Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

U smeću završilo 25 tona neprodanog krumpira

krumpir
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
13.11.2009.
u 17:10

Vijest da je na deponij dovezena veća količina jestivog krumpira u trenutku se proširila romskim naseljima; S krumpirom koji tržište ne želi nemamo kamo, žaže M. Dodlek.

- Ma, ovaj u vrećama je bil dobar, a ovaj u rinfuzi je slabije kvalitete, ali i tu se može naći koji dobar komad.

Blagoslov Općine
Bit će sve skupa oko 80 kila, a to će nam biti dosta za tri do četiri mjeseca - kaže žena prebirući po brijegu gomolja koji je tvrtka Dodlek iz Belice bacila na općinski deponij nazvan Belička graba.

U smeću su završile tone ovogodišnjeg krumpira, i to ne samo međimurskog, nego i - ličkog! Nemajući kamo s krumpirom slabije kvalitete koje trgovačke kuće ne žele na svojim policama, kao i onog već pakiranog u vreće od 2,5, pet i 10 kilograma, koji je tijekom transporta zbog prevelike vlage stao klijati, tvrtka Dodlek je uz blagoslov Općine na deponij istresla oko 25 tona gomolja.

- S krumpirom koji tržište ne želi, pa nam ga vraća, jednostavno nemamo kamo! Surađujemo s tvrtkom iz Vinkovaca kojoj vozimo takav krumpir na preradu, no došlo je do kratkog zastoja, pa nam je ostalo 25 tona. Uz međimurski koji otkupljujemo od proizvođača, bacili smo i nešto ličkog krumpira koji za nas na 30 hektara proizvodi kooperant iz Plaškog. Mi ga prepakiravamo i prodajemo Konzumu. Zato na vrećama i piše da je to lički krumpir - kaže Mirjan Dodlek, najveći poduzetnik na tržištu krumpira u Hrvatskoj.

Vijest da je na deponij dovezena veća količina jestivog krumpira u trenutku se proširila romskim naseljima, pa je danas ujutro u Belicu dojurilo desetak kombi vozila i automobila, a neki su vreće prevozili i na biciklu.

Kao kompostiranje
Bračni par iz Orehovice na dva je bicikla uspio nagurati deset vreća! Zato će morati pješačiti jer na biciklu nema mjesta za vozače.

- Nećemo se stići vratiti po još jednu turu, pa smo natrpali koliko ide. Šteta je ostaviti tako dobar krumpir - kaže muškarac od kojih 40 godina. Ono što je ostalo, Općina će zatrpati bagerom.

Iskopat ćemo grabu i zatrpati. Prošle godine je na takav način sanirano oko 2000 tona. To je na neki način kompostiranje koje nije ekološki štetno i nema posljedica. Znamo da to nije u skladu sa Zakon o zbrinjavanju otpada, ali nemamo drugog rješenja jer bi proizvođači krumpir bacali posvuda - kaže načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi.

Ključne riječi

Komentara 25

FR
frabrne
07:55 14.11.2009.

baca ti slabo pomazes svojima, kad pises da je dovoljno 300 kn/ha za sjemensku psenicu (umjesto minimalnih 700 kn) i zanima kakav traktor imas kad ti je dovoljno 10 litara goriva za pripremiti 1 Ha za sjetvu (meni treba cca 50 litara) .

OB
-obrisani-
17:23 13.11.2009.

Žao mi je ogromne stvarne štete.Baciti 2000 tona(prošle godine,a i ove će)!?Za one koji ne znaju to je 80 šlepera po 25 tona.Trgovački lanci ucjenjuju,ljudima skuplje biva pakiranje od cijene koju dobiju.Ugašeno svjetlo u krčmi Hrvatska!

CA
CaptMikulaMali
16:29 15.11.2009.

I onda kažemo da smo katolička zemlja, da nam je kršćanska tradicija svetinja i onda se ovako bacanjem hrane okrenemo od Boga. Ma morat će nas vrag progutati kad nama Bog okrene leđa!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije