Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgojni program

Umjesto kazni i ukora, mlade čeka rad za opće dobro

'06.10.2012., Zagreb - Predstavljanje Jeti Art projekta. Oslikavanje snowboard kucice je jedna od aktivnosti projekta. Trecu godinu zaredom Jeti art projekt otvara snowboard sezonu na Sljemenu neobicn
'Goran Jakus/PIXSELL'
01.03.2013.
u 18:00

Mladi su ovime dobili poruku da je nekome važno njihovo ponašanje

U Hrvatskoj maloljetnici godišnje počine 8000 prekršaja od kojih jednu četvrtinu na području Zagreba. Za prekršaje im se izriče sudski ukor ili novčana kazna, što često ne dovodi do efikasnih promjena u njihovu ponašanju. Stoga je na problem neprihvatljivog ponašanja maloljetnika, a prije nego što skrenu u maloljetničku delinkvenciju, Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež odgovorila pilot-projektom \"Halt (stop) program\", koji problematično ponašanje maloljetnika rješava alternativnim sankcijama.

Jedna majka bila protiv

Riječ je o tome da se maloljetnicima u nazočnosti njihovih roditelja umjesto procesuiranja nudi da pristanu na društveno koristan rad te tako preuzmu odgovornost za svoje ponašanje. Prva faza pilot-projekta \"Stop program\" je završena u zagrebačkoj općini Trnje, a u društveno korisnom radu sudjelovalo je 10 maloljetnika.

Evaluaciju projekta radila je profesorica socijalnog rada sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Marina Ajduković, a rezultati projekta bit će danas predstavljeni. Uskoro ćemo doznati hoće li ovaj alternativni program, koji se u Nizozemskoj provodi 30-ak godina i tamo je dao odlične rezultate, zaživjeti i u cijeloj zemlji ako se s tim usuglase Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo socijalne politike.

– Deset maloljetnika od 14 do 16 godina koje je policija zatekla vani poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili odrasle osobe, a u društvu u kojem se na klupicama pilo ili se nedolično ponašalo, vikalo, gurkalo, dobacivalo ružne riječi, prošlo je ovaj program u dogovoru s policijom i socijalnim pedagogom. Odradili su četiri sata društveno korisnog rada, a mogli su birati između Doma za starije i nemoćne, Nogometnog kluba Trnje, izviđačke udruge i udruge Ambidekster te Centra za duhovnu pomoć. Nakon toga socijalni pedagog je opet razgovarao s maloljetnicima i njihovim roditeljima i prve reakcije roditelja i maloljetnika bile su pozitivne. Samo se jedna majka i jedna maloljetnica nisu željele uključiti u program, odnosno majka je rekla da će se sama nositi s tim problemom i sve odraditi sa svojim djetetom jer se ona osjeća krivom – kaže Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Humanitarni rad pomagao je maloljetnicima da svoje ponašanje sagledaju iz drugog aspekta, a za njih je pozitivno bilo što su dobili poruku da je nekome važno njihovo ponašanje, da nisu samo broj, koji će ući u nečiji ured, dobiti iznos novčane kazne ili rješenje o ukoru i izaći van.

Kad postanu delinkventi

– Cilj Stop programa je reagirati prema maloljetnicima kada ih se prvi put uhvati u lošem ponašanju, a prije nego što neki od njih postanu delinkventi – ističe sutkinja Petö Kujundžić. Ovaj pilot-projekt nameće i potrebu izmjena Zakona o prekršajima, jer se njime ne predviđa alternativno kažnjavanje, nego sankcioniranje ukorom ili novčanom kaznom. A cilj je kasnije ovim programom obuhvatiti i maloljetnike, koji krše javni red i mir, tuku se na ulici ili šaraju po fasadama. Ako je budu morali i očistiti, drugi put će dvaput razmisliti prije nego što uzmu sprej u ruke.

Komentara 3

GL
gloria
18:10 01.03.2013.

Konačno nešto pametno. Grad nam je prepun ogavnih grafita. Neka i njihovo skidanje uđe u program društveno korisnog rada, jer će im vjerojatno usahnuti inspiracija da slikaju po skupim fasadama.

CK
cuger koji sjedi
18:46 01.03.2013.

– Deset maloljetnika od 14 do 16 godina koje je policija zatekla vani poslije 23 sata bez pratnje roditelja ili odrasle osobe, a u društvu u kojem se na klupicama pilo ili se nedolično ponašalo, vikalo, gurkalo, dobacivalo ružne riječi ---- s kojim se glupostima policija bavi..to su valjda njima dobacivali kad su vidjeli da idu na njih bez razloga ko i obično da nađu pola džointa od 2 mikrograma.

ML
Mr.L
21:07 01.03.2013.

Osobno, to mi se ne sviđa. Njihov rad će onda imati smisla i na taj način maloljetnici će misliti: ''Hej, kaznili su me, a ovo što radim ima smisla.'' Kazne se trebaju postrožiti jer kada osjetiš na vlastitoj koži, to više nikad nećeš napraviti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije