Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kod nećaka bivšeg predsjednika

Velika afera trese bogatu azijsku zemlju: Zaplijenjen nakit vrijedan više od 230 milijuna dolara

A view shows Astana
Foto: PAVEL MIKHEYEV/REUTERS
1/3
02.11.2022.
u 10:36

Nakit je zaplijenjen u okviru nove istrage protiv poduzetnika Kajrata Satibaldija - nećaka bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je bio na vlasti 30 godina, do 2019.

Kazahstanska agencija za suzbijanje korupcije izvijestila je u srijedu o zapljeni dijamanata i nakita vrijednog više od 230 milijuna dolara, u okviru afere u koju je umiješan nećak bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva.

"Tijekom akcije potrage u inozemstvu, zaplijenjeni su i državi vraćeni dijamanti i nakit u vrijednosti većoj od 230 milijuna dolara", navodi se u priopćenju agencije.

Nakit je zaplijenjen u okviru nove istrage protiv poduzetnika Kajrata Satibaldija - nećaka bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je bio na vlasti 30 godina, do 2019. - dodala je antikorupcijska agencija za AFP.

Foto: TURAR KAZANGAPOV/REUTERS

Satibaldi, uhićen u ožujku i optužen za zlouporabu novca Kazahtelekoma - državnog telekomunikacijskog operatera - i za "druga kaznena djela na štetu državne sigurnosti", prvi je član obitelji Nazarbajev koji je uhićen. U rujnu je osuđen na šestogodišnju zatvorsku kaznu.

Kako navodi agencija za suzbijanje korupcije, "300 milijuna dolara koje je Satibaldi uložio u strane obveznice bit će uplaćeno u proračun Kazahstana", velike srednjoazijske zemlje bogate naftom i plinom.

U siječnju prošle godine više od 230 ljudi izgubilo je život u prosvjedima. Sadašnji predsjednik Kasim-Žomart Tokajev ocijenio je da su ih potaknuli strani "teroristi" koji su htjeli preuzeti vlast u zemlji, ali nikad nije iznio dokaze za to.

Tokajev, kandidat za svoj reizbor 20. studenog, otada nastoji učvrstiti svoj a oslabiti položaj svog autoritarnog prethodnika.

Glavni grad Astana, koji je bio preimenovan u čast Nazarbajeva, u rujnu je ponovno dobio staro ime.

Video - Kamera u trgovini uhvatila dvije žene u krađi: Jedna plesom odvukla pažnju, a druga trpala u majicu

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar El Indio
El Indio
14:07 02.11.2022.

Od Kud vam to da je Kazahstan bogata azijska zemlja kad joj je car Putin sef? Mogla bi bit ali nije. Zasto su onda Kazahstanci na baustelu po Moskvi? Tu aferu ce Moskva ugusiit kao pocetkom godine kad je gusilaa prosvjede po Kazahstanu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije