Naslovnica Vijesti Svijet

Uskoro bi moglo biti manje novca za Hrvatsku

Emmanuel Macron želi stvoriti poseban proračun koji će biti odvojen od proračuna EU
04. prosinca 2018. u 09:45 6 komentara 423 prikaza
Eurogrupa
Foto: REUTERS

Među ministrima financija država članica eurozone sve je širi konsenzus o potrebi stvaranja posebnog proračuna eurozone, rekao je francuski ministar financija Bruno Le Maire na početku jučerašnjeg sastanka Euroskupine i današnjeg Ecofina u Bruxellesu.

Angela Merkel MARAKEŠKI SPORAZUM UN-ov Migracijski pakt podijelio Europsku uniju

To su sastanci na kojima Francuzi pokušavaju pretvoriti u djelo, odnosno u stvarne odluke, neke od zamisli predsjednika Emmanuela Macrona o reformi EU, poput jačanja eurozone na način da se za nju stvori proračun, zaseban od proračuna EU. Njemačka je dala podršku, premda ne punu, i napisan je jedan zajednički prijedlog, koji predviđa uvođenje poreza na financijske transakcije kao glavnog prihoda nekog budućeg proračuna eurozone.

Brexit EKONOMSKE POSLJEDICE Ukoliko napuste EU bez dogovora, Britanci gube čak 11% BDP-a do 2035.

Države koje na taj način doprinose europroračunu manje bi plaćale u proračun čitave EU (što bi moglo značiti i manje novca za zemlje poput Hrvatske, neto primateljice iz proračuna EU). No, pitanje je može li francusko-njemački prijedlog proći s obzirom na to da mu se snažno protivi niz zemalja okupljenih oko Nizozemske: nordijske i baltičke države članice EU i Irska.

Vlada - sjednica Odluka Vlade Minimalna plaća povećava se na 3000 kuna neto

Neki diplomati u Bruxellesu komentiraju da je njemačka podrška francuskoj reformi eurozone samo načelna i pružena u duhu očuvanja francusko-njemačke suradnje, ali da se Njemačka zapravo oslanja na činjenicu (i priželjkuje to potajno) da će Nizozemska i društvo blokirati taj prijedlog. Ti izvori, citirani u Financial Timesu, kažu da im se to čini kao “inteligentna sabotaža” u režiji Njemačke.

VIDEO: Ivan Pernar izbačen iz sabornice

Matija Vuica
Iskroji svoj život
Matija Vuica: Unikati i rad po mjeri nikada neće izaći iz mode

A1 izdvaja za Vas

 • morejeslano:

  Love nema naravno, Britanija uskoro više neće plaćati Francuzi su se pobunili, Brissel troši lovu na sulude projekte. Hrexit je jedino rješenje i to čim prije!

 • morejeslano:

  Na prvom mjestu neto davatelj za EU je Njemačka 8.9 milijardi eura (prima 11.8 milijardi, daje 20.7 milijardi) Druga je Velika Britanija –netto daje 5.4 milijarde ( prima 6.7 milijardi, a daje 12.1.milijardi eura)

 • Avatar Foton
  Foton:

  Neki si zele Hrexit. Pa da vise nema utjecaja Europe i novca iz Bruxellesa, nego da nas jos vise vode BiH imigranti , a novac odlazi u Sitoki Brijeg. Jos jedna genijalna politicka ideja Rvatina.