Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vijeće kardinala o reformi Rimske kurije

Taj dokument trebao bi zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II. koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine, a sastavljena je od 193 članka
27. lipnja 2019. u 17:10 6 komentara 357 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Prijedlog nove apostolske konstitucije Rimske kurije će papi Franji, najvjerojatnije, biti uručen u rujnu, kazao je u četvrtak na brifingu za novinare akreditirane pri Svetoj Stolici biskup Marcello Semeraro, tajnik Vijeća kardinala koje je papa osnovao za donošenje reformi.

Papa Franjo u Bugarskoj Silvije Tomašević Zakon o celibatu ostaje, Papa ga ne mijenja

Još se radi na prijedlogu teksta, koji zatim mora proći kroz Kongregaciju za nauk vjere, ali postoji nada da će sve biti predano papi Franju u rujnu ove godine za kada, od 17. do 19., je zakazan novi sastana Vijeća kardinala. No, time neće biti zaključen njihov posao, već će nastaviti pomagati Papi.

Sadašnji 30. sastanak Vijeća kardinala koji je trajao do 27. lipnja i kojim je predsjedao kao i uvijek Franjo, zaključivao je rad na novoj apostolskoj konstituciji čiji je privremeni naslov ”Propovijedajte evanđelje“.

Nacrt teksta koji je poslan predsjednicima nacionalnih biskupskih konferencija, sinodama Istočnih Crkvi, dikasterijima Rimske kurije, konferencijama viših redovničkih poglavara i poglavarica, te nekim papinskim sveučilištima od kojih je traženo da pošalju svoje primjedbe i prijedloge.

Šestero članova RBU Labudovi krenulo je biciklima na 1865 km dug put do Vatikana SISAK Biciklisti krenuli na 1865 km dugo putovanje u Vatikan

Taj dokument trebao bi zamijeniti sadašnju apostolsku konstituciju „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II. koja je na snazi od 28. lipnja 1988. godine, a sastavljena je od 193 članka, 2 dodatka i nekoliko promjena koje su uvedene motu proprijom pape emeritusa Benedikta XVI., 2011. i 2013. godine, te motu proprijom pape Franje 2014. godine.

Od prvotnih devet kardinala Vijeće se sada sastoji od šest (državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, kardinal Oscar Andrés Rodríguez Maradiaga, kardinal Reinhard Marx, kardinal Seán Patrick O’Malley, kardinal Giuseppe Bertello i kardinal Oswald Gracias, a osim njih su i tajnik Vijeća, monsinjor Marcello Semeraro te dotajnik monsinjor Marco Mellino).

Dakle, trebat će se čekati rujan da bi se vidjelo kakve će reforme uvesti papa Franjo.

Angela Merkel se opet tresla

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Što nam slijedi?Sigurno ne nešto dobro.

 • Avatar Dumen
  Dumen:

  Novi cjenik usluga

 • pinkec:

  Umjesto mijenjanja Apostolske konstitucije „Dobar Pastir“ Ivana Pavla II., bolje zamijenite Vatikanskog biskupa, papu Franju!