državnim i javnim tvrtkama

14.11.2008.
u 15:21

Hrvatska Vlada danas je i zaključkom sve proračunske korisnike i trgovačka društva u državnom i pretežno državnom vlasništvu obvezala na provođenje mjera štednje.

S tim ciljem zabranjuju se kupnja prigodnih božićnih i novogodišnjih darova, kao i organizacija i održavanje božićnih i novogodišnjih domjenaka, a Vlada obvezuje proračunske korisnike i tvrtke u državnom vlasništvu na racionalizaciju svih troškova, osobito na maksimalno smanjenje troškova reprezentacije, Vladini su zaključci koje je prenio premijer Ivo Sanader.

Poručuje pritom da se sredstva za navedene namjene ne mogu preraspodijeliti za druge rashode, jer onda to, napominje, ne bi bila štednja.

Premijer je podsjetio da se početkom tjedna na sastanku sa sindikatima, poslodavcima, predstavnicima lokalne uprave i samouprave i tvrtki u pretežno državnom vlasništvu razgovaralo kako bi trebalo postupiti u idućih godinu dana s obzirom na to da u globalnoj financijskoj krizi "Hrvatska sigurno neće ostati neokrznuta".

- Ne prizivam nikakvu tešku kriznu situaciju, ali ne smijemo misliti da će kriza proći pokraj Hrvatske - rekao je premijer.

Najavio je da će se, nakon konzultacija sindikata, u ponedjeljak ponovno razgovarati sa socijalnim partnerima i kazao da smatra da se s predloženim mjerama može izbjeći kriza.

- Nije nikakva panika, ali moramo biti ozbiljni. Siguran sam da ćemo za godinu dana biti u boljoj situaciji ako ove mjere provedemo - kazao je premijer.

Vlada je s današnje sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog izmjena Zakona o zaštiti prirode, te više zakonskih tekstova o potvrđivanju sporazuma s Komisijom Europskih zajednica o financijskoj pomoći i financiranju višegodišnjih operativnih programa u okviru programa IPA.

Suglasnost je dobila i objava Pravila o državnoj potpori u sektoru čelika, odnosno prijevod izvornika Europske komisije.

Tim se dokumentom definitivno sprečava narušavanje tržišnog natjecanja u tom sektoru, jasno definira da se tvrtkama u tom sektoru ne mogu davati potpore "za gašenje vatre" nego samo ako imaju mogućnost opstanka na tržištu.

Vlada se danas suglasila i da se u proračunu za iduću godinu Ministarstvu poljoprivrede osigura 10 milijuna kuna za sufinanciranje troškova otkupa maslinovog ulja proizvedenog od domaćih maslina ovogodišnjeg roda, a u svrhu prerade.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije