Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA ODLUKA

Varaždinskom kirurgu opet će se suditi za smrt mladića tijekom rutinske operacije hemoroida

Sud - sudac - sudnica
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
10.05.2019.
u 20:47

Nakon što je pacijent umro, povjerenstvo za nadzor Opće bolnice ustanovilo je kako liječnici nisu pogriješili. No kirurgu će se ipak ispočetka suditi

Županijski sud usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva te ukinuo i drugu oslobađajuću presudu za varaždinskog kirurga (49) koji je optužen da je skrivio smrt pacijenta (27) tijekom rutinske operacije hemoroida.

“Prvostupanjski sud pogrešno je i nepotpuno utvrdio bitne činjenice u odnosu na poduzeti operativni zahvat i liječenje pacijenta nakon operacije te pogrešno zaključio da okrivljenik nije počinio kazneno djelo iz optužnice. Općinski sud u Varaždinu dužan je ponovno provesti glavnu raspravu na kojoj će otkloniti utvrđene nedostatke, ponoviti ranije izvedene dokaze i provesti druge dokaze koje ranije nije proveo, iako je viši sud na njih ukazao i u ranijoj odluci o ukidanju prve oslobađajuće presude”, navodi se u rješenju.

Još 2012. protiv kirurga i drugog liječnika, šefa bolničkog odjela, bile su podignute optužnice zbog sumnje da su 2009. tijekom operacije skrivili smrt 27-godišnjeg pacijenta iz Čakovca koji je preminuo od teške sepse nakon rutinske operacije hemoroida. Kirurga se teretilo da tijekom zahvata nije zaustavio krvarenje. Kasnije se odustalo od kaznenog progona protiv šefa odjela varaždinske bolnice.

– Unatoč pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenta nakon operacije, nije poduzeo nužne dijagnostičke postupke radi pravodobnog uočavanja nastanka dva veća hematoma. Nakon što su hematomi uočeni, okrivljenik je obavio neadekvatan operativni zahvat pa je došlo do dodatnog prodora bakterija u organizam pacijenta te gnojne upale i teške infekcije – stoji u optužnici.

Nakon smrti pacijenta, povjerenstvo za nadzor Opće bolnice ustanovilo je kako liječnici nisu pogriješili. No, kirurgu će se suditi ispočetka.

Lučki kapetan Robert Baljkas

Komentara 2

I1
ing-12345
00:26 11.05.2019.

Ovaj slučaj je samo dokaz ono što u Hrvatskoj već godinama i ptice na grani znaju.: Doktori ubijaju Hrvate a njihove kolege doktori ih pokrivaju sa svojim svjedočenjima da nisu pogriješili sve u stilu operacija uspjela a pacijent je mrtavtav i nitko za to nije kriv.

IB
ibiza
12:41 11.05.2019.

a i nisu komukativni , zivim u Svicarskoj i tamo doktor si uzme vremena za pacijenta i uzu rodbinu a u hrvatskoj samo sa kovertom , cast izizecima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije