Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Varaždinskom kirurgu opet će se suditi za smrt mladića tijekom rutinske operacije hemoroida

Nakon što je pacijent umro, povjerenstvo za nadzor Opće bolnice ustanovilo je kako liječnici nisu pogriješili. No kirurgu će se ipak ispočetka suditi
10. svibnja 2019. u 20:47 2 komentara 1072 prikaza
Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Županijski sud usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva te ukinuo i drugu oslobađajuću presudu za varaždinskog kirurga (49) koji je optužen da je skrivio smrt pacijenta (27) tijekom rutinske operacije hemoroida.

SMJEŠTAJ ZA RODITELJE Ministarstvo osiguralo stanove za obitelji djece koja se liječe na riječkom KBC-u

“Prvostupanjski sud pogrešno je i nepotpuno utvrdio bitne činjenice u odnosu na poduzeti operativni zahvat i liječenje pacijenta nakon operacije te pogrešno zaključio da okrivljenik nije počinio kazneno djelo iz optužnice. Općinski sud u Varaždinu dužan je ponovno provesti glavnu raspravu na kojoj će otkloniti utvrđene nedostatke, ponoviti ranije izvedene dokaze i provesti druge dokaze koje ranije nije proveo, iako je viši sud na njih ukazao i u ranijoj odluci o ukidanju prve oslobađajuće presude”, navodi se u rješenju.

Još 2012. protiv kirurga i drugog liječnika, šefa bolničkog odjela, bile su podignute optužnice zbog sumnje da su 2009. tijekom operacije skrivili smrt 27-godišnjeg pacijenta iz Čakovca koji je preminuo od teške sepse nakon rutinske operacije hemoroida. Kirurga se teretilo da tijekom zahvata nije zaustavio krvarenje. Kasnije se odustalo od kaznenog progona protiv šefa odjela varaždinske bolnice.

hitna pomoć BRUTALNO NASILJE Traže sankcioniranje osobe koja je fizički napala kolegu liječnika

– Unatoč pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenta nakon operacije, nije poduzeo nužne dijagnostičke postupke radi pravodobnog uočavanja nastanka dva veća hematoma. Nakon što su hematomi uočeni, okrivljenik je obavio neadekvatan operativni zahvat pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te gnojne upale i teške infekcije – stoji u optužnici.

Nakon smrti pacijenta, povjerenstvo za nadzor Opće bolnice ustanovilo je kako liječnici nisu pogriješili. No, kirurgu će se suditi ispočetka.

Lučki kapetan Robert Baljkas

Ilustracija
Mjesečna plaća
Bolovanje za koronavirus: Koliku naknadu možete dobiti za mjesec u karanteni ili izolaciji
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • ing-12345:

    Ovaj slučaj je samo dokaz ono što u Hrvatskoj već godinama i ptice na grani znaju.: Doktori ubijaju Hrvate a njihove kolege doktori ih pokrivaju sa svojim svjedočenjima da nisu pogriješili sve u stilu operacija uspjela a pacijent je mrtav ... prikaži još!tav i nitko za to nije kriv.

  • ibiza:

    a i nisu komukativni , zivim u Svicarskoj i tamo doktor si uzme vremena za pacijenta i uzu rodbinu a u hrvatskoj samo sa kovertom , cast izizecima...