Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varga prozvao ministra Nakića, HUBOL stao uz njegovu odluku

Sindikat umirovljenika Hrvatske, pak, od Nakića traži da hitno povuče svoju odluku jer da će se njome povećati smrtnost
15. veljače 2016. u 19:29 10 komentara 521 prikaza
Siniša Varga
Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Ukidanje Programa 72 sata i Programa plus bivši je ministar zdravlja Siniša Varga na konferenciji za medije nazvao neprimjerenima. Njegov zamjenik Dragan Korolija Marinić rekao je da nema ni stručnog ni humanog razloga zašto bi se netko protivio tim projektima.

Ovo nije politikantsko pitanje, ovo je pitanje zdravlja – poručio je Korolija Marinić argumentirajući da je kroz Program plus pregledano 180 tisuća pacijenata. U šest mjeseci više od 2300 tumorskih bolesnika liječeno je kroz Program 72 sata, čulo se danas u SDP-u. Ti su podaci plasirani i proteklih dana nakon informacije o ukidanju tih programa.

Ministar zdravlja Dario Nakić, podsjetimo, odgovorio je da program za smanjivanje lista čekanja nikad nije ni zaživio, a da je “72 sata” samo naziv jer tumorski pacijenti uvijek imaju prioritet u liječenju.

– S tim programom i bez njega netko tko je obolio od maligne bolesti počinje se liječiti što prije ako to njegovo stanje dopušta – izjavio je Nakić.

Takav stav podržali su i iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika iz koje poručuju kako je suludo inzistirati da se u pacijenta s malignom bolesti mora početi s liječenjem unutar 72 sata, jer ne samo da je u većini slučajeva to nepotrebno, nego je opasno i kontraproduktivno. Sindikat umirovljenika Hrvatske, pak, od Nakića traži da hitno povuče svoju odluku jer da će se njome povećati smrtnost. 

>> Nakić: Oboljeli od tumora i dalje neće čekati preglede 

>> Nakić zaustavio Vargine akcije za liste čekanja i oboljele od tumora

Deceuninck grupa
PROIZVODNJA I EKOLOGIJA
Mogu li uspješno poslovanje na globalnom tržištu i zaštita okoliša ići ruku pod ruku? Jer kako stvari stoje, uskoro će morati
 • Avatar ČEPlN
  ČEPlN:

  varga je pokazao da pojma nema, nakic ce pokazati zna li sto

 • Avatar comparator
  comparator:

  U Švicarskoj nema čekanja na preglede i nema redova u čekaonicama ,a sve je to zbog razrađenog sustava zdravstva koje predviđa izbor u osiguranju. Rizik izabire pacijent i svatko je dužan izabrati osiguranje koje predviđa količinu rizika . Neznam u ... prikaži još! čemu je problem kod nas u uvođenju kvalitetnijeg sustava ?

 • Deleted user:

  sdp-ov guzolizac...pljuc