Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Vijeće kardinala o reformi Rimske kurije

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
27.06.2019.
u 17:10

Taj dokument trebao bi zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II. koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine, a sastavljena je od 193 članka

Prijedlog nove apostolske konstitucije Rimske kurije će papi Franji, najvjerojatnije, biti uručen u rujnu, kazao je u četvrtak na brifingu za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici biskup Marcello Semeraro, tajnik Vijeća kardinala koje je papa osnovao za donošenje reformi.

Još se radi na prijedlogu teksta, koji zatim mora proći kroz Kongregaciju za nauk vjere, ali postoji nada da će sve biti predano papi Franju u rujnu ove godine za kada, od 17. do 19., je zakazan novi sastana Vijeća kardinala. No, time neće biti zaključen njihov posao, već će nastaviti pomagati Papi.

Sadašnji 30. sastanak Vijeća kardinala koji je trajao do 27. lipnja i kojim je predsjedao kao i uvijek Franjo, zaključivao je rad na novoj apostolskoj konstituciji čiji je privremeni naslov ”Propovijedajte evanđelje“.

Nacrt teksta koji je poslan predsjednicima nacionalnih biskupskih konferencija, sinodama Istočnih Crkvi, dikasterijima Rimske kurije, konferencijama viših redovničkih poglavara i poglavarica, te nekim papinskim sveučilištima od kojih je traženo da pošalju svoje primjedbe i prijedloge.

Taj dokument trebao bi zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II. koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine, a sastavljena je od 193 članka, 2 dodatka i nekoliko promjena koje su uvedene motu proprijom pape emeritusa Benedikta XVI., 2011. i 2013. godine, te motu proprijom pape Franje 2014. godine.

Od prvotnih devet kardinala Vijeće se sada sastoji od šest (državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, kardinal Reinhard Marx, kardinal Seán Patrick O’Malley, kardinal Giuseppe Bertello i kardinal Oswald Gracias, a osim njih su i tajnik Vijeća, monsinjor Marcello Semeraro te dotajnik monsinjor Marco Mellino).

Dakle, trebat će se čekati rujan da bi se vidjelo kakve će reforme uvesti papa Franjo.

Angela Merkel se opet tresla

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
18:08 27.06.2019.

Što nam slijedi?Sigurno ne nešto dobro.

Avatar Dumen
Dumen
19:29 27.06.2019.

Novi cjenik usluga

PI
pinkec
17:47 27.06.2019.

Umjesto mijenjanja Apostolske konstitucije „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II., bolje zamijenite Vatikanskog biskupa, papu Franju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije