Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda o 'outsorcingu'

Unajmljenim radnicima ista prava kao i redovnima

čistačice
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/2
14.03.2014.
u 14:45

Posljedice - 
Bit će zanimljivo vidjeti kako će se presuda reflektirati na izmjene ZOR-a.

Zagrebački županijski sud donio je presedansku pravomoćnu presudu po kojoj agencije za privremeno zapošljavanje moraju radnicima koje su ustupili tvrtkama, uz jednaku plaću za isto radno mjesto i iste poslove, isplaćivati i sva materijalna prava, božićnicu, regres i uskrsnicu ako ih imaju zaposlenici tih tvrtki.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se presuda reflektirati na izmjene Zakona o radu (ZOR), odnosno outsourcing u javnim tvrtkama.

Slučaj 24 radnika

– Ovo je prva pravomoćna presuda po kojoj su agencije dužne isplatiti agencijskim radnicima sva materijalna prava, božićnicu, dar za djecu i regres ako ih uživaju i zaposlenici tvrtke kojoj su ustupljeni agencijski radnici. Postavlja se pitanje opravdanosti outsourcinga u javnim tvrtkama jer koja je opravdanost da ljude mičete s radnih mjesta, a onda za te poslove uzimate agencijske radnike koji, osim plaće, imaju ista prava kao i zaposlenici – smatra odvjetnik Denis Bajs koji je zastupao radnike u tužbama protiv agencija za privremeno zapošljavanje.

Riječ je, kaže, o 24 radnika, a pravomoćne presude donesene su u tri-četiri slučaja. Kako je riječ o istovrsnim sporovima, sud će zauzeti isti stav u svim. Prvostupanjski sud u slučaju radnika ustupljenih na rad HT-u zaključio je da materijalna prava ne predstavljaju uvjete rada, koji prema ZOR-u iz 2009. i prema direktivi EU o agencijama za privremeno zapošljavanje trebaju biti jednaki za zaposlenike i za agencijske radnike na određeno. No Županijski sud presudu je preinačio. N. S. je preko agencija Centar poslova i Electus DGS za privremeno zapošljavanje ustupljena na radno mjesto agenta HT-u od 1. srpnja 2008. do 30. studenog 2010.

Izjednačeni zaposleni i ustupljeni radnik

Tužbom je tražila regres, uskrsnicu i božićnicu koje su dobili zaposlenici HT-a. Presuđeno je da ima pravo na sve to kao i zaposlenici HT-a za razdoblje od 1. siječnja 2010. jer je otad na snazi ZOR iz 2009. po kojem su izjednačena primanja zaposlenika i agencijskih radnika na istim poslovima, ali i uvjeti rada.

– Zakonodavac je implementirao direktivu EU pri donošenju ZOR-a 2009. i izjednačio zaposlenog i ustupljenog radnika koji radi na istim poslovima u tvrtki kad je riječ o svim uvjetima rada pa ustupljeni radnik ima pravo i na božićnicu, regres... koje ima zaposlenik – obrazložio je sud. Do siječnja 2010. na snazi je bio ZOR po kojem agencijski radnik nije imao pravo na prigodne nagrade pa je presuđeno i da N.S. nema pravo na božićnicu za 2008. te regres i uskrsnicu za 2009. od agencije Electus DGS te božićnicu za 2009. od Centra poslova.

Argument sindikatu

– Ovo je važna presuda koja će imati dalekosežne posljedice i argument je sindikatima protiv outsourcinga u javnim službama jer on ne može biti mjera za smanjenje proračunskog deficita i povećat će troškove. Ako agencijski radnici imaju sva materijalna prava kao i zaposlenici tvrtki, nema uštede jer RH iz proračuna plaća agencijama rad tih radnika u javnim ustanovama – kaže sindikalist Željko Stipić. Dodaje da će HUP sve učiniti u pregovorima o ZOR-u da onemogući izjednačavanje prava agencijskih radnika i zaposlenika tvrtki, a sindikati će učiniti sve da se to ne dogodi. Pitanje je kako će se nakon ove presude postaviti Ministarstvo rada u pregovorima o izmjenama ZOR-a i outsourcingu. Na upit bi nam trebali odgovoriti danas.

>>Orah: Novim ZOR-om otvaraju se širom vrata radu preko agencija

>>Rent-a-radnik i tri godine – Produljuje se rok za privremeno zapošljavanje

Komentara 1

KA
kafka
15:25 14.03.2014.

Koja podvala! Ista prava - naravno - ali tko kaže da će biti u istoj poziciji da bi ostvarili ista prava? Da li će imati isti ugovor, iste plaće i isti kolektivni ugovor? Naravno ne! Pa onda niti neće imatiimati ista prava! .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije