Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMOVIRANJE ROMANA 'Heartstopper'

Udruga traži ispriku od HRT-a: 'Povrijeđeni su roditeljski, vjerski, ali i moralni osjećaji'

A copy of "Heartstopper" by British author Oseman is displayed in Hungary's second largest bookstore Lira in Budapest
BERNADETT SZABO/REUTERS
08.09.2023.
u 10:03

Hrvatski pokret za život i obitelj traži i da pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, upozori HRT na neprimjerenost promoviranja sadržaja koji djecu, bilo eksplicitno ili implicitno, prerano izlaže homoseksualnoj ili bilo kojoj drugoj vrsti seksualne orijentacije i ponašanja

Udruga Hrvatski pokret za život i obitelj navodi kako roman "Heartstopper", promoviran na Hrvatskoj radioteleviziji, izlaže djecu neprimjerenim seksualnim sadržajima. Okosnica romana, engleske autorice Alice Oseman, je homoseksualna veza dvojice dječaka a roman obrađuje i teme identiteta, seksualnosti i mentalnog zdravlja. Udruga ističe kako je prilog o romanu emitiran na "Dnevniku" i "Vijestima iz kulture" Hrvatske radiotelevizije 20. kolovoza.

"Smatramo da je već samo izdavanje takve vrste literature problematično jer je ista namijenjena prvenstveno maloljetnoj publici od 12 godina i više, dakle, djeci koja zbog svoje emocionalne i tjelesne nezrelosti nisu sposobna samostalno procesuirati poruke i sadržaj tog romana koji evidentno nisu primjereni za njihovu dob. Naime, opće je poznato, a to su potvrdila i brojna znanstvena istraživanja, da je češće i ranije izlaganje djece seksualnim sadržajima, bilo eksplicitnim bilo implicitnim, povezano sa stvaranjem permisivnijih stavova prema seksualnosti te ranije seksualne aktivnosti", stoji u priopćenju kojeg potpisuje Martina Lukić, predsjednica udruge.

VEZANI ČLANCI:

Priča, nastavlja udruga, utječe na formiranje identitetskih te svjetonazorskih i moralnih vrijednosti kod djece te zadire u pravo roditelja na samostalan odgoj vlastite djece.

"Iako kao udruga smatramo da djecu treba odgajati tako da uvažavaju i poštuju svaku osobu, neovisno o seksualnoj orijentaciji, mišljenja smo da je to prije svega zadaća roditelja te da se isto treba činiti na način koji ne uključuje promociju i poticanje dječjih homoseksualnih odnosa", navodi se te dodaje kako je HRT odlučio "u dobro gledanom terminu promovirati krajnje kontroverzno djelo, nepoznate strane autorice".

"Ovim skandaloznim prilogom povrijeđeni su roditeljski, vjerski, ali i moralni osjećaji brojnih gledatelja zbog čega tražimo od ravnateljstva HRT-a reakciju na ovu emisiju te ispriku gledateljima od strane uredništva emisije 'Vijesti iz kulture'. Promoviranjem navedenog romana na javnoj televiziji u emisiji koja bi trebala pratiti hrvatsku kulturu prijeđena je svaka granica i mjera dobrog ukusa, ali i prekršen članak 24. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima koji propisuje da u okviru radiotelevizijskog programa kao niti elektroničkim publikacijama nisu dopušteni sadržaji koji mogu naštetiti mentalnom ili moralnom razvoju maloljetnika. Stoga pozivamo Agenciju za elektroničke medije da utvrdi je li u konkretnom slučaju došlo do kršenja spomenutog zakona te reagira na način i u okviru svojih zakonom propisanih ovlasti", priopćeno je. 

VEZANI ČLANCI:

Hrvatski pokret za život i obitelj traži i da pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske, Helenca Pirnat Dragičević, zatraži od HRT-a očitovanje o navedenom te upozori HRT na neprimjerenost promoviranja sadržaja koji djecu, bilo eksplicitno ili implicitno, prerano izlaže homoseksualnoj ili bilo kojoj drugoj vrsti seksualne orijentacije i ponašanja. 

"Pozivamo također sve ostale institucije čiji je zadatak skrb i briga za dobrobit djece i obitelji, uključujući i predstavnike civilnog sektora i vjerskih zajednica, da se usprotive emisijama takvog sadržaja na javnoj televiziji. Zaključno, o svemu navedenom smatramo potrebnim izvijestiti i Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora, kao matično radno tijelo Sabora nadležno za područja koja se odnose na obitelj te posebnu zaštitu djece i mladih, od kojeg zahtijevamo da sazove radnu sjednicu na temu sve učestalijeg prikazivanja te promocije sadržaja na javnoj televiziji koji izlaže djecu neprimjerenim seksualnim sadržajima ili sadržajima koji uključuju ranu seksualizaciju same djece", stoji u priopćenju. 

VIDEO Zavadlav se potukao u zatvoru? Naguravanje je krenulo ispred kantine, uskočili policajci

Komentara 5

IL
ilustrator
10:40 08.09.2023.

premlaka reakcija udruge. vezat se lancima i protestirat na nekoj važnoj prometnici. ležat ta trgu, lupat loncima pred saborom...pa nek samo kopiraju aktivnost i metode današnje "elite" u zg.

Avatar mrIvan
mrIvan
12:29 08.09.2023.

Poljaci ili ne moraju se uzeti u obzir roditelji. Nije samo pitanje sadržaja za djecu ove ili one dobi - već i stavova roditelja.

SA
sani1
11:25 08.09.2023.

Poljaci ponovno jašu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije