Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ubirali plodove koji su vlastitih ruku djelo

Pored berbe učenicima je zanimljivije bilo pravljenje soka, čipsa, kolača, štrudli te rezanje jabuka za ocat
17. listopada 2013. u 14:55 0 komentara 107 prikaza
Osnovnoškolci beru svoje jabuke (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Otkada su 2004. godine stekli status "Međunarodne ekoškole", u bjelovarskoj IV. Osnovnoj školi ozbiljno se prihvatili posla kako bi opravdali tu laskavu titulu. Osnovni cilj provedbe ekoprojekata jest potaknuti mlade naraštaje da aktivno sudjeluju u vođenju brige za zdrav i čist okoliš te osvješćivanju ekoloških problema današnjice i njihovih mogućih posljedica u budućnosti kao i mogućnostima njihova rješavanja na lokalnoj i globalnoj razini. Stoga se posebna pažnja posvećuje obilježavanju važnijih datuma iz područja ekologije i zaštite okoliša, a kao što su primjerice i Dan kruha i jabuka.

Među ostalim na prostoru područne škole Gornje Plavnice, učenici su prije nekoliko su godina zasadili ekovoćnjak, da bi ove godine odradili i prvu berbu jabuka.

– Značajno je istaći da je riječ o starim domaćim sortama jabuka, a berba je odrađena u sklopu terenske, odnosno nastave u prirodi – ističe učiteljica Dragica Smonkar, a koja se također ozbiljno prihvatila zadaće uspinjanjem na stablo. Dodaje da je u berbi sudjelovalo stotinjak učenika 4. razreda uz asistenciju roditelja, baka i učitelja, a koji su im pomogli i u stvaranju dojmljive izložbe plodova jeseni i svega što se od njih pretvara u slatke delicije.

– Naime, pored berbe učenicima je još zanimljivije bilo pravljenje soka, čipsa, kolača, štrudli te rezanje jabuka za ocat dodaje D. Smonkar, zaključujući kako će berba jabuka ubuduće biti jesenska tradicija.

>>Domaće kruške, jabuke ili breskve na tanjurima 140.000 osnovaca

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.