Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRENUO NA SAD

Uragan Matthew opustošio Haiti i Dominikansku Republiku, poginulo 26 osoba

Uragan Matthew
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
06.10.2016.
u 07:22

Nacionalni centar za uragane očekuje da će se Matthew posve približiti istočnoj obali Floride u četvrtak navečer.

Uragan Matthew opustošio je u srijedu Karibe, usmrtivši 26 ljudi u Haitiju i Dominikanskoj Republici, nakon čega je skrenuo prema SAD-u gdje su Florida, Georgia, te Južna i Sjeverna Karolina proglasile izvanredno stanje i evakuirale stanovništvo s obalnih područja.

Najsilovitiji uragan u zadnjih deset godina, s vjetrom koji puše 230 kilometara na sat, pogodio je jugozapadni dio Haitija, oštetivši oko 80 posto kuća na području na kojem živi više od 700.000 ljudi. U ruševinama i poplavama poginulo je najmanje 22 ljudi.

Haiti, najsiromašnija srednjoamerička država, trebao je u nedjelju provesti predsjedničke izbore, no oni su odgođeni zbog katastrofalnih posljedica uragana. Haiti je najranjivija od svih karipskih zemalja kada su u pitanju vremenske nepogode, ponajprije zbog uznapredovale deforestacije i erozije zemljišta.

Uragan je poharao i Dominikansku republiku, gdje je poginulo četvoro ljudi, a obrušio se i na istočni dio Kube, na područje 90 kilometara istočno od Guantanama.

Radi se o uraganu koji je na karipskom području dosegao jakost četvrte kategoriji, na ljestvici od pet, da bi u srijedu popustio i pao na treću kategoriju. No, stručnjaci iz američkog Nacionalnog centra za uragane upozoravaju da bi ponovno mogao ojačati pri prolasku iznad zagrijanih voda kraj obale Floride.

Nacionalni centar za uragane očekuje da će se Matthew posve približiti istočnoj obali Floride u četvrtak navečer.

>> Stiže Matthew, najsnažniji karipski uragan od 2007.

>> Tropska oluja pogodila Meksiko: U odronima tla poginulo najmanje 40 osoba

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije