Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
samoubilački napad

U odmazdi za Bin Ladenovu smrt poginulo 80-ak mladih vojnika

pakistan (1)
Foto: AFP/PIXSELL
1/5
13.05.2011.
u 07:25

- Pakistan i američke vojne snage mogu očekivati još ovakvih napada, poručuju talibani

Kao odmazdu za ubojstvo Osame bin Ladena, pakistanski talibani izveli su samoubilački napad na centar za obuku u Pakistanu, pri čemu je poginulo najmanje 80 ljudi, a 140 je ranjeno. Gotovo svi ubijeni bili su mladi regruti koji su upravo završili devetomjesečnu obuku, kazali su lokalni dužnosnici.

– Pakistan i američke snage moraju se pripremiti za nove napade – kazao je za CNN Ihsan Ullah Ihsan, glasnogovornik pakistanskih talibana. Optužio je pakistansku vojsku da je Bin Ladena izdala Amerikancima, a za jučerašnji je napad ustvrdio da je tek prvi u nizu.

Ispitane žene

– Osama je bio naš veliki vođa, a njegovi će ubojice morati platiti cijenu – ustvrdio je Ihsan. Dvije uzastopne eksplozije dogodile su se u trenutku kada su regruti napuštali Shabqadar Fort, centar za obuku u okrugu Charsadda na sjeverozapadu zemlje, 35 kilometara od Peshawara. Mladi vojnici upravo su ulazili u autobuse koji su ih trebali odvesti iz kampa kada su dvojica napadača aktivirala eksploziv. Komadi tijela pomiješali su se s razbijenim staklom, a vozila su se zapalila. U tom centru obučavale su se jedinice koje su se regrutirale među paštunskim plemenima, a koje su se borile protiv pripadnika Al-Qa’ide i talibana duž afganistansko-pakistanske granice i za to dobivale financijsku pomoć SAD-a. Pakistanski talibani blisko surađuju s Al-Qa’idom. Cilj im je srušiti vladu u Pakistanu i uspostaviti islamističku vlast.

U međuvremenu, američki obavještajci razgovarali su s tri Osamine supruge u Pakistanu. Kako javlja CNN, supruge su prilikom razgovora bile “neprijateljski nastrojene prema Amerikancima”. Prema svjedočenju obavještajaca, u ime svih govorila je najstarija od tri prisutne udovice, Khariraih Sabar, majka Hamze, sina za kojeg se smatra da je jedini po ideologiji i načinu borbe naslijedio oca. Uz nju, u kompleksu je bila i Sisham Sabar, majka Kalida, za kojeg se smatra da je zajedno uz oca poginuo u napadu američkih marinaca, te do sada najspominjanija peta supruga, mlada Ammal as-Sadah, koja je u pucnjavi ranjena u nogu. Bin Laden je, podsjetimo, imao pet supruga. Prva žena Najwa Ghanem, s kojom je imao 11 djece, napustila ga je neposredno prije napada 11. rujna te se smatra da živi u Siriji. Druga supruga Khadijah Sharif od njega se službeno razvela i živi u Saudijskoj Arabiji. Treća i četvrta supruga, koje su zatečene u kompleksu u Pakistanu, nisu nauke žene. Hamzina majka završila je islamske studije, a navodno je radila kao dječja psihijatrica, dok je četvrta supruga učiteljica arapske gramatike iz Medine.

Lažni SEAL

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik kazao je da je razgovor s udovicama Amerikancima omogućen kako bi se uvjerili da Pakistan nije skrivao vođu Al-Qa’ide.

Američki ministar obrane Robert Gates požalio se da su mu pripadnici elitnog SEAL-ova tima koji su izveli napad na Bin Ladena rekli kako su zabrinuti za sigurnost svojih obitelji. Gates je kazao da je opasnost od osvete pojačana zbog velike pozornosti međunarodne javnosti. Detalji operacije koji su trebali ostati tajni pojavili su se u javnosti već sljedeći dan. Gates je obećao da će se učiniti sve kako bi se zaštitio identitet pojedinaca koji su sudjelovali u akciji.

Ukupno postoji samo oko 2500 aktivnih pripadnika mornaričkih “tuljana” i oni su uglavnom raspoređeni na svjetskim kriznim žarištima.

Dok se oni koji su izveli rizičnu operaciju u Pakistanu skrivaju, neki drugi momci, piše AP, zbog novostečene svjetske slave lažno se predstavljaju kao mornarički tuljani kako bi lakše osvojili ženska srca ili besplatno piće.

Komentara 348

OB
-obrisani-
12:13 13.05.2011.

hunter 211 ti kao da si otkiro Ameriku Zna se da uvijek u redovima vojske postoje krtice pa tako i u afganistanskoj To nije nikakva novost niti čarobnjaštvo

OB
-obrisani-
12:14 13.05.2011.

zapad je hriscanski svet...o tome se radi....jer ovo polako postaje dzihad i to ne samo protiv zapadne civilizacije nego pravi dzihad protiv svih nevernika,i hinduista i budista....

Avatar jele
jele
14:07 13.05.2011.

I support Rand Paul!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije