Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOK U HERCEGOVINI

Unuk diktatora Kim Jong-ila dolazi na školovanje u Mostar

Kim Jon Il
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/3
27.09.2011.
u 17:29

Kim Han-sol 
bit će u školi zajedno i s učenicima iz Amerike. U koledžu šute i ne daju informacije, zatvorili su se kao Sjeverna Koreja.

Na službenom upisnom listu Ujedinjenog koledža svijeta u Mostaru, pod rednim broj 33, stoji ime Kim Han-sola, unuka sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila.

On je, zajedno sa 74 polaznika iz cijeloga svijeta, ove godine postao učenik šeste generacije ove škole u sklopu međunarodne organizacije Obrazovanje u akciji. Ime 16-godišnjeg unuka korejskog vođe našlo se među imenima polaznika iz 29 zemalja, pa tako i onih iz Bosne i Hercegovine, a sama je informacija šokirala Hercegovinu jer se malo tko nadao gostu iz Sjeverne Koreje. Koledž je bez komentara
.

Upravo su oni i njihovi roditelji dopisniku sarajevskog Dnevnog avaza prenijeli vijest da će unuk korejskog komunističkog diktatora, po nagovoru svog oca Kim Jong-nama, koji je godinama u svjetskim političkim i medijskim krugovima spominjan kao najozbiljniji nasljednik Dragog Vođe, pohađati nastavu s njihovom djecom. Iako ih demantiraju podaci koje su objavili na svojim službenim internetskim stranicama, u upravi Ujedinjenog koledža svijeta u Mostaru navukli su veo tajne, što nas je podsjetilo na ponašanje mjerodavnih u zemlji iz koje dolazi njihov polaznik.

O unuku Kim Jong-ila jednostavno ne žele razgovarati. Iz obnovljene žute zgrade na središnjem mostarskom trgu stizale su tek neodređene informacije. Glasnogovornica Ujedinjenog koledža svijeta Meri Musa, po naputku uprave, samo je znatiželjnim novinarima ponavljala: “Nemamo komentara, nemamo što reći na objavljenu informaciju, žao mi je”. Ako tajnu o kojoj će ovih dana brujati cijeli svijet ljubomorno zna čuvati uprava koledža, to ne znaju njihovi polaznici i roditelji, koji su nam u nekoliko pojedinačnih razgovora priznali da su ipak malo šokirani informacijom da će s njima dvije godine nastave slušati unuk diktatora države koja je više od 50 godina sinonim za zatvorenost.

– Da se ne bi pogrešno shvatilo, nismo šokirani time što će on slušati nastavu s našom djecom. Iznenadilo nas je zapravo kako je doznao za naš koledž i odlučio doći u Mostar – kaže jedan roditelj koji je želio ostati anoniman. Iako su gotovo svi učenici već početkom rujna ove godine sjeli u školske klupe koledža, dolazak kolege Kim Han-sola još se čeka.

– Nemamo ništa protiv da dođe. Jedva čekamo da ga vidimo – prenijela nam je jedna polaznica koledža iz BiH svoje dojmove o dolasku sjevernokorejskoga kolege. Učenici i roditelji polaznika, koji zbog mogućih neugodnosti za svoju djecu nisu htjeli otkriti svoja imena, sa simpatijama su komentirali dolazak maloljetnog unuka korejskog diktatora.

– Znači da je koledž dobar i da su se naša djeca upisala u pravu školu, kad je i “mali“ iz Sjeverne Koreje odlučio završiti srednjoškolsko obrazovanje u Mostaru, u Ujedinjenom koledžu svijeta – rekao nam je otac jedne polaznice iz BiH. Vijest da su otac i djed, inače vođe sjevernokorejske diktature i dežurna smetala u globalnoj svjetskoj politici, svog potomka, koji bi ih možda za nekoliko godina mogao zamijeniti, odlučili poslati u Mostar, naišla je na blagi podsmijeh standardno ironičnih Mostaraca.

– Pa gdje je baš našao Mostar, što ga nije poslao u Pariz ili Peking, što će ovdje raditi – bio je prvi i najtipičniji komentar sredovječnog muškarca koji se predstavio kao Marinko. Dok je jedan dio njih začuđeno odmahivao glavom ne vjerujući u “novinarske patke”, drugi je, istina onaj manjinski, hvalio Ujedinjeni koledž svijeta i obrazovanje koje on učenicima iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i cijeloga svijeta pruža. I prijašnjih godina Ujedinjeni koledž svijeta po svom specifičnom stilu upisivanja i izvođenja nastave budio je znatiželju medija i javnosti. Primjerice, u istom razredu nastavu su pohađali i Srbi i Albanci, ili Izraelci i Palestinci, i na kraju su postali pravi prijatelji. Možda će dolazak unuka Kim Jong-ila u Mostar biti uvod u trajno prijateljstvo s jednim od učenika koji dolazi iz američke savezne države Louisiane.

Komentara 14

MR
mraf
20:48 27.09.2011.

U Zagrebu ne postoji nikakav.... Saobracajni....

RE
@rea
20:50 27.09.2011.

\"Ujedinjeni koledž svijeta u Mostaru\" wtf ?

OB
-obrisani-
00:11 28.09.2011.

hercegovci se ukazati dobrodošlicu malom diktatorčiću i zauvijek zadužiti narod svjeveren koreje koja bi poslje mogla lobirati za treći entitet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije