Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u omišu

FOTO/VIDEO Most Cetina pušten u promet: Među prvima su se provozali bajkeri 'Omiške stine', pogledajte kako su proslavili

Omiš: Otvorenje mosta preko rijeke Cetine i dva tunela
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/39
27.05.2024.
u 15:59

Ministar Butković obećao je kako će Vlada financijski pomoći uređenje ceste. Unatoč tome, građani najavljuju nastavak prosvjeda

Puštena je u promet obilaznica Omiša koju čine velebni most iznad Cetine i tri tunela, što će rasteretiti gužve na magistarli koja prolazi kroz središte grada. Most je dug 220 metara, nalazi se na visini od 70 metara, a stajao je 25 milijuna eura, dok je cijeli projekt, koji uključuje i tri tunela te pristupne ceste ukupno 65 milijuna eura.

- Uspjeli smo, uza sve izazove završiti ovu dionicu. Nastavljamo dalje prema Splitu, odnosno Trogiru. Na nekim dijelovima već se i radi, mislim na TTTS i Mravince, a HC će uskoro raspisati natječaj za dionicu od Omiša do Dugog Rata, oko 4 km čija je vrijednost nešto više od 80 milijuna eura – rekao je ministar Butković.

Dok se ne napravi brza cesta do Splita, promet se s novog mosta preusmjerava županijskom cestom preko Tugara i Srinjina do Žrnovnice, koja prolazi kroz sva tri sela, uska je, na brojnim točkama ograničenje brzine je na 30, odnosno 40 kilometara na sat. To je razlog što je puštanje u promet obilaznice pratio i prosvjed mještana omiške zagore ispod mosta. "Zaobilaznice, zaobiđi nas" pisalo je, između ostalog, na transparentima.

- Mi nismo protiv mosta. I mi pripadamo Omišu i nama će pomoći. Protivimo se što se njegovu puštanju u promet prije no što su rekonstruirali našu lokalnu cestu koja je uska i nesigurna, na koju sada preusmjeravaju promet – rekao je jedan od prosvjednika.

- Županijska uprava za ceste izrađuje projekt rekonstrukcije, rješavat ćemo problem jedan po jedan. Stvari idu sporije nego što bismo svi mi željeli, ali riješit će se – rekao je gradonačelnik Tomasović i najavio kako će se cesta proširiti, napravit će se nogostup i postaviti javna rasvjeta. I župan Boban ih je zamolio za strpljenje.

- Radimo na rekonstrukciji, prionuli smo poslu, ali samo na rješavanju imovinsko-pravnih problema zapeli, molim građane da se ove sezone svi skupa malo strpimo, promet ćemo regulirati usporavanjem, a onda će se ŽUC maksimalno uhvatiti posla da iduću sezonu ne čekamo – najavio je župan. Ministar Butković obećao je kako će Vlada financijski pomoći uređenje ceste. Unatoč tome, građani najavljuju nastavak prosvjeda.

POVEZANI ČLANCI:

- Gradnja ovog mosta i tunela je započela 2003. godine, vremena je bilo dosta. Kako sad vjerovati da će sve napraviti u godini dana?! Drugi prosvjed bit će na našoj cesti, u Tugarama, ali kada počne sezona i budu malo veće gužve – rekao nam je jedan od prosvjednika.

Na mostu je danas vladala vesela atmosfera, pojavili su se predstavnici vlasti, među kojima i Oleg Butković, ministar prometa i infrastrukture, koji je održao kratki govor. Uz zvukove sirena, mostom su se među prvima provozali pripadnici moto kluba "Omiška stina" na motorima. Njih su velika vatrogasna kola dočekala na sredini mosta i prskala vodom.

Ključne riječi

Komentara 20

GU
guslač
13:39 27.05.2024.

Jako lijepo. Čestitam svim izvođačima radova na zahtjevnom poslu!

PO
podravina
14:27 27.05.2024.

Super, cestike investoru i gradjevincima.

Avatar southman
southman
13:49 27.05.2024.

Most je prekrasan, a do sada izgrađene pristupne ceste su vrhunske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije