Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okupilo se tisuće prosvjednika

U Sjevernoj Makedoniji prosvjedi protiv predloženih mjera vezano uz članstvo u EU

Supporters of North Macedonia's biggest opposition party VMRO-DPMNE protest demanding early elections, in Skopje
Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS
1/4
03.07.2022.
u 16:30

Mediji prenose da je tisuće prosvjednika u subotu navečer izašlo na ulice Skoplja, a okupila ih je opozicijska stranka VMRO-DPMNE, koja također traži ostavku vlade premijera Dimitara Kovačevskog, iz redova socijaldemokrata. Opozicijska stranka je najavila da će se prosvjedi nastaviti i u nedjelju navečer.

Tisuće Sjevernomakedonaca prosvjedovalo je zbog mjera koje su predstavljene kako bi se riješio spor sa susjednom Bugarskom koja koči planove Skoplja za članstvo u Europskoj uniji, prenijeli su u nedjelju lokalni mediji.

Mediji prenose da je tisuće prosvjednika u subotu navečer izašlo na ulice Skoplja, a okupila ih je opozicijska stranka VMRO-DPMNE, koja također traži ostavku vlade premijera Dimitara Kovačevskog, iz redova socijaldemokrata. Opozicijska stranka je najavila da će se prosvjedi nastaviti i u nedjelju navečer.

Bugarska od kraja 2020. godine blokira početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije u EU. Tvrde da Skoplje ne prihvaća bugarsko tumačenje njihove zajedničke povijesti, te da to nije uvršteno u makedonski ustav i školske kurikulume.

Sofija makedonski jezik smatra dijalektom bugarskog jezika, a ove dvije države sporove imaju i oko prava bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Posljednjih dana svog šestomjesečnog predsjedanja Europskom unijom, Francuska je predstavila više kompromisnih rješenja kako bi se ovaj problem što prije riješio.

VMRO-DPMNE smatra da je posljednji francuski prijedlog predstavlja "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda", a vladu Kovačevskog optužuju za prihvaćanje "poniženja i iskrivljavanja identiteta".

Prije nego se pojavio trenutni spor sa Sofijom, upravo je Pariz bio taj koji se protivio pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje obje imaju formalni status kandidata za članstvo u EU.

 

Komentara 1

DU
Deleted user
18:19 03.07.2022.

Ma što će im EU koji ih ne želi. S jedne strane Ukrajina koja je u ratu, a u isto vrijeme i najkorumpiranija zemlja Evrope dobiva status kandidata samo tako, a Makedonce maltretiraju kao što su i nas. Ti isti isti Bugari i Rumunji ušli su u EU na isti načina kao i Ukrajina odmah su ih pustili iz straha da ih ne uzmzu Rusi pod svoje. Kakva je tu pravda i kakvi kriteriji. Bježite od toga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije