Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MJERE IZ 19. STOLJEĆA

Capak: Nemamo moderna sredstva kojima bi se mogli boriti protiv ove bolesti

Foto: Screenshot/HRT
27.04.2020.
u 22:59

Svatko mora sebi izračunati je li mu isplativo otvoriti. Između ostalog postoji i dodatni trošak za maske i dezificijense. Mislim da ćemo tek za 8 do 10 dana dobiti pravu sliku.

U večerašnjem Otvorenom HRT-a gostovali su Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore i Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca.

Tema je bila postupno otključavanje gospodarskih aktivnosti. Život će nam se polako vraćati, ali ne baš u normalu, jer ćemo se na svakom koraku morati pridržavati strogih epidemioloških mjera.

Capak je istaknuo da imamo jako dobre rezultate.

- ECDC je objavio izvješće s prognozama. Moram reći da je situacija kod nas jako povoljna i imamo jako dobre rezultate. Pripremili smo se za najgore, imamo jako velike rezerve. Time smo si stvorili krediti da možemo ići u i izlaznu strategiju i možemo popuštati mjere. U slučaju da dođe do pogoršanja, mi se uvijek možemo vratiti na staro.

Ranogajec je rekao da je Vlada zaštitila obrtnike.

- Oko 600 obrta od 12 tisuća ih nije otvorilo. Npr. elektromaterijali koji nisu uspjeli uvjete ili cvjećari koji nemaju sprovode, vjenčanja. Očekujemo da će biti posla.

Majetić je rekao da bi bilo dobro da se ova emisija ponovi za dva tjedna kako bi se tada vidjeli rezultati.

- Tek je prvi dan. Neki nisu otvorili jer imaju previše šute zbog potresa ispred dućana. Svi žele otvoriti i raditi. Bit će tu puno ograničenja. Svi će vidjeti koliko je isplativo. Moramo se koncentrirati na one koji nisu otvorili jer nema potražnje ili zbog zabrana stožera.

Horvat je iznio ključne činjenice.

- U Njemačkoj, Austriji, Švedskoj kompariramo Hrvatsku koja ima puno manje zaraženih i umrlih i spriječili smo ulaz virusa u staračke domove. Mjere su efikasne i to je ključ. Vladina je odluka ide se u otpuštanje mjera. Kroz tri tjedna ćemo pratiti situaciju. 26. i 27.travnja ili 10. ili 11.svibnja su važni datumi. Vidjet ćemo staje li se s nečim ili počinje. Vjerovat ćemo preporukama epidemiologa.

- Dobili smo bitku sa sa zdravljem sad idemo u bitku za ekonomiju, istaknuo je Majetić.

Ranogajac je istaknuo da je zdravlje na prvom mjestu.

- Svatko mora sebi izračunati je li mu isplativo otvoriti. Između ostalog postoji i dodatni trošak za maske i dezificijense. Mislim da ćemo tek za 8 do 10 dana dobiti pravu sliku. Preko fiskalizacije ćemo vrlo brzo vidjeti pravo stanje stvari. Još jedna zabrinutost je to što se vrtići i škole otvaraju tek 11. svibnja pa je velika većina roditelja ostala kod kuće.

Horvat je rekao da su političke odluke donesene.

- Slijede poslovne odluke. To ćemo brzo vidjeti kakve će biti. Nitko od nas u nečije ime ne može donijeti odluke hoće li netko otvoriti.

Capak je rekao da je jedna od ključnih elemenata širenja ove bolesti socijalni kontakt.

- I nažalost nemamo moderna sredstva kojima bi se mogli boriti protiv ove bolesti nego se moramo boriti mjerama karantene i distanciranja iz 19. stoljeća. Nažalost drugih načina nema. Mislim da je moguće organizirati se i pridržavati mjera. Na svakom javnom vozilu su upute kako se treba ponašati. Očekujemo od građana da se pridržavaju mjera. 

Komentara 3

BR
brrrrn
00:55 28.04.2020.

Ekonomija i zdravlje su uzročno posljedično vezani. Takodjer i korupcija itd. Sa padom ekonomije pada i zdravstveni sustav i kvaliteta prehrane i općenito kvaliteta života. Samim time i zdravlje. Zanimljivo je da svi ovi naši experti stalno pričaju o zdravlju a nitko niti jednom nije spomenuo dizanje imuniteta uz kvalitetnu prehranu i kretanje. Naš imunolośki sustav uz higijenu je bio i ostat će naša najbolja obrane protiv zaraznih bolesti.

HR
hrvoje56
08:26 28.04.2020.

Po Capakovoj logici išlo se na popuštanje mjera jer imamo puno slobodnih kreveta za novo oboljele.Stvarno dobar argument.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije